Megvan az idei Szent István-napi kenyérverseny győztese

A Magyar Pékszövetség 2023-ban már tizenkettedik alkalommal rendezte meg kenyérversenyét. Az államalapítás ünnepére készülő Szent István-napi kenyér idei első helyezettjével, az Innovatív kategória győztes termékével és a Sétáló sütemény kategória első díjazottjával a Parlamentben megrendezett ünnepélyes díjátadón találkozhatott először a közönség.

A szervezet idén immár tizenkettedik éve hirdette meg szakmai versenyét. Az országos megmérettetés célja 2023-ban is az, hogy a sütőipari vállalkozásokat ösztönözzék minél izgalmasabb, újítóbb, mégis a hagyomány alapjaira épülő péktermékek megalkotására, ezáltal gazdagítva az egyik legalapvetőbb élelmiszerünk, a kenyér választékát. Idén három kategóriában lehetett nevezni a versenyre, így Szent István-napi kenyér, Innovatív kenyér és a tavaly újdonságként bevezetett, Sétáló Sütemény kategóriákban várta a szervezet a pékárukat.

Idén a Heim Sütöde Bt. alkotása győzedelmeskedett / Fotó: Magyar Pékszövetség

A Magyar Pékszövetség Kenyérversenyéről

Azon törekvés eredményességét, hogy a pékmesterek versengése folyamatos fejlődésben tartsa a sütőipart, jól tükrözi, hogy idén minden eddiginél több, összesen 85 nevezés érkezett.

A verseny népszerűségét és presztízsét mutatja, hogy a Budapest és a Pest vármegye székhelyű pékségek mellett az ország szinte minden részéről van olyan kézműves, kovászos vagy nagyüzemi pékmester, aki pályázott az idei Év kenyere, az Év Innovatív kenyere és az Év Sétáló Süteménye címre. A bíráló bizottság értékelhetett olyan pékárukat, amelyek Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Baranya és Somogy, Győr-Moson-Sopron vármegyékből érkeztek.

Az első körös zsűrizésen 29 db Szent István-napi és 34 db Innovatív kenyeret, valamint 22 db Sétáló Süteményt értékelt az ötfős, szakmai zsűri. Ilonka Boldizsár, a zsűri elnöke, a Világ Pék- és Cukrászszövetség nagykövete, Bajusz János, a COOP Szolnok Zrt. üzemvezetője, Kászpári Károly, a Fristen Kft. ügyvezetője, Király István, a Király Pék és Társa Bt. alapítója, illetve Kovács Zoltán, a Katica Pékség és Kávé és Teaház üzemvezetője anonim módon, szakmai szempontokat figyelembe véve pontozta a termékeket.

A sajtónyilvános eseményen mindhárom kategóriában az első körben kiválasztott 9 termék képviseltette magát.

A bírálatnál azokra a minőségi jegyekre fókuszáltak, amelyek megadják egy termék karakterét. Mustra alá vették a péktermékek illatát, ízét, megvizsgálták a kenyerek héjazatát, bélzetét és nem utolsó sorban szemügyre vették a külalakot. Ezek a szempontok döntően befolyásolják a fogyasztót a választásban, és meghatározzák a termék élvezeti értékét.

Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották meg az idei évben / Fotó: Magyar Pékszövetség

Ahány kategória, annyi elvárás

A Szent István-napi kenyér a verseny legfontosabb kategóriája, amit az államalapítás ünnepére sütnek hazánk pékjei.

Ez esetben a pékmestereknek döntő részben gabonaőrleményből, hagyományos kovászos technológiával kellett elkészíteni a kenyeret, legalább kétféle liszt felhasználásával. A zsűrizés során a szakemberek vizsgálták, hogy megfelel-e a termék a Magyar Élelmiszerkönyv előírásainak, illetve a pontozásnál figyelembe vették, hogy milyen minőségi jegyekkel bír az alak, a héjazat, a bélzet, az illat és az íz vonatkozásában.

Az Innovatív kenyér kategóriába olyan termékkel lehetett nevezni, amellyel szemben elvárás volt, hogy magyar és különleges alapanyagok felhasználásával készüljön, maximum fél kilogramm tömegegységben. Az innováció formája megjelenhetett az alapanyag használatban, a gyártási technológiában, a megjelenésében és az élettani hatásában.

