3 gyors, egyszerű és olcsó édesség

Rigó Jancsi, aranygaluska, zserbó - kedvenc édességeinkről a hétköznapokban sem kell lemondanunk, csupán a kreativitásunk segítségével új köntösbe kell öltöztetnünk őket!

Rigó Jancsi

Oké, ezt az édességet talán mindenki ismer, de ki az a Rigó Jancsi? Az bizonyos, hogy a múlt századforduló egyik híres prímása volt, de, hogy miért éppen róla nevezték el a süteményt, az már kérdéses. Persze ehhez, is kapcsolódik egy nagyszerű story, pontosabban egy keser-édes romantikus történet – akárcsak a sütemény maga.

Rigó Jancsi és Clara Ward-Chimay 1896 – Rémy Szálló

A történet szerint a mi Jánosunk igen jóképű nőcsábász hírében állt. 1896-ban egy párizsi étteremben húzták a nótát, ahol ott volt a belga Chimay herceg és fiatal felesége, Clara Ward aka. Ward Klára. Annyira megigézte az asszonyt Jancsi játéka, hogy otthagyta érte a herceget. A vonzalom kölcsönös volt, hiszen Jancsi is elvált feleségétől, majd ezután közel 10 évig tartó szerelmük alatt elherdáltak nyolc millió dollárt. Igen, nyolc millió dollár. Ez még ma is egy vagyon, nemhogy akkoriban. A pénzt nagyrészt az asszony hozta, hiszen egy amerikai milliomos család sarja volt. Ám hölgyeim, felesleges irigykedni, mert eddig valóban túl szép, hogy igaz legyen. Klára nem csak az életben, de a szerelemben is hedonista volt. A Vezúv lábánál hagyta faképnél Jancsit, hogy megszökhessen egy olasz pincérrel. Aztán feleségül ment egy olasz hotel portásához, de ez már a családnak is sok volt. Megtagadták tőle az örökséget és ezután fotómodellként tengette életét.

Rigó Jancsi muffin

A süteményre visszatérve: minden bizonyosság szerint egy pesti cukrászdában eltöltött randevú alkalmával született meg ez a kocka alakú, csokoládéval leöntött csoda. Hogy kinek a nevét dicséri, azt sajnos nem tudni, pedig nevét sokan imába foglalnák. Ha nem akarunk bajlódni az eredeti recept elkészítésével, de hasonló ízvilágra vágyunk, akkor érdemes bevetni ezt a fantasztikus muffin receptet. Az élvezet hasonló, viszont rengeteg munkát és időt spórolunk!

Aranygaluska

Omlós kelt tészta golyók, lágy vaníliasodóval… Ugye már érezzük is a szánkban az ízét? Az eredeti változat elkészítéséhez csupán egy kis kelt tésztában való jártasság szükséges, de ahogy korábban írtam, ez sem ördöngösség. Igazi őszi recept, hiszen a dió köntösbe bújtatott csemege szinte a lelkünket is felmelegíti. Annak idején, még a török időben igazi ünnepi fogásnak számított, mindenféle cicoma nélkül. A vaníliás szósz már a nagypolgárság találmánya, amellyel igazán tökélyre fejlesztették az ételt.

Aranygaluska muffin

Ma már számtalan változata létezik, de amennyiben a klasszikusnál maradunk, akkor érdemes a krémet igazi vaníliából, azaz vanília rúdból készíteni, így elkerüljük a kivonatok és aromák kellemetlen mellékízét. Persze ki az aki hétköznap nekiáll kelt tésztát gyúrni? Én biztosan nem, de semmi gond, ha már nagyon nem bírjuk ki a hétvégéig, akkor ezt is elkészíthetjük muffin formájában!

A vasárnapi csúcspont: aranygaluska >>

Zserbó

A magyar sütemény, ami igazából francia. Na jó, legyen koprodukció. Hogy miért? Ezt a soklapos, diós-lekváros-csokoládés emeletes élvezetet valójában egy francia cukrász alkotta meg, igaz, itt Budapesten, a magyar embereknek. Hazánk első, igazi cukrászdája az 1858-ben megnyílt Kugler volt. Kugler Henrik a családi hagyományokhoz híven tovább vitte a cukrász szakmát, ám azonban nem elégedett meg a szülők receptjeivel, inkább megjárta egész Európát, hogy kitanulja a szakmai minden fortélyát. A tanulmány út sikerét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a saját nevét viselő desszertszalon rövid idő alatt igen népszerűvé vált. Olyannyira, hogy 1870-ben átköltözött a Vörösmarty térre, ahol a mai napig működik a Gerbeaud cukrászda.

Zserbó muffin

De hogy jön a képe Gerbeaud Emil? Kugler ugyan megcsinálta az új üzletet, de új cukrásza azonban nem volt hozzá, így Párizsból kellett elcsábítania a genfi születésű mestert. Amint kevesen tudnak, hogy Gerbeaud Emilnek nem csak a nevéről elhíresült sütemény, de olyan nagyszerű finomságokat is köszönhetünk, mint a bonbonmeggy vagy a macskanyelv. A magyarosított elnevezésű zserbó eredeti receptjét máig nem ismerjük, hiszen hét pecsétes titok alatt őrzik a cukrászda emberei, ellenben bátran kísérletezhetünk vele, akár egyszerűsített, muffin formában is!

Még több muffin receptet itt találsz >>

Világhírű magyar sütik >>

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...