Ahogy a legtöbb olasz származású szakács, úgy Laura Vitale is sokat tanult a felmenőitől. Gyermekkorában a konyhában figyelte őket, most pedig műsort vezet a Cooking Channelen, és saját főzős videóit osztja meg az interneten. Nagymamája konyhai trükkjei közül ezt a hármat tartja a legfontosabbnak:
1. Legyen egy jó minőségű és egy olcsóbb olívaolaj is otthon
Ha te is sokat döntögeted az olívaolajos üveget, mert mindenhez ezt használod, akkor legyen otthon minimum két üveggel belőle. Vegyél egy drágább, jó minőségű fajtát és egy másikat, ami olcsóbb. Ez utóbbit használd a főzéshez, a levesben vagy egy raguban úgysem jut érvényre úgy az íze. Az extrább változat pedig mehet a friss salátákhoz, szószokhoz vagy a pirított kenyérre a bruschetta-hoz.
2. Fagyaszd a parmezánvégeket, használd levesízesítőként
Ez a tanács Olaszországban jobban megállja a helyét, mint kis hazánkban, de azért megszívlelendő. Sokan imádjuk az olasz kaját, az olasz tésztákért pedig odavagyunk. Namármost, ezeket el sem lehet képzelni parmezánszórás nélkül. Az ízletes sajt végei általában a kukában végzik, pedig ugyanolyan aromásak. Ezért nem szabad kidobni őket. Ha azonnal nem lesz rá szükséged, akkor tedd a mélyhűtőbe, majd vedd elő a következő alkalommal, amikor ragut, paradicsom-, zöldség-, vagy húslevest főzöl, dobd az edénybe, hadd tegye még ízletesebbé az ételt. Tálalás előtt azért vedd ki, nehogy valaki azt higgye, egy rágó került a tálba! A szétfőtt parmezánkéreg ugyanis erre hasonlít leginkább.
3. Bánj az idővel is úgy, mint egy hozzávalóval
Ez talán a három közül a legjobb és, ha megfogadjuk, akkor a leghasznosabb tipp, mert az idő ugyanolyan fontos összetevő, mint bármi más. Sose keverjük össze a két dolgot: mi az, amit hosszú ideig kell főzni, és mi az, amit hosszú időbe telik elkészíteni. A főzést nem lehet siettetni – hagyni kell, hogy a maga útján elkészüljön az étel, pont annyi idő alatt, amennyire szüksége van. Ha valakinek főzöl, jöjjön az a szívedből, ettől lesz sokkal finomabb az egész. Ha idáig nem így csináltad, próbáld ki, egy teljesen új élményben lesz részed! Ahogy Laura nagyija mondta: “Az időm felében nem is akarok enni, inkább csak másoknak főzni, mert ez tölt el boldogsággal.”
Ezeket olvastad már?
21 tüchtig trükk a makulátlan életért!
Ugye előtted van Bree Van De Kamp a Született feleségekből, aki betegesen tökéletes, és a környezetében mindennek stimmelnie kell? Valóban ő lenne a háziasszonyok mintaképe?
Hering AndrásAlufólia, te zseni! 5 trükk alufóliával
Az alufólia mindig is kedvelt használati eszköze volt a konyhánknak, nem igazán jó meglenni nélküle. Tudtad, hogy ezeket is tudja?
Brecz Judit5 trükk, amivel a Te húslevesed is olyan finom lesz,...
Aranyló, gyöngyöző, a vasárnap fénypontja – a te konyhádban is. A tuti húsleves sikeres készítéséhez 5 szuper tippel segítünk Neked!
Nosalty19 konyhai kajatrükk - a Nagyinak is!
A legtöbb konyhai trükköt nagyiktól tanultuk, de mindig van új a nap alatt! Lehet, hogy ismered valamelyiket, de az ismétlés sosem árt - a lényeg pedig, hogy te is továbbadd!
Hering Andrásviapopsugar