22 boltban és piacon kapható epret vizsgáltak be - tényleg a piaci a legjobb?

22 különböző, a hazai szupermarketekben és piacokon kapható szamócát vizsgált be a Tudatos Vásárlók Egyesülete. Két piacon vásárolt és egy áruházi gyümölcs végzett az élen.

A Tudatos Vásárlók Egyesülete 22 különböző a hazai kereskedelmi láncokban árult földieper növényvédőszermaradék-tartalmát vizsgálta meg. A teszt eredményei azt mutatják, hogy érdemes kivárni a szezont, és inkább piacon vásárolni, ugyanis a bolti eprekben többször annyi vegyszer is lehet mint a piaciban.

A mintákat két különböző időszakban szerezték be, ugyanis arra is kíváncsiak voltak, hogy van-e különbség a primőr és az idényáru között:

  • Az első körben, április közepén 8 különböző szupermarketben vásárolt termékek mindegyike import, primőráru volt.
  • A második, május közepi mintavételbe került 8 szupermarketben és 6 piacon vásárolt eper többsége - az eladók elmondása szerint - a hazai gazdaságokból származott.

A teszt során vizsgált 22 földieper közül 19-ben a laborvizsgálat kimutatott növényvédőszer-maradványokat, jó hír viszont: mindegyik messze az EU-s határérték alatt volt. A szervezet szerint azonban sajnos ez sem elhanyagolható tényező, ugyanis az ún. koktél-hatás miatt a még kis mennyiségben jelen lévő vegyszermaradványok hatása együttesen megsokszorozódhat.

Epres finomságok:

Epres habos

Ezt a receptet egy szombat délután, szülinapi meglepetésként álmodtam meg, azonnal bevásároltam hozzá, és a végeredmény olyan jól sikerült, hogy készítettem a saját ...

Epres süti sütés nélkül

Német főzős oldalról származik ez a könnyen elkészíthető epres "Kaffekuchen", mely itt nagy népszerűségnek örvend. Érdemes kipróbálni eper szezonban, mert akkor az igazi - ez most ...

Epres pite ahogy Mercedes készíti

Eperimádat van nálunk. Nők lapja konyha című újságban pillantottam meg a receptet, és annyira megtetszett, hogy megvettem, és el is készítettem. Annyit változtattam az eredeti recepten, ...

A felmérés során két piacon (Fehérvári úti és Lehel téri) árult, feltételezhetően hazai eredetű, szabadföldi termesztésű földieperben, illetve a Tesco spanyol eredetű primőr termékében egyáltalán nem volt kimutatható növényvédő szer, ezek a termékek maximális, 20-20 ponttal zárták az értékelést. A vegyszertartalmat tekintve a lista végén az Aldi, Auchan és a CBA terméke végzett, az elején pedig a Lidlé és a Tescóé.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...