Kiemelt feltétel volt, hogy a Magyar Ízek Utcája 2023. évi témája a HÚS és a PECSENYE, amire az innovatív termékekkel célszerű volt rákapcsolódni.

A Sétáló Sütemények esetében a kreatív, dekoratív megjelenés és a séta közbeni könnyen fogyaszthatóság volt az egyik fő szempont amellett, hogy az érzékszervi tulajdonságokra - így az alakra, az illatra, az ízharmóniára és a megfelelően laza tésztaszerkezetre - is figyelt a bírálat során a zsűri.

Íme az idei verseny első helyezést elért termékei és alkotói:

  • Szent István-napi Kenyér kategória: Szent István-napi Durumkenyér – Heim Sütöde Bt.
  • Innovatív Kenyér kategória: Aranymetszés kenyér – Balmaz-Sütöde Kft.
  • Sétáló sütemény kategória: Málnás-pisztáciás Pékfagylalt – Szinobor Kft.

A Szent István-napi kenyér kategóriájában a legjobbnak idén a Heim Sütöde Bt. Szent István-napi Durumkenyerét ítélte a héttagú zsűri.

A nyertesről:

A dunabogdányi Heim Sütöde Bt. 1985. március 15-én kezdte meg működését családi vállalkozásként. Egy testvérpár, Heim Ferenc és Heim Endre alapította a péküzemet egy idilli környezetben, a Duna mentén. 2002-ben jelentős beruházásokkal felújították az üzemet. Az ifjabb Heim Endre közben megszerezte a pék szakképesítést. 2017-ben úgy döntött, hogy bevezeti a vadkovászos technológiát, ráadásul üzemi keretek között alkalmazta az eljárást. Az innováció mentén az üzemfejlesztés is fontos szerepet kapott. Ekkor hirdették meg az üzemvezetői állást, ami addig nem létezett. 2022-ben Turjánszki Róbert csatlakozott a munkatársakhoz, aki szakmai tudásával, külföldi tapasztalataival és a továbbképzéseken megszerezett innovatív ötleteivel erősíti a pékséget. Endre és Róbert egy szóládi továbbképzésen, egy amerikai mesterpék közreműködésének köszönhetően ismerkedett meg a durumliszttel. Ekkor született meg az elhatározás, hogy szeretnének ennek a lisztnek a felhasználásával elkészíteni egyes termékeiket. Bár az alapanyag beszerzése kezdetben nehézségekbe ütközött, végül egy magyar malomban megtalálták a számukra megfelelő durumlisztet, ahol a nagyobb mennyiségi rendelés sem okozott problémát.

A két szakember találkozása és együttműködése az új alapanyag, a vadkovászos technológiai eljárás alkalmazása hozta meg az idei sikert.

Heim Endre, a kenyér megalkotója így fogalmazott:

„A durum azért volt jó választás, mert ennek a lisztnek hajtóereje van. A nagyobb fehérjetartalom erős vázat ad a kenyérnek, sárgás színt a bélzetnek és édeskés ízt a terméknek. A magas vitamin- és rosttartalma miatt sportolóknak is ajánlják, de a cukorbetegek számára is ideális termék, mivel a durum liszt felhasználásával készült kenyér a lassan lebomló és felszívódó szénhidrátoknak köszönhetően az egészséges táplálkozás részévé válik. Szerintem a legfontosabb, hogy meglásd az új lehetőségeket, és addig menjél, amíg meg tudod őket valósítani. Természetesen ehhez elengedhetetlen a csapatmunka, a megfelelő technológia, a kísérletezési idő, a kudarctűrés. Ezeknek az összessége viszont meghozza a sikeres eredményt. Valamint a közösségi média elterjedése is nagyban hozzájárul a fejlődéshez, hiszen nemzetközileg elismert pékek osszák meg a receptjeiket, a technológiai folyamatokat eljárásokat, amikből rengeteget lehet fejlődni. Amire büszke vagyok, hogy a nagyüzemi keretek között sikerült ilyen színvonalon a vadkovászos kenyeret is bevezetni, amilyen módon a nyertes kenyér is készült."

Az Innovatív kategória kenyerei a legújabb fogyasztói trendeket szolgálják ki: merész íztársítások mellett az egészségre gyakorolt jótékony hatás jellemzi őket.

Az Év Innovatív kenyerének a Balmaz Sütöde Kft. Aranymetszés kenyerét választották meg az idei évben.

