Íme, 2025 gombája: egészen elképesztő az íze

Az Országos Gombakiállításon kihirdették a 2025-ös Év Gombája díj győztesét. A nyertes gomba közönségszavazás alapján nyerte el a díjat, ráadásul íze egészen különleges, gombához nem hasonlítható.

A Magyar Mikológiai Társaság elnöke, Albert László október 18-án hirdette ki az Országos gombakiállításon a 2025-ös Év Gombája díj győztesét. Internetes közönségszavazás alapján a sárga gévagomba gyűjtötte a legtöbb voksot.

A sárga gévagomba lett 2025-ben az Év Gombája

A sárga gévagombával tavasztól őszig találkozhatunk az erdőkben. A narancssárga vagy élénksárga színben pompázó gomba teste eleinte dudoros, az idő múlásával pedig ellaposodik. Sokszor zsindelyszerűen nőnek össze az egymás mellett helyet foglaló gombák.

A termőtest kezdetben puha, majd kifakul, és kemény állagúvá válik, ekkor már fogyasztásra alkalmatlan.

Magas C-vitamin- és káliumtartalma van, leszedése után érdemes minél hamarabb fogyasztani, mert hamar kiszárad. Fagyasztott formában sokáig tárolható. Íze kissé savanykás, amitől úgy tudjuk megfosztani, hogy felhasználás előtt tejbe áztatjuk. Egyáltalán nincsen gombaíze, viszont hasznos fehérjeforrás, ezért is hivatkoznak rá úgy hogy: "chicken of the woods", vagyis az „erdő csirkéje".

Forrásunk volt.


Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

7 nap, 7 étel – Gyors és olcsó ebédeket főzünk...

Ha gyorsan és olcsón szeretnénk ehéten ebédeket főzni, nézzünk szét a saját házunk táján, egészen pontosan a kamrában és a fagyasztóban. Épp ideje lesz előkapni az ott megbújó kincseket, és felhasználni őket a lehető legkreatívabb módokon.