200 kalória uzsonnára - nem mindegy, hogy miből!

Az alábbi összeállításban három egészséges és három kevésbé egészséges uzsonnaváltozatot hasonlítunk össze.

Nem szoktam véka alá rejteni, hogy számomra nagyon fontosak a kisétkezések, azaz a tízórai és az uzsonna. Hiszek abban, hogy a gyakori, kisebb mennyiségű étkezések kedvezően hatnak szervezetünk működésére. A hozzám fordulókra általában jellemző, hogy naponta háromszor vagy akár mindössze kétszer étkeznek, a köztes időszakban pedig bekapnak valamit, nassolnak.

Ebben az összeállításban hatféle uzsonnaváltozatot válogattam össze - három „egészségeset” és három „kevésbé egészségeset”. A képeken megjelenített mennyiségek mindegyike 200-200 kalória*. A tízórai és az uzsonna egyenértékű étkezéseknek tekinthetőek, úgyhogy a bemutatott ételek mindkét alkalomra bátran fogyaszthatóak.

Szerintem már ránézésre látszanak a különbségek, de nézzük meg tételesen, milyen érvek szólnak az „egészséges” verziók mellett:

  • Táplálkozás-élettanilag nem a legfontosabb tényező, de szerintem igenis fontosak a színek. Feldobják az étkezést, akár az egész napot is.

  • Könnyen összeállíthatók - nem kell hozzájuk más, csak egy gyors vizit a zöldségesnél és a kisboltban - minden alapanyagot beszerezhetünk akár a hét elején, és a munkahelyen is elfogyaszthatjuk. Nem lehet kifogás, hogy „nincs időm uzsonnázni!"

  • A zöldségek és a gyümölcsök magas élelmi rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmúak, a tejtermékek pedig hozzájárulnak a napi teljes értékű fehérje- és a kalciumszükségletünk biztosításához. Most natúr joghurtot párosítottunk színes zöldségekkel, de a joghurtot ízlés szerint lehet fűszerezni is - például friss vagy szárított zöldfűszerekkel.

  • A csoki-fánk-ropi kombinációk gazdagok gyorsan felszívódó, egyszerű szénhidrátokban (cukorban), így magas energiatartalmúak, ellenben telítőértékük alacsony, azaz elfogyasztásukat követően hamar újra megéhezünk. Az édességek cukortartalma károsan befolyásolja a fogak egészségét, nem tartalmaznak élelmi rostot, sem vitaminokat, ásványi anyagokat, a ropi ráadásul magas só-tartalmú, ami szintén kedvezőtlen egészségünkre nézve.

  • Vegyük észre a mennyiségbeli különbségeket is! Milyen hatalmas a paprika-uborka halom, míg a csokikockák elvesznek a tányéron.

A fenti érvek természetesen nem jelentik azt, hogy alkalmanként nem szabadna csokoládét vagy fánkot enni. Szerintem azonban érdemesebb ezeket az ételeket az ebéd harmadik fogásaként, desszertként fogyasztani, heti egy-egy alkalommal. Tízóraira és uzsonnára válasszuk inkább az értékes tápanyagokban gazdag, ízletes, színes ételeket!

Pluto salátája

Újra egy saláta recepttel hozakodok elő: nálunk rengeteg zöldség kerül az asztalra, a nyers áll előtérben. Sokféle zöldfűszerrel ízesíthetünk, ezek számtalan kiváló élettani ...

Chilis-korianderes mártogató

Sokszor és sokféle fűszerrel készítettem már ilyen, és ehhez hasonló mártogatókat. Ez most azért különleges számomra, mert az első saját fűszerkerti termésből készült. Már alig ...

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...