21 horrorisztikus dolog, amiről a tojásipar azt akarja, hogy ne tudj

Ha kedveled a tojást, ezután valószínűleg kétszer is meggondolod, hogy egy megbízható gazdától, vagy hipermarketben veszed meg a tojást. Nem túlzás, és jobb, ha odafigyelsz!

A PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) egy amerikai állatvédő szervezet, amely mára komoly mozgalommá nőtte ki magát szerte a világban.Fő profiljuk és célkitűzésük az állatok megvédése és megmentése, tiltakozás az állatgyilkolás (állatevés, bikaviadalok, kutyaviadalok, szőrmefelhasználás) és egyéb, állatokkal kapcsolatos kegyetlenség ellen.A szervezet híres botrányos reklámjairól is, ezekben sok híresség is megjelent már, például Paul McCartney vagy Charlize Theron. Legutóbbi botrányuk az volt, amikor be akarták tiltani a Super Mario-t és a Pokémon videojátékokat, mondván, "állatkínzás van benne", és létrehozták ennek saját, PETA-féle verzióját.

A PETA legutóbbi kampányában 21 dolgot szedett össze a tojásipar titkos és mocskos dolgaiból, ezeket pedig nem árt tudniuk azoknak is, akik szeretik a tojást, vagy odafigyelnek, hogy milyen tartásban nevelkedett tyúkok tojásait és húsát fogyasztják.

1.Egy tyúk nagyjából 34 óra alatt tojik egy tojást.

2. Ahhoz, hogy lépést tudjanak tartani a fogyasztói igényekkel, a tojásipar 346 millió tojót tart fenn egy átlagos évben.

3.A tyúkok közel két évig élnek, ez pedig a kikelésüktől kezdve két év szenvedést jelent.

4. A kiscsibéket ehhez hasonló hatalmas inkubátorokban keltik ki.

5. Születésük után soha nem találkoznak a tojókkal.

6. Nem sokkal a születésük után a hím és a nőstény egyedeket szétválogatják, ami így zajlik:

7.A tojásiparnak kizárólag a tojókra van szüksége, az ő életük itt kezdődik...

8. ...a hímnemű kiscsibéket pedig nagy zsákokban fojtják meg...

9. ... vagy élve bedarálják őket.

A PETA hivatkozás szerint évente több mint 100 millió hím csirkét ölnek meg így.

10.A tojók csőrének végét egy tüzes pengével levágják.

Mindezt azért teszik, hogy a kegyetlen körülmények között lévő tartásuk alatt kialakuló feszültség következtében ne tegyenek kárt egymásban.

11.Ezután nagyjából 11 tyúkot tesznek egy árammal vezetett ketrecbe, és kis dózisú áramütésekkel próbálják nyugton tartani őket.

A ketrecekben nagyjából akkora élettere van a tyúkoknak, mint egy nyomtatópapírnak.

12. A ketreceket egymás tetejére sorakoztatják...

13. ...így a sok sorban egymásra rendezett ketrecek felső szintjeiről az ürülék és a vizelet lefolyik az alsóbb helyekre zárt tyúkokra.

14. Mivel borzalmas körülmények között tartják őket, ezért sokuk már a ketrecben elpusztul.

15. Ráadásul az is előfordul, hogy az elhullott egyedeket az élőkkel egy helyen hagyják.

16. Ha túlélik a ketreces tartást, két év után levágásra küldik őket.

17. Vágóhidakra szállítják őket, ahol végeznek velük a boltokba kerülő csirkehúsért.

18. Itt élve fellógatják őket...

19. ... és vagy áramütéssel végeznek velük...

20. ... vagy elvágják a torkukat.

21. De van, ahol egyszerűen halálra forrázzák őket.

A fentiek tekintetében azért fontos tudni, hogy a PETA munkájának köszönhetően folyamatosan fejlődik az állatvédelem, így az ilyen mértékű állatkínzást szerencsére egyre több élelmiszeripari vállalat elutasítja. Az állatvédő szervezetek azon dolgoznak, hogy ez a világban mindenhol így legyen.

A ketreces tojótyúktartás hagyományos intenzív változatai iránti ellenszenv és az állatjóléti megfontolások különösen az európai országokban állatvédelmi mozgalmakat indítottak el, melynek hatására a termelőket más, ún. alternatív tartási rendszerek alkalmazására kötelezték a tojástermelésben.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek