A karfiol az egyik legnagyobb kedvencem, amolyan aduász, ami annyira sokoldalú, hogy egyszerre lehet alapja egy isteni pizzának vagy kenyérnek, de köretként pürében, főételként rántott formában is mennyi és tökéletes. Enyhe, diós ízének köszönhetően édeskés ízhatást is biztosíthatunk vele az ételekben, és kiváló alternatívája lehet a burgonyának és a rizsnek is. Mielőtt nekifogunk egy-két akár bonyolultabb receptnek, nem árt felfrissíteni 3 elkészítési módját, ami a további receptek alapja lehet.
Azt gondolod te vagy a mestere a párolás, pürésítés és sütés hármasának? Lehet, hogy számodra is vannak újdonságok, ha pedig sikerült tökéletesíteni a technikákat, ajánlunk pár csodásan finom receptet, amivel élmény lesz kísérletezni a konyhában.
PÁROLT
A párolt karfiolról általában sokaknak egy rossz menzai emlék jut eszébe, a kicsit kiszáradt és ízetlen fehér darabokkal, de megfelelő ízesítéssel ezen is át lehet lendülni sőt, az állaga is sokkal finomabb lesz, ha megfogadjuk a következőket. Ahhoz is esszenciális a tudás, ha további recepteket szeretnénk készíteni, hiszen rengeteg fogásunknak a párolt változat az alapja. Forraljunk fel egy edényben vizet, töltsük nagyjából a feléig, majd helyezzük a már bugyogó vízbe a hőálló szűrőbe helyezett, kisebb rózsákra szedett zöldséget, majd fedjük le és párolódhat is. Másik megoldás, ha ugyanezt egy kevés vízen, rögtön az edénybe helyezett karfiolokkal próbáljuk, akkor kicsit több időre lesz szükség. Ha első változat mellett döntünk, 5-8 perc alatt elérhetjük a megfelelő textúrát. Sóval, borssal, vagy kurkumával, de sáfránnyal is tökéletes, egy kevés vajjal pedig egészen mennyei lesz.
SÜLT
A sült karfiolhoz én sokszor nem is fogyasztok semmi mást, és atombiztos módszer, hogy kinyerjük a zöldség utánozhatatlan, natúr ízét, ráadásul pofonegyszerű az egész. A frissen megmosott karfiolt kisebb darabokra szedjük, majd egy öblösebb tálba egy kevés olívaolajat töltünk, és jól átforgatjuk benne a zöldségeket, majd sóval és borssal, ízlés szerint zöld fűszerekkel hintjük meg. Utóbbiból vigyázzunk, ne használjunk sokat, mert megkeseredhet. Tehetünk hozzá ízlés szerint fokhagymát, friss gyógynövényeket vagy akár parmezánt vagy más keményebb sajtot, majd helyezzük kis olívával kikent tepsire, ragadásveszély elkerülése végett sütőpapírra, és végül helyezzük előmelegített sütőbe, majd 180-200 fokon addig süssük, amíg szépen karamellizálódni kezd a karfiolok széle.
PÜRÉ
Nem ismerek olyat, aki ne szeretné a lágy és selymes krumplipürét! Azt viszont már kevesen tudják, mennyire finom a karfiolból készült verzió! Az előző két pontot rögtön próbára is tehetjük, és a főtt, vagy sütött karfiolt egy aprítógépben finom pürévé változtathatjuk. Ez a trükk akkor is segítségünkre lehet, ha több zöldséget szeretnénk a családi asztalra varázsolni, ez ugyanis pikk-pakk elfogy majd az asztalról és nyoma sem marad az esetleges negatív karfiol élményeknek. Az egyik legegyszerűbb mód a tökéletes körethez, ha turmixgépbe teszünk párolt karfiolt egy kevés zöldséges vagy húsos alaplével, vajjal, sóval, borssal és fokhagymával, de egy kevés tej sem fog ártani. Különlegesen finom fúzió, ha a kedvenc burgonyapürénkből is adunk hozzá, remekül kiegészítik majd egymást. Ha szalonnát és sajtot adunk hozzá, azzal extrán felturbózhatjuk.
Ugye, hogy nem is olyan nehéz?
Ezeket olvastad már?
Fokhagyma, a magyar ember vágyfokozója, betegségűzője és legszeretettebb fűszere
A legtöbb magyar ember ereiben nem egyszerűen vér, hanem fokhagymás vér csörgedezik. A fokhagyma szeretete eldőlt már a születésünk pillanatában.
Petrás GabriellaEzek a legrosszabb ételek, amiket repülőn szolgáltak fel
Az elégedetlen utasok megosztották, milyen gyomorforgató ételeket szolgáltak fel nekik az egyes járatokon.
Fenes GábrielSokak szerint eléggé félrement a Starbucks ünnepi üzenete
A kávé szerelmesei minden évben várják a híres cég limitált kiadású papírpoharait, de idén többen nem értettek együtt annak szöveges üzenetével.
Nosalty9 édes gombóc, amivel garantált a siker
Gombócból sosem elég – veselkedj neki valamelyik nap az egyik receptnek, a siker nem marad el!
Nosalty