A Balmaz-Sütöde Kft. immáron három évtizede szolgálja magas minőségű, kiváló alapanyagból készült péktermékeivel a hajdúságiakat. Megőrizve a régi hagyományokat és figyelembe véve az új trendeket alkották meg Aranymetszés kenyerüket. A generációkon átívelő szenvedély apáról fiúra száll és ott él minden pékáruban.

Fülep Ádám, a Balmaz Sütöde Kft üzemvezető helyettese ismertette az Aranymetszés kenyér történetét:

„A termék előállítása során édesapámmal, Fülep Zsolttal, aki egyben a cég ügyvezetője, arra törekedtünk, hogy megvalósítsuk az Aranymetszés arányosságot, amit napjainkban talán kevesen ismernek és alkalmaznak, pedig gyakran megjelenik a természetben, az ókori építészetben és reneszánsz művészetben egyaránt, mivel természetes egyensúlyt teremt a szimmetria és aszimmetria között. Az aranymetszés kenyér előállítása a kovászolással kezdődik. Ehhez olyan alapanyagokat kerestünk, melyekkel megpróbáltuk felismerhetővé tenni az arányokat. Az előállítás során olyan technológiai eljárást alkalmaztunk, amivel egy elegáns, harmonikus, és egyedi terméket hívtunk életre. Az aranymetszés kenyérben az egyensúlyt biztosító összetevők (édes nedűben 48 óráig áztatott dió) együttes jelenléte eredményezte a zamatos, enyhén édeskés ízvilágot.

Ehhez társul négyféle lisztnek a keveréke (természetesen az aranymetszés arányainak megfelelően), melyek biztosítják a puha, mégis rugalmas, rendkívül ízletes bélzetet. Az alapanyagok mellett fontos kiemelnünk azt a technológiát, amit már évek óta alkalmazunk kenyereink előállításához: a kovászolás (szakaszos eljárással történik) és a hosszú érlelés eredménye egyedivé varázsolja kenyereinket és páratlan gasztronómiai élményt nyújtanak a fogyasztóknak. Az aranymetszés arányosságait tartalmazó termék nemcsak íz, hanem formai és esztétikai értékkel is bír."

Ismerjék meg a nyertes kenyereket!

A Kenyérverseny nyertes kenyereit minden évben a Magyar Ízek Utcáján kóstolhatja meg először a nagyközönség.

A Pékszövetség célja, hogy a nyertes termékeket országos szinten elérhetővé váljon a fogyasztók számára. Ennek érdekében a Magyar Pékszövetség gyártói felhívást tett közzé, amiben felkéri a sütőipari vállalkozásokat, vegyék fel kínálatukba 2023. Szent István-napi kenyerét, illetve Innovatív Kenyerét. Azokkal a pékségekkel, gyártókkal, akik jelentkeznek, a szövetség gyártási szerződést köt, amiben rögzítve van a kenyér gyártására vonatkozó összes előírás (anyagösszetétel, technológia, forma), amit szigorúan be kell tartani. Emellett a gyártást vállaló pékségek számára a Pékszövetség biztosítja a kenyérszalagokat és a plakátokat is, melyek egyértelműen felismerhetővé teszik az ünnepi kenyereket és az azokat árusító szaküzleteket. Ez garanciát jelent arra, hogy az ország minden pontján ugyanazt a minőségű kenyeret kapják a vásárlók, amit a Magyar Ízek Utcáján is megkóstolhatnak, és megvásárolhatnak.

Címlapfotó: Magyar Pékszövetség

Hirdetés

Támogatott tartalom

Mirage étterem – Ahol a fővárosi minőség a vidékkel találkozik

A két éve felújításon átesett Mirage egy stílusos, mégis kellemes hangulatú étterem, a környék egyik legkiemelkedőbb vendéglátóhelye. A fürdőkomplexum vonzásában elhelyezkedő Mirage a Hotel Délibáb szálloda éttermeként nagyszabású célt tűzött ki maga elé: amellett, hogy ők a régió egyetlen széles választékú steak house-a, leendő degusztációs menüjükkel a fine dining iránt érdeklődő réteget is szeretnék magukhoz vonzani. Mint mondták, ez a 10 fogásos menü és a marhahúsuk az, ami valóban tükrözi azt a minőséget, amit ők képviselni akarnak a környéken és a hazai gasztronómiában egyaránt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek