2 módszer, hogy ne kelljen kimenned a boltba többször zöldségért és gyümölcsért

Ha az (önkéntes) karantén ideje alatt nem mennél minden nap boltba friss zöldségért és gyümölcsért, adunk két módszert a kezedbe, amivel elkerülheted ezt.

A koronavírus már szinte a világ összes országában megjelent, és Kína helyett már Európa illetve Amerika az elsődleges gócpontja, hazánkban is egyre nő a fertőzöttek száma. Ezzel párhuzamosan a karanténra készülve és a szociális érintkezések számának csökkentése érdekében a lakosság élelmiszer-felhalmozásba kezdett. A tartós élelmiszerek, mint a liszt, a cukor és különböző konzervek lényege éppen az, hogy hosszú ideig elálljanak, így ha van egy kisebb készlet otthon, akkor azzal egy időre kiiktathatod a bevásárlókörutakat, ahol nagyobb a vírussal való fertőződés kockázata. A bezártság, a kevesebb testmozgás és a megnövekedett stressz miatt különösen ügyelni kell, hogy minden tápanyagot megkapjon a szervezet, és a betegségek ellen sem kenyérrel és tésztával lehet felvértezni az immunrendszert.

Friss, szezonális gyümölcsre és zöldségre még fokozottabb mértékben van szükség ebben a helyzetben, de az otthon maradás lényege pont az lenne, hogy az ember minél kevesebbszer lép ki az utcára. Akkor mi a megoldás? Bár nehézkes lenne teljesen kiiktatni a boltlátogatásokat, azért ritkítani lehet rajtuk:

Mutatunk két eljárást, amivel még csak el sem kell készítened a beszerzett alapanyagokat, miközben pár hónapig megőrizheted a frissességüket. Az egyik megoldás, hogy lefagyasztod a megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket - akár a hűtőben árválkodó brokkolit és banánt is megmentheted ezáltal a kidobástól. Vannak ételek, amiket semmiképp se tegyél a fagyasztóba, de szerencsére a zöldségek és gyümölcsök nem szerepelnek a tiltólistán (egy-két kivételtől eltekintve). Emellett jó alkalom ez arra, hogy a nagymamáinknak jól bevált fermentálós tudományát is elsajátítsd.

1. Fagyaszd le a zöldségeket és gyümölcsöket:

Zöldségek

Amikor a zöldségek fagyasztásáról van szó, kerüld azokat, amiket nyersen ennél, például az uborkát és a salátát.

  • Tisztítsd meg és készítsd elő a zöldségeket: mosd meg őket, majd a szokásos módon pucold meg a zöldbabot, vágd fel a cukkinit és a padlizsánt, magozd ki a paradicsomot, szedd le a kukorica csuháját, hámozd meg és aprítsd fel a tököt, a káposztáról, fodros kelről vágd le a szárat, és tépkedd nagyobb darabokra a leveleket stb.
  • Blansírozd a zöldségeket, ha szükséges: a legtöbb zöldséget blansírozni kell fagyasztás előtt. Ezzel meggátolod azokat a folyamatokat, amelyek azöldség állagának megváltozásához és a tápanyagok elvesztéséhez vezetnének. Plusz a zöldségek élénkszíne is megmarad. Ezt a lépést nyugodtan hagyd ki a sütőtöknél, az édesburgonyánál, és hasonló testesebb zöldségeknél. A paradicsom kivételt képez ez alól a szabály alól. Ha a bőre nélkül akarod lefagyasztani a paradicsomot, akkor a blansírozás megkönnyíti a hámozást. Ellenkező esetben egészben lefagyaszthatod a paradicsomot blansírozás nélkül.
  • Blansírozás:forralj fel egy lábasnyi sós vizet, és tedd bele a zöldségeket pár percre. Szűrd le a zöldségeket, majd jeges vízfürdőbe tedd őket. Végül tedd ki a zöldségeket száradni egy papírtörlőre vagy konyharuhára. Ha kukoricát akarsz lefagyasztani, akkor itt az ideje, hogy a szemeket letisztítsd a csőről.
  • Fagyaszd le a zöldségeket: tedd a zöldségeket egy sütőpapírral lefedett tepsire, és fagyaszd őket, amíg megszilárdulnak. Ezután egy légmentes dobozban vagy tasakban tárold a zöldségeket a fagyasztóban.
  • Fagyasztás után a zöldségek három hónapig fogyaszthatóak.

Gyümölcsök

  • Tisztítsd meg a gyümölcsöket: meleg csapvízzel mosd le a gyümölcsöket, majd szárítsd meg őket. Ha bogyósvagy más puha gyümölcsökről van szó, akkor terítsd ki őket, majd a törölközővel finoman tapogasd át a felszínüket, és hagyd egy pár órát száradni őket.
  • Készítsd elő a gyümölcsöket: amikor megszáradtak, készítsd elő, azazmagozd, hámozd, szeleteld fel őket.
  • Fagyaszd le a gyümölcsöket: a tepsire tegyél sütőpapírt (hogy ne ragadjanak oda a gyümölcsök), majd sorakoztasd fel a gyümölcsöket. Fagyaszd egy pár órán keresztül, hogy megdermedjenek, majd pakold egy légmentes dobozba vagy tasakba a gyümölcsöket. Utóbbinál igyekezz minél több levegőt kipréselni belőle.
  • Ahogy a zöldségek, úgy a gyümölcsök is három hónapig állnak el lefagyasztva.

2. Fermentálás

Az utóbbi időben szinte minden gasztronómiával foglalkozó oldalon felbukkant a fermentálás, pedig egyáltalán nem egy újkeletű konyhatechnológiai eljárásról van szó, mint mondjuk a szuvidálás esetében, hanem egy nagyon is régi technikáról, hiszen a hűtő és fagyasztó előtt is valahogy meg kellett valahogy őrizni az ételek frissességét. A nagymamáink nem is tudták, hogy fermentálnak, amikor éppen eltették az uborkát, hogy majd télen legyen mit ropogtatni, de a módszer lényegében semmit sem változott az idők folyamán. Az erjesztés visszatért a köztudatba, és trendibb, mint valaha, a legjobb pedig, hogy nem igényel extra eszközöket, csak egy kis odafigyelést. A fermentálásról bővebben ebben a cikkben írtunk.

Ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Getty Images

viaés via

Legújabb receptek

3 napos mézeskalács-sajttorta

Egy igazi fűszeres karácsonyi finomság. A nevét azért kapta, mert a mézeskalácsok és a torta pihentetési ideje miatt 3 nap alatt készül el. Kóstoljátok meg! :)

Tejfölös-sajtos csirkecomb

A csirkecombot már előző este befűszerezhetjük, így az ízek jól átjárják a húst, másnap pedig csak a sütéssel kell majd foglalatoskodnunk. Én barna rizsből készült rizibizivel ...

Preckedli (diós linzer) cukorbetegeknek

Tálalás előtt szórjuk meg ízlés szerint poreritrittel, majd úgy kínáljuk. Száraz, hűvös helyen tárolva egy-két hétig is eláll, sőt minél tovább áll, annál finomabb, és omlósabb ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...