1999-ben hosszas tervezés és kivitelezés után nyitotta meg kapuit a Nagymező utcában Schőn Zsuzsa és András Komédiás Kávéháza. Eleinte csak klasszikus, francia stílusú kávézóként működött, majd három év után terjeszkedett tovább, és az egykori légópincéből profi konyhát alakítottak ki. Ahogy lecsökkent az autóforgalom a Nagymező utca átépítésével, úgy nőtt meg a kávéház vendégforgalma, ami ekkor már teljes választékkal, hideg és meleg ételekkel várta a színház előtt és után betérőket.
A 2008-as válság idején érezhetően visszaesett a hazai vendégek száma, viszont éppen akkoriban vált az Andrássy út és környéke kiemelt turisztikai célponttá, amit a Komédiás is megérzett: a színházi közönségen kívül megjelentek a turisták, hétvégente pedig élőzene is várta a vendégeket a Komédiásban. A kávéház már egy saját cukrászatot is képes volt fenntartani, amiért a közönségük is igazán hálás volt, hiszen nem mindenki akart egy teljes vacsorát végigenni, az igazán jó süteményekre pedig egyre inkább megnőtt az igény.
„Nem volt vendéglátós tapasztalatunk, de olyan éttermet akartunk létrehozni, ahol mi is jól éreznénk magunkat, ahová vendégként is bármikor betérnénk. Hallani sem akartunk az olyan vendéglátós legendákról, hogy ami ma pörkölt, az holnap gulyáslevesnek, vagy hortobágyinak még jó lesz. Minden éttermes barátunk azt mondta, hogy ez így halálra van ítélve, és ha nem trükközünk, tönkre fogunk menni. Azt nem mondom, hogy könnyű volt. Az első évben 18 szakácsot „fogyasztottunk”. De kitartottunk és a mai napig minden egyes nap az lebeg a szemünk előtt, hogy ha mi lennénk a vendégek, akkor mindennel meg lennénk-e elégedve.” – mondta Schőn András.
A Komédiás közönsége sokat változott az utóbbi években. A fapados légitársaságokkal érkező turisták és a színházba járók közössége is átalakult. Ma már egyaránt mutatkozik igény a klasszikus sütemények és desszertek, mint az Esterházy, a Dobos torta, vagy a Somlói és a gesztenyepüré iránt, azonban bővíteni kellett az étlapot például könnyedebb, „nőiesebb” salátákkal is.
A Komédiás a kifogástalan ételek mellett a hangulatra is mindig odafigyel: voltak olyan évek, amikor a bárzongorista verseny első négy helyezettje mind ott játszott esténként.
„Amikor elkezdtük a kávéházat a családi, kárpátaljai recepteket hoztam be, és én mutattam meg a szakácsoknak. Később, amikor teljes étteremmé váltunk, megint én tanítottam meg, hogy otthon hogyan csináljuk a maceszgombócot, milyen az igazi pecsenyés sült, hogyan kell sütés előtt előfőzni és ízesíteni a libacombot.” – tette hozzá Schőn Zsuzsa.
A nemzetközi szokásokkal némileg szembe menve széles választékkal várják a betérőket: az a cél, hogy ne a séf mondja meg, mit akar enni a vendég aznap, hanem a vendég maga találjon olyan fogást az étlapon, ami a leginkább a fogára való. Nem nevezhetjük hagyományos vendéglátós hozzáállásnak, de a Komédiásban minden variálható, kicserélhető vagy éppen másképpen rendelhető.
A Komédiás továbbra is lépést tart a változásokkal, hiszen izgalmas borokat kóstolhatunk nálunk, vagy akár ebédmenüt is rendelhetünk, sőt, izgalmas és merész süteményekkel is találkozhatunk a kínálatukban. Ami pedig biztosan sosem változik, az a vendégek tökéletes kiszolgálása, valamint a rendre felbukkanó sztárok, színészek és énekesek, és az egyedi Komédiás hangulat!
EZ IS ÉRDEKELHET:
Ezeket olvastad már?
Eszcájg
Santiago Lastrát nomád séfként ismerik a világon. A fiatal mexikói séf egyedi stílusa, hogy a világot járva, helyi alapanyagokból mexikói ételeket főz. Most Budapesten járt!
Dacota
Életmód
Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy mi a napi ajánlott folyadékbeviteli mennyiség. De vajon mennyire könnyű ezt az ajánlást betartani? Mi kipróbáltuk, elmeséljük.
Bodon Judit dietetikus
Életmód
Megkezdődött az allergiaszezon, ebből a naptárból kiderül, hogy mikor mire kell számítanunk.
Nosalty
Gasztro
Végre megjelentek a boltokban a tavasz legfinomabb zöldségei és gyümölcsei, a rossz idő miatt azonban sokan kerestetek gyors és egyszerű finomságokat. Vajon mi lett az első?
Nosalty