A gasztrotrendek jönnek és mennek, így minden évben izgatottan várhatjuk, hogy milyen újdonságokkal rukkol elő a következő szezon. Ami a 2025-ös irányzatokat illeti, a többségük nemcsak finom, hanem jót is tesz nekünk – így végre nem kell majd kompromisszumot kötnünk az egészség és az ízletes falatok között. Nézzük meg, mit mondanak a közösségi oldalak, mi lesz trendi a jövő évben!
Kattints a képre, hogy számodra is kiderüljön!
Ezek lehetnek 2025 legnagyobb gasztrotrendjei
Alkoholmentes koccintás
A mocktailok (alkoholmentes koktélok) divatja mindenképpen hódít majd – különösen a Z generáció és a milleniálok körében. Az alkoholmentes koktélok eladása tavaly elképesztő, 400%-os növekedést mutatott, az alkoholmentes szeszeké 129%-ot, sőt az alkoholmentes borok és sörök eladásai is emelkedtek. Szóval szeretünk majd koccintani – csak lehet, hogy nem alkohollal.
Sütés az otthon melegében
Lehet, hogy 2020-hoz és '21-hez képest elhanyagoltuk az otthoni kovásznevelgetést, de az otthoni sütés azért továbbra is népszerű szokás. A kenyér- és pizzakészítés egyre népszerűbb, erre utal az is, hogy a speciális lisztek – például kenyérliszt és 00-ás liszt – eladása közel 50%-kal nőtt.
Előtérben az emésztés
A prebiotikumokkal és probiotikumokkal kapcsolatos kutatások elterjedésével nem csoda, hogy egyre többen vásárolnak ilyen élelmiszereket és italokat. Az Instacart adatai szerint a probiotikus és prebiotikus élelmiszerek eladása – például probiotikus üdítők vagy olyan fermentált ételek, mint a miso és a kimcsi – 58%-kal nőtt.
Cottage cheese- és görög joghurt-őrület
Idén láthattuk a TikTokon futó cottage cheesemániát: mindenki túrós lepényt vagy túrós fagyit készített. De a magas fehérjetartalmú tejtermékek, mint a túró, valamint a görög joghurt népszerűsége 2025-ben csak tovább nő. Az Instacart szerint a cottage cheese iránti kereslet 17%-kal, míg a görög joghurtté 6%-kal emelkedett.
Tejes tea és más ázsiai finomságok
Az ázsiai konyha által ihletett ételek és italok szintén egyre népszerűbbek. A fagyasztott ázsiai gőzgombócok népszerűsége megduplázódott, és a tejes tea (milk tea és bubble tea), az ázsiai fűszerkeverékek, valamint a már említett probiotikus miso és kimcsi is egyre divatosabbá válnak
Konzerv halak
Túl vagyunk már a hagyományos tonhalkonzervek idején, ez biztos. Ugyanakkor ma már olyan jó minőségű tengeri ételeket élvezhetünk konzervekbe zárva, hogy nem érdemes kihagyni a tenger gyümölcsei ilyen változatait. A konzerv makréla népszerűsége például különösen megnőtt, az eladások 74%-kal ugrottak meg, míg a szardínia esetében ez a szám 13%.
Hidratálás, hidratálás, hidratálás
A hidratálás továbbra is kiemelt szerepet kap – bár a sima víz is remek választás, sokan szeretik azt felturbózni ízesített változatokkal. Az elektrolitos italporok eladása több mint harmadával nőtt, de a kókuszvíz is egyre népszerűbb.
Még több érdekes tartalom: