A koronavírus már szinte a világ összes országában megjelent, és Kína helyett már Európa illetve Amerika az elsődleges gócpontja, hazánkban is egyre nő a fertőzöttek száma. Ezzel párhuzamosan a karanténra készülve és a szociális érintkezések számának csökkentése érdekében a lakosság élelmiszer-felhalmozásba kezdett. A tartós élelmiszerek, mint a liszt, a cukor és különböző konzervek lényege éppen az, hogy hosszú ideig elálljanak, így ha van egy kisebb készlet otthon, akkor azzal egy időre kiiktathatod a bevásárlókörutakat, ahol nagyobb a vírussal való fertőződés kockázata. A bezártság, a kevesebb testmozgás és a megnövekedett stressz miatt különösen ügyelni kell, hogy minden tápanyagot megkapjon a szervezet, és a betegségek ellen sem kenyérrel és tésztával lehet felvértezni az immunrendszert.
Friss, szezonális gyümölcsre és zöldségre még fokozottabb mértékben van szükség ebben a helyzetben, de az otthon maradás lényege pont az lenne, hogy az ember minél kevesebbszer lép ki az utcára. Akkor mi a megoldás? Bár nehézkes lenne teljesen kiiktatni a boltlátogatásokat, azért ritkítani lehet rajtuk:
Mutatunk két eljárást, amivel még csak el sem kell készítened a beszerzett alapanyagokat, miközben pár hónapig megőrizheted a frissességüket. Az egyik megoldás, hogy lefagyasztod a megvásárolt zöldségeket és gyümölcsöket - akár a hűtőben árválkodó brokkolit és banánt is megmentheted ezáltal a kidobástól. Vannak ételek, amiket semmiképp se tegyél a fagyasztóba, de szerencsére a zöldségek és gyümölcsök nem szerepelnek a tiltólistán (egy-két kivételtől eltekintve). Emellett jó alkalom ez arra, hogy a nagymamáinknak jól bevált fermentálós tudományát is elsajátítsd.
1. Fagyaszd le a zöldségeket és gyümölcsöket:
Zöldségek
Amikor a zöldségek fagyasztásáról van szó, kerüld azokat, amiket nyersen ennél, például az uborkát és a salátát.
- Tisztítsd meg és készítsd elő a zöldségeket: mosd meg őket, majd a szokásos módon pucold meg a zöldbabot, vágd fel a cukkinit és a padlizsánt, magozd ki a paradicsomot, szedd le a kukorica csuháját, hámozd meg és aprítsd fel a tököt, a káposztáról, fodros kelről vágd le a szárat, és tépkedd nagyobb darabokra a leveleket stb.
- Blansírozd a zöldségeket, ha szükséges: a legtöbb zöldséget blansírozni kell fagyasztás előtt. Ezzel meggátolod azokat a folyamatokat, amelyek azöldség állagának megváltozásához és a tápanyagok elvesztéséhez vezetnének. Plusz a zöldségek élénkszíne is megmarad. Ezt a lépést nyugodtan hagyd ki a sütőtöknél, az édesburgonyánál, és hasonló testesebb zöldségeknél. A paradicsom kivételt képez ez alól a szabály alól. Ha a bőre nélkül akarod lefagyasztani a paradicsomot, akkor a blansírozás megkönnyíti a hámozást. Ellenkező esetben egészben lefagyaszthatod a paradicsomot blansírozás nélkül.
- Blansírozás:forralj fel egy lábasnyi sós vizet, és tedd bele a zöldségeket pár percre. Szűrd le a zöldségeket, majd jeges vízfürdőbe tedd őket. Végül tedd ki a zöldségeket száradni egy papírtörlőre vagy konyharuhára. Ha kukoricát akarsz lefagyasztani, akkor itt az ideje, hogy a szemeket letisztítsd a csőről.
- Fagyaszd le a zöldségeket: tedd a zöldségeket egy sütőpapírral lefedett tepsire, és fagyaszd őket, amíg megszilárdulnak. Ezután egy légmentes dobozban vagy tasakban tárold a zöldségeket a fagyasztóban.
- Fagyasztás után a zöldségek három hónapig fogyaszthatóak.
Gyümölcsök
- Tisztítsd meg a gyümölcsöket: meleg csapvízzel mosd le a gyümölcsöket, majd szárítsd meg őket. Ha bogyósvagy más puha gyümölcsökről van szó, akkor terítsd ki őket, majd a törölközővel finoman tapogasd át a felszínüket, és hagyd egy pár órát száradni őket.
- Készítsd elő a gyümölcsöket: amikor megszáradtak, készítsd elő, azazmagozd, hámozd, szeleteld fel őket.
- Fagyaszd le a gyümölcsöket: a tepsire tegyél sütőpapírt (hogy ne ragadjanak oda a gyümölcsök), majd sorakoztasd fel a gyümölcsöket. Fagyaszd egy pár órán keresztül, hogy megdermedjenek, majd pakold egy légmentes dobozba vagy tasakba a gyümölcsöket. Utóbbinál igyekezz minél több levegőt kipréselni belőle.
- Ahogy a zöldségek, úgy a gyümölcsök is három hónapig állnak el lefagyasztva.
2. Fermentálás
Az utóbbi időben szinte minden gasztronómiával foglalkozó oldalon felbukkant a fermentálás, pedig egyáltalán nem egy újkeletű konyhatechnológiai eljárásról van szó, mint mondjuk a szuvidálás esetében, hanem egy nagyon is régi technikáról, hiszen a hűtő és fagyasztó előtt is valahogy meg kellett valahogy őrizni az ételek frissességét. A nagymamáink nem is tudták, hogy fermentálnak, amikor éppen eltették az uborkát, hogy majd télen legyen mit ropogtatni, de a módszer lényegében semmit sem változott az idők folyamán. Az erjesztés visszatért a köztudatba, és trendibb, mint valaha, a legjobb pedig, hogy nem igényel extra eszközöket, csak egy kis odafigyelést. A fermentálásról bővebben ebben a cikkben írtunk.
Ezeket olvastad már?
Ezeket olvastad már?
Ezért fontos, hogy szezonális zöldségeket és gyümölcsöket egyél
Válaszd a szezonális élelmiszereket, amivel környezettudatos módon támogatod szervezetedet.
Szász NóriEzzel a 2 módszerrel gyorsan és könnyen szoba-hőmérsékletű lehet a...
Elfelejtetted időben kivenni a vajat a hűtőből? Gyorsan kell összedobnod valamit, és nincs időd megvárni, hogy kiolvadjon? Ezzel a két módszerrel felgyorsíthatod a folyamatot!
Szász NóriÍgy készíts lépésről lépésre ízletes polentát anélkül, hogy bekapcsolnád a...
Bár a polentát az egyszerűbb ételek között tartjuk számon, az elkészítése koránt sem nehézségek nélküli. Az alábbi lépésekkel könnyen menni fog!
Szász NóriÍgy tisztítsd meg a fém-, üveg- és teflonedényeidet természetes anyagokkal
Sütéskor finomabbnál finomabb ételek kerülnek az asztalra, ám a használt edényeket, tepsiket sokszor igazi kihívás újra tisztává varázsolni. Jöjjön néhány remek praktika!
Szász NóriCímlapkép: Getty Images