3 okos tipp, hogy hóvirágba boruljon a kerted

Szeretnéd, ha a kertedet hóvirágszőnyeg borítaná? Csak néhány trükköt kell alkalmaznod, és így lesz! - praktika Suplicz Ritától, a Gardenista szerzőjétől.

Nekünk csak néhány éve van, éppen ezért még nem tudtam velük betelni, minden tavasszal alig várom, hogy előbújjanak a csodás, hagymás hóvirágok (Galanthus). Nem vásárolt példányok laknak nálunk. Egyik évben egész egyszerűen átugrottak a szomszédból és itt maradtak buli után. Szép bizonyíték ez a saját szaporodására, ám mi is besegíthetünk neki, tudtad? A művelet nem kíván se különleges tudást, se sok időt, így érdemes kipróbálnia annak, aki több, sőt még több hóvirágra vágyik.

Tipp #1

Ha elhervadtak a virágok, csípjük le a fejeket, hogy ne magok növesztésére használja a növény az energiáit, hanem hagymái fejlesztésére.

Tipp #2

Ne vágjuk le a leveleit, csak ha már elsárgultak. (Épp így kell eljárni a tulipánoknál is például.) A levelek visszahúzódásakor ugyanis a hagymák extra energiát kapnak a jövő évi virágzáshoz.

Tipp #3

Osszuk szét, ha már elsárgultak a levelei! Ez nagyjából áprilisra tehető, addigra már szépen megszívta magát energiával minden hagyma. Ássuk körbe a hóvirágot, de legyünk óvatosak, mert jó 15-20 cm mélyen vannak a hagymák, nehogy megsérüljenek. Ha már túl nagy csomókban van, érdemes megtenni ezt a lépést, mert szellősebb közegben sokkal jobban fejlődnek a sarjhagymák, amikből jövőre már virág is nőhet, ha jól érzik magukat. Én egymástól 10-15 cm-re, három-négyesével szoktam őket ültetni, és úgy látom, három évente éppen jó tempót diktálok nekik ezzel. Szépen beteríti majd a területet pár év alatt, és még így is sokkal hamarabb lesz hóvirágszőnyegünk, mintha kivárnánk a természetes szaporodási idejét.

Ess neki te is bátran, de csakis megfelelő időben!

Még több izgalmas cikk a Gardenista oldalán!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...