3 nosztalgikus étel, amit már nagyanyáink is szerettek

A sztrapacska, a szabó gallér és a rakott krumpli gyorsan elkészülő, filléres ételek, amiket már nagyszüleink is jóízűen és örömmel falatoztak. Neked melyik a kedvenced?

Régen, ha egyszerű, mégis finom és a vékony pénztárcához is igazodó ételt akartak készíteni a háziasszonyok, a krumpli és tészta alapú ételek jelentették a megoldást. Ezeket az étkeket még ma is szeretjük!

Túrós csusza

A túrós csuszát, vagy más néven a szabó gallért már nagyszüleink idejében is szívesen ették az emberek, amikor valami egyszerű, de tápláló ételre vágytak. A csusza a csúszik igéből eredeztethető, ami arra utal, hogy olyan finom ételről van szó, ami könnyen csúszik az ember torkán. A túrós csuszához csak meg kell főznünk a tésztát, majd túróval némiképp összesütni, miközben a kockákra vágott szalonnát megpirítjuk. Tálaláskor a túróval összesütött tésztát még megszórjuk hideg túróval, tejfölt adunk hozzá, és az étel megkoronázásaként a tetejére szalonnapörcöket potyogtatnunk. Egyes helyeken kapor is kerül a csuszába, ami még finomabbá teszi ezt a magyar szívnek kedves ételt.

Rakott krumpli

A rakott krumpli megjelenésében ünnepi, elkészítésében pedig rendkívül egyszerű és hétköznapi fogás. Itthon egy 1840-es szakácskönyvben kapott helyet először a rakott krumpli, aminek annyira nagy sikere lett, hogy idővel nemzeti ételeink sorába emelkedett. A kivajazott, kizsírozott hőálló tálban az eredeti recept szerint főtt burgonya, füstölt kolbászt és főtt tojás karikákat rétegezünk egymásra, a rétegeket tejföllel elválasztva, a tetejét szalonnapörccel meghintve. A mai szelídített verzióba kolbász helyett virsli is kerülhet, a tetejére pedig nemcsak tejföl, hanem reszelt sajt is dukál. Elkészítésének valójában csak fantáziánk szabhat határt.

Krémes francia rakott burgonya

Én utálom a burgonya szót, nekem az krumpli!!! DE ehhez a finomsághoz nem tudtam krumplit írni, mert annyira elegáns étel! Szinte szétolvad a szánkban ez a zsírszegény BURGONYAÉTEL! ...

Sztrapacska

A borzaska, a csíragaluska, a nyögő, a nyögvenyelő és a sztrapacska is mind ugyanazt a szlovák ételt jelenti. Sokan ma már a juhtúrós galuskával azonosítjuk, de az eredeti sztrapacska valójában káposztával és hússal készül. A szlovák eredetű étel tésztája a galuskához hasonlít, de ahogy a neve, a strapatý is mutatja, ami kócost jelent, a csíragaluska reszelt burgonyát is tartalmaz, ami kissé borzassá teszi az étel megjelenését. Te hogy készíted a sztrapacskát?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...