Sárgarépás karfiolleves tejszínnel
Sokszor hallani a háztartást vezetőktől, hogy mennyire drága lett és ismét ötszáz forint egy kiló belőle, de nyár végén, ősszel még jó eséllyel lehet olcsóbban kifogni a zöldségesnél.
karfiolleves
A karfiol az egyik kedvenc zöldségfélém. Szinte minden változatban elkészítve finom és nem utolsó szempont, hogy viszonylag rövid időt vesz igénybe a sütése, főzése, mivel hamar ...
rakott karfiol
Karfiol szinte egész évben kapható, de ősszel van a szezonja. Ilyenkor a legolcsóbb és a legfinomabb, mert a piacon ebben az időszakban biztos, hogy szabadföldit és hazait árulnak.
Magas a rost-, viszont annál alacsonyabb a kalóriatartalma, de jobbára mindenki szereti, a belőle készülő levesek és rakottasok sokak kedvencei. Önmagában nem mondanám, hogy túl finom, bár C-vitaminban bővelkedik, így jó ötlet lenne nyersen falatozni a karfiolrózsákat, de valójában ízesítve, fűszerekkel és más alapanyagokkal kombinálva szeretjük, illetve fizikai tulajdonságai révén hőkezelés után is szépen egyben maradnak a rózsák. Tehát annyi biztos, hogy inkább az állaga, semmint az íze miatt fogyasztjuk – könnyen barátságba lehet terelni bármilyen hússal vagy zöldséggel.
húsos tekercs
Egyszer, nagyon régen volt egy áruház, és mint minden áruházban, itt is volt egy büfé. Nagyon érdekes ételeket árultak ezekben a büfékben. Ebben a receptben egy ilyet szerettem volna ...
zöldségleves
A tavaszi zöldségleves akkor jó, ha minél több zöldség van benne. A zöldségek ízkavalkádja párosul a baconnel, sajttal, borral. Persze nyáron is elkészíthető. Igen tartalmas, ...
csőben sült ételek
Elég régi már ez a receptem, mindig nagy sikere van, és amikor megfőzöm, mindig megfogadom, hogy gyakrabban fog az asztalra kerülni. Könnyű, finom, nyári étel - és ami ritkaság: annak ...
rakott karfiol
Egyik nap sült csirkét ettem főtt répával és főtt karfiollal, másnapra csak a csirkemell maradt, ami nekem magában túl száraz, ezért gondoltam, összeütök belőle valamit, és ez lett ...
sajtos egytálétel
Hosszas fejtörés után készült találmány, lévén valami "mást" szerettem volna a karfiolból készíteni.
csőben sült ételek
Anyukám készítette el, sült csirke mellé köretnek. Nagy sikere volt.:)
karfiolleves
Könnyen elkészíthető, klasszikus, magyaros étel. Diétázóknak is kiváló, akkor kihagyható a cukor, a liszt és a pirítós.
zöldséglepényke
Egy hete nem eszünk húst. Az okok most mellékesek, a lényeg, hogy hús nélkül ebédet, vacsorát készíteni nekem nehéz, hiszen világéletemben húsevő voltam. De arra mindenesetre nagyon ...
karfiolleves
Egy forró leves minden éhes gyomornak jót tesz! Ízesítőnek én még szoktam beletenni Házi ételízesítő-t is. Mindig dobok bele egy-két burgonyát is, nem lesz rosszabb tőle, sőt...
különleges főzelékek
Nagyobbik kisfiam egyáltalán nem rajong a rizsért. Képes egyenként kiválogatni a tányérról, hogy véletlenül se kerüljön a szájába.
No - gondoltam -, ebből válogasd, ha tudod ...
bundázott zöldség
Sokan vitáznak arról, hogy kell-e előfőzni a karfiolt a panírozás előtt? Én mindig így csinálom, mert különleges, pikáns ízt ad a főzőlé, és nem is puffaszt annyira, mint nyersen ...
Ha sütjük, nem árt előtte kicsit megpárolni: ez lehet egy gyors blansírozás, majd iziben a sütőbe, a rakottas hozzávalói közé rejteni, tejföllel alaposan nyakon önteni és már sülhet is száznyolcvan fokon az ebéd. A karfiolleveshez sok más zöldséget aprítsunk össze és azokkal együtt pirítsuk egy darabig a dinsztelt vöröshagymán, majd fel lehet önteni zöldségleves alappal, és megvárni, amíg felfő, majd fokozatosan visszavenni a hőmérsékletből. A végén jöhet a jól ismert tejfölös habarás, de csakis akkor, ha már biztosan nem zubog a leves a forrás óta.
Még több karfiolos recept >>
Csőben sült karfiol-brokkoli
A rántott karfiolt még a legelszántabb zöldségellenes hadjáratot folytatók is megeszik, lehet hozzá tartárt, majonézt keverni házilag, mert sokkal finomabb és egészségesebb, mintha készen vennéd. Hagyományosan rizst szokás tálalni hozzá, de friss zöldségekkel is finom ebéd.
Az Egyből 5 korábbi cikkeit itt olvashatod >>