3 legrosszabb pénzégető szokás, amivel sokat árthatsz magadnak

Rossz szokásainkra néha rámehet a gatyánk is. Lehet, hogy ideje lenne levetkőzni őket?

Valószínűleg nagyon sokan jártatok már úgy, hogy hónap végén bajban voltatok, mert kifogytatok a pénzetekből. Sokszor egy-egy rossz szokás, vagy egy rosszul meghozott döntés áll a pénznélküliség hátterében. Szerintünk ezen a három dolgon érdemes változtatni:

1. Mértéktelen vásárlás

Hónap elején nagy az öröm, megkapjuk a fizetésünket, és rögtön rohanunk a boltba vásárolni, feltölteni a hűtőt, ruhatárat. Nincs ezzel baj, csak tegyük okosan!

Sokan botlanak abba a hibába, hogy a boltban nem gondolják át, mennyire érnek rá majd főzni, vagy otthon enni, és annyi mindent vásárolnak, mint ha nem lenne holnap. Ilyenkor az alapanyagok egy része, a gyorsan romló felvágottak, zöldségek a kukában landolnak.

Ezzel a rossz szokással nem csak magunknak, hanem másoknak is ártunk, hiszen azt az ételt, amit kidobunk, más is megehette volna. Ha megvettél valamit, amiről tudod, hogy nem lesz időd megenni, akkor azt add inkább rászorulóknak, és a vásárlásaidat tervezd meg jobban a jövőben.

A ruhavásárlást is érdemes jól meggondolni. Sokszor olyan darabokért is fizetünk a boltokban, amikre valójában semmi szükségünk sincs. Aztán csak fő a fejünk vásárlás után, hogy miért költöttünk annyit... ismerős, nem igaz?

2. Ételrendelés és menzázás

Tapasztalataim azt mutatják, hogy a legtöbbet az étkezéseken lehet spórolni. Ha okosan intézzük a bevásárlásokat, és a főzéseket, rengeteg pénz maradhat a pénztárcában. Ellenben, ha egész hónapban ételt rendelünk és az irodai menzába járunk, rosszabbul járunk. Néha belefér, amikor nincs időnk főzni, de ne váljon rendszeressé.

Ezeket készítsd el inkább otthon:

Szaftos brassói aprópecsenye

A brassóiról rengeteg legenda kering - hogy a brassói gyorsvonaton készült először, mások szerint Brassóban találták ki. A helyzet az, hogy már a XIX. századi szakácskönyvekben is ...

3. Áruhitelek

Hazánkban divatja van a különböző hiteleknek. A bankok mindenféle feltételekkel, apró betűs részekkel kínálnak hiteleket. Van olyan élethelyzet, amikor ezek jól jöhetnek, például egy lakás vásárlásánál. Az áruhitelekkel viszont csak a felesleges kiadásokat halmozzuk havonta. Ha már mindképp részletre szeretnél valamit megvásárolni, akkor először nézz körül több áruházban, majd válaszd azt a helyet, ahol 0% THM-mel kínálják a részletfizetést.

Ugyanakkor bánj ezekkel az ajánlatokkal is óvatosan, ne halmozz fel több részletfizetést magadnak, mert így hónap végére biztosan üres lesz a pénztárcád. Légy minden esetben körültekintő, mielőtt döntést hozol!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...