3 étel, amit Pelikán elvtárs tett felejthetetlenné

Pelikán a nagy fekete autóval olyan sűrűn utazott, mint kalauz a MÁV-val, és a habos tortáról, meg az életről is konkrét elképzelései voltak.  

A tanú című film főszereplőjének, az egyszerű gátőrnek, akit a vízállás emelkedése jobban izgatott, mint a reakciós erők, olyan kultikus ételeket köszönhetünk, mint Dezső, a disznó, vagy a tarhonyás börtönkoszt.

Dezső, a disznó

Ugyan a filmben Dezső, a disznó nem kapott túl magasztos szerepet, közvetlen mégis hatással volt Pelikán reakciósok elleni kényszeredett küzdelmére. Dezsőt a pincében helyezték végső nyugalomra, amíg a rend éber őrei egy névtelen bejelentés után rá nem találtak földi maradványaira kolbász, hurka, tepertő és sonka formájában.

Pedig Dezsőből akár ilyen finom ételek is készülhettek volna!

Gulyásleves sertés húsgombóccal

Az élelmiszer boltokban árulnak kis receptfüzeteket, időnként belelapozok, és ha valamit érdekesnek találok benne, megveszem és kipróbálom! Így történt ezzel a recepttel is, és nagyon ...

Tésztában sült kolbász

A „4 évszak ételei” című szakácskönyvből származik a recept. Kiadós és nagyon finom vendégváró falat. Már nagyon régóta sütöm rendszeresen. Nekem cserkészkolbásszal ízlik a ...

Magyar narancs

Az egyszerű gátőr 20 éve nem evett narancsot, már az ízére sem emlékezett, amikor megtették a Magyar Narancskutató Bizottság vezetőjévé. A hatalmas narancsföldön egyetlen narancs termett, amit ünnepélyes keretek között kívántak prezentálni az elvtársaknak. A tökéletes tervet Pelikán fia hiúsította meg, aki megette a déligyümölcsöt, de Virág elvtárs utasítására Pelikán citrommal helyettesítette. A citromról, vagyis az új magyar narancsról azóta tudjuk, hogy „ kicsit sárgább, kicsit savanyúbb, de a mienk.”

Magyar narancs ilyen finom még nem volt, mint ezekben a receptekben!

Krémes csupa citrom torta

Már két hete citromtortára vágyok, de nem találtam olyat, ami az ízlésemnek és a hűtöm tartalmának is megfelelt volna. Így készítettem el ezt.  A tészta Petra receptje: Hargita ...

Citromos párolt csirkemell

Nemrég nagyon jó áron tettem szert egy többszintes elektromos párolóra, amire már régóta fájt a fogam. Ezzel az étellel avattam fel, és a hatás nem maradt el... azóta nem egyszer lett ...

Tarhonya, a börtön koszt

A börtönben, Pelikán második otthonában a tarhonya alkotta az előételt, a főételt és a desszertet is. A menü minden nap ugyanaz volt: tarhonya tarhonyával, amitől egy idő után minden rabot a hideg rázott. A tarhonya tökéletes köret, kiváló pörkölttel, de magában, a hét minden napján igazi büntetés. Jobb napokon a tarhonyán túl azért grenadin mars is került a tányérokra. Sőt, a meghiúsult kivégzése előtti napon még vadast és gombócot is ehetett:

Receptek, amiben a tarhonya egyáltalán nem borzasztó!

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...