209 ezer milliárd forintnyi étel végzi a szemétben évente, pedig könnyen tehetünk a pazarlás ellen

A legkönnyebben úgy tehetsz a pazarlás ellen, ha újrahasznosítod a megmaradt ételeket.

Riasztó adatot hozott nyilvánosságra az ENSZ Világélelmezési Programjának (World Food Programme) vezetője: évente 209 ezer milliárd forintnyi étel végzi a szemétben, pedig az összegnek már a fele véget vetne a világ éhezésének.

A fejlődő országokban a veszteség negyven százaléka a betakarítást követően vagy a feldolgozás során következik be, míg az iparosodott országokban a veszteség több mint 40 százaléka a boltokban és a fogyasztóknál kerül a szemétbe. Eközben a világon mintegy egymilliárd ember alultáplált, s mindegyikük jóllakhatna az Európában és az USA-ban kidobott élelmiszer negyedéből. Mivel a Föld nevű bolygón minden mindennel összefügg, az éhezés felszámolása közös felelősségünk. Mi magunk a legegyszerűbben úgy tehetünk ellene, ha a saját háztartásunkban odafigyelünk az élelmiszer-pazarlásra. Például azzal, ha a megmaradt ételt újrahasznosítjuk.

Persze a legjobb, ha eleve csak azt vesszük meg, ami biztosan elfogy. De ha mégis többet vásároltunk a kelleténél, akkor tegyünk a hűtőbe, vagy fagyasszunk le minden olyan romlandó élelmiszert, amit nem tudunk időben felhasználni. Először is a maradékokat adagonként tegyük el dobozokba, címkézzük fel, és ha pár napon belül nem fogyna el, fagyasszuk le! (Ügyeljünk rá, hogy a legtöbb, hűtőbe tett maradékot 3-4 napon belül fel kell használni, és újramelegítéskor legalább 75°C-ra felforrósítani.)

Az újrafelhasználásra számtalan lehetőség nyílik, ennek csak a fantázia szab határt. A maradék húsból és zöldségből például készíthetünk alaplevet. Ezt fagyasszuk le jégkocka-tartóban, és a következő főzéseknél használjuk fel kis adagonként. Ugyanezt tehetjük a palack alján megmaradt sörrel és borral: a kis kockákra fagyasztott darabkák jól jönnek később szószok és raguk főzésekor.

Maradékmentő ötletek:

A maradék zöldséget turmixolva krémlevesekhez, tésztaszószhoz is felhasználhatjuk. Csirkéből ugyancsak számtalan új fogás készíthető: a csirkesült maradékból remek rizses húst főzhetünk, de a hideg sültet salátához, szendvicshez is felhasználhatjuk. A megmaradt csirkepörkölt másnap isteni húsos palacsinta alapja lehet; a ledarált főtt sonkából pedig csőben sült rakott zöldséget, sonkás tésztát vagy melegszendvicset is készíthetünk. Ha pedig esélyes, hogy a saláta egy része megmarad, akkor az öntetet mindenki a saját tányérján adja csak hozzá, anélkül ugyanis sokkal tovább eláll a saláta, amit másnap újra felszolgálhatunk.

A megszáradt kenyeret vagy zsemlét se dobjuk ki: készítsünk belőle pirított kenyérkockát. Légmentes dobozban öt napig eláll, és kiváló betét lesz a krémlevesekhez. De a száraz kenyérből, zsemléből aprítógéppel házi zsemlemorzsát is készíthetünk. A megszáradt kalácsot, aprósüteményeket is felapríthatjuk – ezek jó adalékul szolgálnak mindenféle édességhez, pudinghoz.

És végül: sose szégyenkezzünk, az étteremből is mindig vigyük haza a maradékot!

Támogasd te is az Élelmiszerbank munkáját, legyél te is ÉLELMISZERMENTŐ!

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...