3 konyhai eszköz a ’80-as évekből, amit te is használtál

A kukta, a tarkedlisütő és kézi habverő a rendszerváltás előtti konyhák elmaradhatatlan kellékei voltak. A régi kuktákban még ma is finom húslevest készíthetünk.

Az alternatív megoldások és a kísérletezés a vasfüggöny mögötti élethez épp úgy hozzátartoztak, mint a Sokol rádió, meg a keddi műsorszünetek. A képzelet szárnyalt, és olyan kultikus konyhai eszközöket hívott életre, amiket még mi is használunk.

Tarkedlisütő

Az érdekes konyhai sütőforma gyerekkorunkban sokszor került a sparheltre vagy a tűzhelyre. Ez az édesség pont azt jelentette számunkra, amit a kapitalista nyugati gyerekeknek az amerikai palacsinta. A mini fánkocskákat nem lehetett megunni, házi baracklekvárral pedig egyenesen verhetetlenek voltak. A csehek gasztrotalálmányára már akkor beindult a nyálelválasztásunk, amikor előkerült a tarkedlisütő, de velünk együtt örültek az elfoglalt anyák is, mert a kis fánkok nemcsak finomak, hanem költség- és időtakarékos édességek is voltak. Liszt, cukor,tej, élesztő, tojás és egy csipet só – ennyi volt a boldogság egyszerű receptje.

Tekerős habverő

Gyerekkorunkban nemcsak türelmetlenségünk miatt éreztük úgy, hogy lassabban készültek el az ételek és a sütemények: a korabeli konyhai felszerelések ugyan spóroltak némi időt anyáinknak, de meg sem közelítették a mostani robotgépeket. Sőt, a háziasszonyok néha egyenesen akadályoztatva voltak a praktikusnak szánt, de kudarcot vallott konyhai eszközökkel.

Ez is érdekelhet!

Ezek voltak a kedvenc konyhai gépeink a Kádár-korszakban

A hangosan kerregő habverő sem tudott sok mindent felmutatni a csodálatos narancssárga színén kívül, mert még egy-két villával is hamarabb lehetett felverni a tojáshabot. Persze, ez nem változtatott azon a tényen, hogy mindenki kötelező erejűnek érezte a beszerzését.

Kukta

A kuktát gyerekként félelemmel teli csodálattal néztük, aminek működése legalább annyira lenyűgözött minket, mint a búgócsiga mágikus forgása. Tudtuk, hogy ha előkerült a kukta, akkor húsleves lesz ebédre, mégpedig villámgyorsan, az ízélményből mit sem veszítve, fittyet hányva ezzel évtizedes hagyományokra.

Húsleves-variációk:

Csirkefarhátleves eperlevél tésztával

Tegnapi nap eldöntöttük, hogy jó lenne egy kis levest főzni, de nem erős húslevest, hanem valami némi húsos csont és sok zöldség, levestésztával. A fiam előző nap jól bekajált, és ...

Azzal is tisztában voltunk, hogy használat közben nem mehetünk a titokzatos szelepes fazék közelébe, így az időnként előtörő mágikus gőzt csak tisztes távolból csodáltuk. Nektek megvan még a kuktátok?

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...