A banán nagyon egészséges
A banán a többi gyümölcshöz hasonlóan rendkívül tápláló és egészséges, és egész évben megvásárolható piactól kezdve a szupermarketig mindenhol. A banánt fogyaszthatjuk magában, sütve, turmixként egyes fajtáit meg főzelékként, levesként, köretként, is. Kiváló bébiétel, könnyen rágható, emészthető, minden korosztály számára ideális táplálék. A banán jótékony hatással van a szervezetünkre is – fokozza a koncentrációt, tele van rosttal, káliummal, folsavval, magnéziummal.
Legszerűbb felhasználása, ha püréként muffinba vagy valamilyen kevert tésztába sütjük, mert remek állagot és édes ízt ad cukor helyett a süteményeknek. Tökéletesen megállja a helyét vegán vagy vegetáriánus étrendekben is, érdemes kísérletezni vele.
Mi most készítettünk három egyszerű, de annál extrább banános finomságot, mutatjuk a recepteket. Reggelire, uzsira, desszertnek, nasinak bármelyiket bevethetitek őket!
1. Aranyszelet, vagyis karamellás-banános french toast
A menő brunchok elmaradhatatlan szereplője a french toast, azaz az édes bundás kenyér.A legjobb dolog, ami egy kissé szikkadt kenyérrel történhet.Nagyon egyszerű, laktató édesség, és bár reggeliként szokás fogyasztani, egy könnyű leves után akár főételként is megállja a helyét. Most egy mennyei karamellás-banános verziót mutatunk...édesszájúak, figyelem!
A french toast kifejezés angolul szó szerint azt jelenti, hogy francia pirítós, és semmi köze nincs az ismert francia melegszendvicshez. Na de akkor mi is ez?
A válasz: egy édesbundás kenyér! Szinte ugyanaz, mint a mienk, de nem tejföl vagy sajt kerül a tetejére – őt cukros-fahéjas-tojásos-tejes keverékbe illik áztatni. Sőt, még akár kalácsból is készülhet! Melegen tálalják, porcukorral meghintve, friss gyümölcsökkel körítve, vaníliafagylalttal a tetején. Festeni nem lehetne szebbet.
2. Banoffee, abanános piték Rolls-Royce-a
Banán és Toffee szerelemgyermeke a Banoffee. Amerikaiasan hangzik, de az angolok műve, hiszen ők hozták össze ezt a két cukor bombát egy pitében. Karamell és banán, tejszínhabheggyel a tetején...ki tudna ennek ellenállni? Igazi cukorbomba, ami nem igényel túl sok időt és energiát, és a legjobb benne, hogy gyorsan elkészíthető.
A banoffee pite 1971-ben született egy East Essex-i étterem falai között, és mára brit nemzeti desszertként szerepel a köztudatban. Az alapja, a tipikus amcsi darált zabkeksz és vaj egyvelege, amire masszív karamellréteg kerül, aminek sűrített tej az alapja. Erre jönnek a banánszeletek csak úgy rusztikusan, mindez pedig tömérdek tejszínhabbal megkoronázva és némi csokoládéreszelékkel „finoman” megszórva kerül terítékre.
A pitetortánakaz elejétől fogva olyan óriási sikere lett, hogy nem tudták levenni az étlapról, később rengeteg étterem át is vette a receptet, és mivel teljesen egyszerű, az emberek otthon is előszeretettel kezdték gyártani – önmaguk kényeztetésére.
Igaz, az angoloknak könnyebb a dolguk, mivel ők általában készen kapható karamellszószt használnak, mi viszont a házira szavazunk. Tényleg érdemes nekiállni, nem bonyolult, és az eredmény minden ráfordított időt és energiát megér.
3. Ropogós bundás banán, avagy a kínai büfék deluxe desszertje
A kínai büfékben jól ismert ropogós bundájú sült banán recepttel kísérleteztem a minap. A bundás banán különleges, tömény és tényleg nagyon finom, és higgyétek el, otthon is megvalósítható! Nem éppen diétás édesség, de ez a cikk most nem is a fogyókúra jegyében íródott. Egy jó édes-savanyú leves vagy illatos-omlós csirke után szinte kötelező fogás. A belseje omlós, a külseje finom ropogós.
Banán szinte minden háztartásban akad, cukor, liszt, tojás szintén. Ennyi hozzávaló pedig már elég is ehhez a szuper meleg desszerthez, amit tálaláskor nyakon öntünk mézzel, és megszórunk szezámmaggal!
Ezeket láttad?
Ezeket olvastad már?
Amerika kirántotta az olaszok kedvencét: íme a RÁNTOTT RAVIOLI!
Az amerikaiak tényleg képesek olyasmit tenni az európai receptekkel, hogy az ember vagy teljesen kiakad, vagy odáig lesz. Mi utóbbit éltük át a rántott raviolival!
Gerzsenyi FlóraA rizottó mennybe megy: RÁNTOTT RIZSGOLYÓ, az olasz panírozott gombóc
Az olaszok egyik kedvenc street foodja az arancini, jelentése: narancsocska. Íme a bizonyíték, hogy nem csak a magyarok rántanak ki mindent!
Gerzsenyi FlóraEz Szardínia csúcsdesszertje, a seadas: egy sajttal töltött, olajban sült,...
A seadasra méltán lehet büszke Szardínia, de egész Olaszországban imádják ezt a raviolihoz hasonló, sajttal töltött, olajban sütött, mézzel bőven meglocsolt szárd édességet.
Gerzsenyi FlóraÍgy készül a szardíniai NOKEDLI, ezúttal sütőtökkel és paradicsommal
Az egyik legfontosabb kérdés, ami felmerül, amikor nekiindulunk felfedezni egy új desztinációt, hogy mit együnk, mit igyunk, mit kóstoljunk. Mi most Szardíniát boncolgatjuk.
Gerzsenyi Flóra