22 boltban és piacon kapható epret vizsgáltak be - tényleg a piaci a legjobb?

22 különböző, a hazai szupermarketekben és piacokon kapható szamócát vizsgált be a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Két piacon vásárolt és egy áruházi gyümölcs végzett az élen.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző a hazai kereskedelmi láncokban árult földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont, és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti eprekben többször annyi vegyszer is lehet mint a piaciban.

A mintákat két különböző időszakban szerezték be, ugyanis arra is kíváncsiak voltak, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között:

  • Az első körben, április közepén 8 különböző szupermarketben vásárolt termékek mindegyike import, primőráru volt.
  • A második, május közepi mintavételbe került 8 szupermarketben és 6 piacon vásárolt eper többsége - az eladók elmondása szerint - a hazai gazdaságokból származott.

A teszt során vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont: mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. A szervezet szerint azonban sajnos ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat.

Epres finomságok:

A felmérés során két piacon (Fehérvári úti és Lehel téri) árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális, 20-20 ponttal zárták az értékelést. A vegyszertartalmat tekintve a lista végén az Aldi, Auchan és a CBA terméke végzett, az elején pedig a Lidlé és a Tescóé.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk