3 tipp az egész család kiegyensúlyozott táplálkozásáért

Hogyan étkezzünk kiegyensúlyozottan, egészségesen hétköznap? A Coca-Cola Magyarország Szűcs Zsuzsanna dietetikus tippjeivel segít a fenti kérdések megválaszolásában. (x)  

Az állandó rohanás, a rengeteg feladat és az időhiány miatt gyakran vagyunk stresszesek, elfelejtünk egy-egy étkezést, vagy egész nap egy kortyot sem iszunk. Pedig a napi rutin kialakítása és a rendszeresség nagyon fontos lenne az egészséges életmód szempontjából – mind a felnőttek, mind a gyermekek számára

„A civilizációs betegségek hetven-nyolcvan százaléka hozható összefüggésbe az egészségtelen étrenddel. Ezért az egészség megőrzésének egyik alappillére a helyes táplálkozás” – mondja Szűcs Zsuzsanna dietetikus.

Nézzük, mit tehetünk:

1. Tervezzünk előre!

„Az egészséges táplálkozás már az étkezés előtt megkezdődik a tudatos menütervezéssel, bevásárlással. Ez segít a hirtelen ötlettől vezérelt, nem feltétlenül az egészséget szolgáló megoldások elkerülésében. A manapság nagyon népszerű meal prep – melynek lényege, hogy az egész család számára akár a teljes menü összekészíthető néhány napra előre a heti programok ismeretében - segít az időgazdálkodásban és a kalóriabevitel menedzselésében is” – javasolja Szűcs Zsuzsanna.

Tipp: Ha reggel nincs alkalmunk összedobni a teljes napi menüt, pár könnyen beszerezhető, menet közben is elfogyasztható snackital nagyon jó szolgálatot tehet. Ilyen alternatíva lehet a 100% valódi gyümölcspüréből, cukor hozzáadása nélkül készült smoothie (például a Cappy Smoothie változatok), vagy egy vitaminokkal és ásványi anyagokkal dúsított gyümölcs- vagy zöldséglé (például a Cappy+-ok). Ezek mind finom, egyben tápláló megoldások, melyek velünk lehetnek bárhol, bármikor.

2. Tűzzünk ki reális célokat magunk elé!

Ne akarjuk a lehetetlent, nem kell mindent elsőre és tökéletesen megcsinálni! Változtassunk apró lépésenként az étrendünkön, így könnyebb lesz hozzászoknunk. Ha szívesen színesítjük a folyadékfogyasztásunkat üdítőkkel, ügyeljünk arra, hogy ezt mértékletesen tegyük, válasszunk belőle kis kiszerelést, és kóstoljuk meg kedvenceink alacsony cukortartalmú, vagy cukormentes verzióit is. Emellett figyeljünk a megfelelő mennyiségű vízfogyasztásra is – ezek nem radikális lépések, mégis nagyban hozzájárulnak a jó közérzetünkhöz.

3. Mindig nézzük meg a címkét!

„Ahhoz, hogy a megfogalmazott céljainkat meg tudjuk valósítani, számos segítség áll rendelkezésünkre, használjuk is ki őket! Te például megnézed a termékösszetevőket és más információkat, mielőtt a kosárba teszed az élelmiszert? Az élelmiszerek címkéje rengeteg információt tartalmaz: például a tápanyagtartalmat, az egységnyi kalóriatartalmat - csak tudnunk kell értelmezni. Ebben segít például az Okoscimke.hu oldal” – javasolja Szűcs Zsuzsanna.

Tipp: A címkét azért is fontos alaposan megnézni, hogy lássuk, nem tartalmaz-e a termék olyan összetevőt, amire érzékenyek vagyunk. Például laktóz-intolerancia esetén a tej helyett növényi alapú ital (például az AdeZ kókusz- vagy mandulaital, kalciummal és vitaminokkal) felhasználása a reggeli tál granolánkhoz - mely egyébként nem más, mint gabonák, magvak, méz vagy juharszirup és kókuszolaj keveréke ropogósra sütve, végül aszalt gyümölcsökkel gazdagítva - jó megoldás lehet.

Iskolakezdés-workshop

A Coca-Cola Magyarország és a Nosalty szeptember 3-án délután izgalmas workshopot tart, ahol szakértők segítenek tanácsokkal és helyben elkészített ételekkel, hogy a nyári szünet után az iskolába visszatérő gyermekünknek, - vagy épp magunknak -, milyen egészséges, de tápláló finomságokat ehetünk reggelire vagy csomagolhatunk iskolába, vagy akár a munkahelyünkre. Az augusztus 9-23. között a Nosalty Facebook oldalán futó nyereményjátékban helyesen válaszolók közül 5 nyertest kísérőjével együtt szeretettel várjuk a különleges rendezvényre!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek