29 friss és fagyasztott halat vizsgált be a Tudatos Vásárlók Egyesülete

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 29, hazai kereskedelemben kapható halhús nehézfémtartalmát vizsgálta - az eredmények meglepőek, bár minden határérték alatt volt.

Sajnos az már közismert, hogy vízben a halak húsában könnyebben felhalmozódnak a nehézfémek, egyéb mérgező anyagok, amik ránk nézve is veszélyesek lehetnek.

A Tudatos Vásárlók Egyesületének szakértői laboratóriumban vizsgálták 29, nálunk kapható (friss illetve fagyasztott) haltermékben levő négy nehézfém (higany, arzén, kadmium, ólom) koncentrációját.

14 db akvakultúrában tenyésztett hal: 5 hazánkban, 4 Európában ill. Törökországban, 5 pedig Vietnámban nevelt hal volt. A halászott tengeri halak közül négy az Atlanti-óceánból, 11 pedig a Csendes-óceánból származott.

Az értékelés során fontos szempont volt, hogy mennyit utazott a termék, és rendelkezik-e fenntarthatósági (ASC, MSC, ökotermék) védjeggyel. Ezen jellemzők mind plusz pontot kaptak.

A tesztalanyok közül egy hal származott hazai ökológiai gazdálkodásból - ő lett egyébként az első helyezett.

Receptajánló:

Korhely harcsahalászlé

Nem vagyok egy halrajongó, de próbálom megszeretni. A korhely halászlevet étteremben ettem először, és annyira ízlett, hogy már akkor eldöntöttem, ilyet megtanulok készíteni. ...

Eredmény:

Az összes hal nehézfémtartalma a határérték alatt maradt, számos esetben ezek koncentrációja még a kimutathatósági határértéket sem érte el. A vizsgált halak fogyasztása tehát nem jelent a nehézfémek terén egészségügyi kockázatot.

A legmagasabb pontszámot a hazai tenyésztésű, illetve ökovédjeggyel rendelkező halak kapták - egyrészt mert ezek utaztak legkevesebbet, összességében pedig a legkevésbé szennyezett termékek között voltak.

Az édesvizi halakban (ponty, pangasius, afrikai harcsa) volt a legkevesebb nehézfém.

A legtöbb gondot viszont meglepő módon a HEKKfélék jelentették:

a hekkmintákban (5 db) jellemzően két-két nehézfém is kimutatható mértékben volt jelen, de még ezek is határérték ALATT maradtak. Ezek lettek az utolsó helyezettek.A vizsgált hekktermékek: Classic Gyorsfagyasztott Hekkfilé; Delforg Gyorsfagyasztott Argentín Hekktörzs; 7 tenger Gyorsfagyasztott Hekk; Almare Gyorsfagyasztott tengeri haltörzs (hekk); Auchan Hekktörzs, gyorsfagyasztott.)

Az első 5 helyezett:

1. Hortobágyi bio busaszelet, átlagár: 1498 Ft (gyorsfagyasztott)

eredmény: 98%

2. Fresh Fish Today Pontyszelet, átlagár: 2239 Ft

eredmény: 92%

3. EH. Pontyszelet, hortobágyi, átlagár: 1380 Ft

eredmény: 92%

4. Ocean Sea Cápaharcsafilé (pangasius), átlagár: 1892 Ft

eredmény: 92%

5. Almare Pangasius- Filets, átlagár: 2554 Ft

eredmény: 92%

És ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Forrás és további infó itt.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...