Igaz, hogy egy amerikai cégről van szó, így lehetnek különbségek abban, hogy Európában, illetve Magyarországon mi mihez jutunk hozzá, és mit vásárolunk, ugyanakkor a trendek legfőbb forrása Amerika, így, ha egy étel ott felkapottá válik, akkor valószínűleg több műsorban és receptben, illetve TikTok-videóban is visszaköszön majd az év során. Mutatjuk, hogy a Whole Foods Market adatai szerint mit fogunk enni 2024-ben!
„Az éves élelmiszer-trendek előrejelzési listája egy módja annak, hogy elhúzzuk a függönyt a vásárlók előtt, és betekintést nyújtsunk abba, hogy vásárlóink és gasztronómiai szakértőink mit tartanak szem előtt a következő évben” - mondta Cathy Strange, a Whole Foods Market élelmiszer-kultúra nagykövete és a Whole Foods Market csapatának több mint 50 tagjából álló Trendek Tanácsának (Trends Council) tagja a kiadott sajtóközleményben.
A konkrét termékösszetevőktől és íztrendektől az élelmiszeripar feltörekvő mozgalmaiig, alig várjuk, hogy lássuk, ezek a trendek miként kapnak lendületet az előttünk álló évben.
Lássuk, hogy konkrétan milyen trendeket látnak a szakértők
A Whole Foods szerint a 2024-es év legfontosabb élelmiszer-trendje a valódi növényekből készült vegán élelmiszerek reneszánsza lesz. A testület úgy véli, hogy túl fogunk lépni a húsutánzatokon, és visszatérünk a valódi zöldségekből, hüvelyesekből, diófélékből és magvakból készült vegaburgerekhez és főzelékekhez. A rövidebb összetevőcímkék „tökéletesek a vegetáriánus puristák számára” - mondta a Trendek Tanácsa.
Ami a másik kilenc jelentős élelmiszer-trendet illeti, 2024-ben a teljes kakaóból készült termékek (például gyümölcsporok és müzlik) lesznek meghatározóak, emellett a természetesen gluténmentes és fehérjében gazdag hajdina is újra felkapottá válik, és számítsunk arra is, hogy sokkal több növényi alapú műhalat fogunk látni. (Sárgarépalazacot vagy ördögszekér-laskagomba fésűkagylót, valaki?)
Ami szintén fontos lesz idén, hogy teret nyernek a víztakarékosságra összpontosító termékek, egyre többféle paprika jelenik meg a boltok kínálatában a világ minden tájáról, és amit a kaviáros Pringles is előrejelzett, egy csipet luxus jelenik meg az élelmiszerekben.
A barna vajas latte is ilyen apró, de megérdemelt luxus lesz a szakértők szerint.
A top 10-es listán szerepelnek még azok a hormonháztartás egészségét támogató termékek zárják, amelyek az élet különböző szakaszaiban, így a terhesség, a szülés utáni időszak és a menopauza során nyújtanak támogatást, ahogy egyre fontosabbá válik a női egészség és a női hormonrendszer megértése. És végül, kiderült, hogy a „sima” koffein ideje lejárt, és elérkezett a „tiszta koffein” kora, azaz a gombával átitatott kávé, a prebiotikummal fűszerezett zöld tea és a cold brew, amitől nem kapsz majd szívinfarktust.
Kíváncsian várjuk, hogy ezek az előrejelzések mennyire válnak be, és miként fognak ezek az ételek és italok megjelenni a mindennapjainkban!
Nézzünk pár érdekes lakberendezési cikket is!