3 házi praktika, ha aranyered van

A fájdalmas tüneteket akár otthon is kezelhetjük, de csak addig, amíg el nem jutunk az orvoshoz.

Az ülőmunka és a rostszegény táplálkozás fokozzák az aranyér kialakulását. Persze amiatt is kialakulhat, ha van rá genetikailag hajlamunk, gyengék a kötőszöveteink vagy erőlködünk székelés közben. Gyakran az elhízott, illetve a terhes nőknél is kialakulhat.

Az aranyeres csomónak nevezett vénatágulat a végbélnyílás körül jöhet létre, valamint a végbél alsó szakaszában. Általában duzzanatot, csomót tapinthatunk ki az ánusz mentén, fájdalmas lehet a székletürítés, viszketést tapasztalhatunk, illetve vért láthatunk a székletben vagy a WC-papíron.

Getty

Ha ilyet tapasztalunk, akkor fontos, hogy azonnal orvoshoz forduljunk, hiszen komoly következményei is lehetnek, ha nem kezeljük ezt a betegséget. Szerencsére azonban, addig, amíg nem jutunk be az orvoshoz, enyhíthetünk a tüneteken néhány házi praktikával.

Egy jó fürdő

Szerezz be magadnak egy adag keserűsót, és tegyél literenként 1 evőkanálnyit a fürdővizedbe. Fontos, hogy ne legyen nagyon forró a víz, inkább csak langyos, illetve mindenképpen tisztítsd ki alaposan a kádadat. A fürdő csökkenti majd a fájdalmat, és segíthet az esetleges székrekedésben is. Körülbelül 15-20 percet áztasd magadat, hogy hatásos legyen a kezelés.

Jegeld!

Természetesen a hideg borogatás és a jegelés ezen a területen is hatásos lehet. Leviszi a duzzanatot, és enyhíti a fájdalmat. Körülbelül negyed órányi hűtés javasolt, nem érdemes ennél tovább rajta hagyni. Fontos, ha jéggel szeretnéd megoldani a problémát, akkor mindig csomagold be a jeget, mert nem jó, ha közvetlenül érintkezik a problémás területtel.

Engedd el a WC-papírt

Jobb, ha lecseréled a papírt, hiszen a száraz toalettpapírral történő dörzsölés csak még jobban ront a helyzeten. Nedves törlőkendővel nem sérted fel újra és újra a duzzanatot. Legjobb, ha olyat választasz, ami illatanyagoktól és alkoholtól mentes. Vagy bidét is használsz, ami környezetbarát is.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...