Ti szoktatok foglalkozni azzal, milyen illat lengi körbe a lakásotokat? Mi igen, de semmiképp sem szavazunk a kemikáliákkal megdobott mű illatosítókra vagy spraykre - ezt környezetünk is meghálálja, és a tüdőnk is.
Karácsonykor az érzékszervek a mennybe mennek, köszönhetően a legfinomabb ünnepi, gyerekkort idéző fűszereknek, sütiknek, ételeknek.
Receptajánló:
Fahéj, szegfűszeg, mézeskalács, sült gesztenye vagy sült alma, narancs, csillagánizs, fenyő – ők a legjellegzetesebb illatú alapanyagok. Ha idén tartósabb fenyőt (mondjuk nordmannt) veszünk (amiknek sajnos kevéssé van illatuk mondjuk egy luchoz képest), vagy esetleg műanyag vagy fa illetve üveg fenyőt állítunk (vagy egyáltalán semmilyet se), akkor nagyon jól fog esni, ha teletesszük a lakást a karácsony illataival, RAJTA!
2. Potpourri
Gondoltad volna, hogy a potpourrit otthon, házilag is összeállíthatod, pont azokból a fűszerekből és hozzávalókból, amiket valóban szeretsz? Itt egy recept hozzá:
Hozzávalók:
- szegfűszeg
- csillagánizs
- fahéjrúd
- narancs
- alma
- toboz
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 250 fokra. Nagyon vékonyan szeleteljük fel az almát és narancsot, majd tegyük a szeleteket sütőpapírral bélelt tepsire, és süssük (folyamatosan ellenőrizve) egy-másfél órát. Ha megszáradtak és kihűltek a gyümölcsök, keverjük össze a fűszerekkel, és rendezzük őket tálba, vagy tegyük egy zárható üvegbe, és adjuk karácsonyra szeretteinknek.
Ezek mellett nagyon szépen mutat a konyhában fellógatva vagy vázába téve egy nagy csokor friss fűszernövény is, hiszen ez is szuper illatú – lehet ez például rozmaring, de tálba téve a citrusok is kitűnőek.
3. Párologtató folyadék
Ha a rozmaring és a citrus mellett döntünk, készíthetünk belőlük „párologtató folyadékot” is! (Haladók ezt megoldják azzal, hogy főznek egy jó adag forralt bort...)
Hozzávalók:
- víz
- almalé
- citrom és narancs
- fűszerek (egész fahéj, vaníliarúd, szegfűszeg, csillagánizs, borókabogyó, szárított levendula, rozmaring, ízlés szerint bármi)
Elkészítés:
1-2 dl vízhez adjunk 1 dl almalevet, citrom- és narancskarikákat, rozmaringot, vaníliarudat, de kerülhet bele egész fahéj, szegfűszeg, borókabogyó, még akár szárított levendula is. A lényeg, hogy alacsony lángon főzzük egy pár órát – akár akkor is, mikor épp nálunk vannak a vendégek. Egy idő után el is zárhatjuk, és rátehetjük a radiátorra!
Ezeket olvastad már?
Sírva nevetős üdvözlőlapokat készít ez a házaspár
Azt gondolod, hogy a te családod furcsa? Akkor még nem láttad Bergeronékat! Ezek a legviccesebb és legötletesebb karácsonyi üdvözlőkártyák, amiket valaha láttunk.
Petrás GabriellaKihívó, élettel teli és közben mégis csodaszép: íme 2019 karácsonyfatrendjei
Minden év újabb és újabb meglepetéseket, izgalmas és sokszor meghökkentő megoldásokat is tartogat. Hogy idén mi lesz a befutó karácsonyfatrend? Utánajártunk!
Németh OrsiÍgy állítsd össze könnyen a karácsonyi menüt, ha vega vagy
Igen! Miért is ne? Íme a bizonyíték, hogy létezik karácsonyi menü a sült húson és a rántott halon túl is - ünnepi ételötletek vegáknak.
adminTop 7 cukormentes karácsonyi süti
Kényeztessük családunkat és vendégeinket karácsonykor cukormentes süteményekkel!
Bodon Judit dietetikus