Eltűnhet a világ egyik legrégebbi sajtja a Föld felszínéről

Hiába van kétezer éves hagyománya a francia Salers-ben a sajtkészítésnek, a klímaváltozás ebbe is beleszólt.

Kétezer év sok idő, és bár sokan nem is gondolnák, a világ egyik legrégebbi sajtja éppen ennyi ideje ismeretes a francia sajtkészítők körében.

A világ egyik legrégebbi sajtja

A Taste of France magazin szerint ennyi ideje készítik a Salers-sajtot az Auvergne-i Salers faluban, Franciaországban. A sajtok világának királya egészében nyers tehéntejből készül, nem pedig pasztőrözött tejből, így ízvilága igen különleges, egy nagyon is érett és illatos sajtról van szó, mely a „fű, széna, dió, mogyoró, mogyoró és citrusos vaj” jegyeit egyaránt hordozza. A Salers-sajtot nagy körültekintéssel készítik el, eredetiségét szigorú szabályok biztosítják.

Az "Appellation d'Origine Protégée" (AOP) egy olyan terméktanúsítási rendszer, amely bizonyos jellemzők teljesülését biztosítja, beleértve a termék származási helyét és előállításának módját .

A Salers-sajt esetében az AOP tanusítvány/pecsét csak akkor adható ki a termékre, ha a sajtot olyan salers-i tehenek állítják elő, melyek takarmányának legalább 75 százaléka a helyi legelőkön termett fűből származik. Itt jön a bökkenő.

Ahogy a Reuters arról nemrég beszámolt, Franciaországban eddig nem látott aszály van, a hírügynökség szerint pedig a gazdák a takarmányhiány miatt tejhiánytól tartanak. Mivel nincs helyi takarmány, a tehenek nem tudnak legelni, a fűterület csökkenése miatt pedig nemcsak tejprobléma alakult ki, de az előállítható sajt mennyisége is drasztikusan csökken. A fűhiány következtében az állatok már nem tudnak helyi takarmányt fogyasztani, így a sajt hiába készül Salers-ben, az AOP szabályrendszere szerint mégsem nevezhető autentikus salers-i sajtnak.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

7 opció, ahonnan szilveszterre hidegtálat, kocsonyát vagy aprósütit rendelhetsz

A szilveszteri bulikat saját bevallása szerint senki nem szereti, de azért mindenki megy valahová. Ez is egy olyan nap, mint a többi, vélik sokan, de azért főznek lencsét, korhelylevest, és mindenkinek megvannak a kis babonái, amiktől szebb, jobb, boldogabb új évet remélnek. Ebben nem tudunk segíteni, de ha december 31-én vendégeket vártok, mutatjuk, honnan lehet rendelni aprósütit, hidegtálat, és hol találtok isteni kocsonyát, ha ahhoz van kedvetek.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...