Eltűnhet a világ egyik legrégebbi sajtja a Föld felszínéről

Hiába van kétezer éves hagyománya a francia Salers-ben a sajtkészítésnek, a klímaváltozás ebbe is beleszólt.

Kétezer év sok idő, és bár sokan nem is gondolnák, a világ egyik legrégebbi sajtja éppen ennyi ideje ismeretes a francia sajtkészítők körében.

A világ egyik legrégebbi sajtja

A Taste of France magazin szerint ennyi ideje készítik a Salers-sajtot az Auvergne-i Salers faluban, Franciaországban. A sajtok világának királya egészében nyers tehéntejből készül, nem pedig pasztőrözött tejből, így ízvilága igen különleges, egy nagyon is érett és illatos sajtról van szó, mely a „fű, széna, dió, mogyoró, mogyoró és citrusos vaj” jegyeit egyaránt hordozza. A Salers-sajtot nagy körültekintéssel készítik el, eredetiségét szigorú szabályok biztosítják.

Az "Appellation d'Origine Protégée" (AOP) egy olyan terméktanúsítási rendszer, amely bizonyos jellemzők teljesülését biztosítja, beleértve a termék származási helyét és előállításának módját .

A Salers-sajt esetében az AOP tanusítvány/pecsét csak akkor adható ki a termékre, ha a sajtot olyan salers-i tehenek állítják elő, melyek takarmányának legalább 75 százaléka a helyi legelőkön termett fűből származik. Itt jön a bökkenő.

Ahogy a Reuters arról nemrég beszámolt, Franciaországban eddig nem látott aszály van, a hírügynökség szerint pedig a gazdák a takarmányhiány miatt tejhiánytól tartanak. Mivel nincs helyi takarmány, a tehenek nem tudnak legelni, a fűterület csökkenése miatt pedig nemcsak tejprobléma alakult ki, de az előállítható sajt mennyisége is drasztikusan csökken. A fűhiány következtében az állatok már nem tudnak helyi takarmányt fogyasztani, így a sajt hiába készül Salers-ben, az AOP szabályrendszere szerint mégsem nevezhető autentikus salers-i sajtnak.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...