175 évvel ezelőtt született a palócleves atyja - Így élt Gundel János, a legnagyobb magyar vendéglátó

Százhetvenöt éve, 1844. március 3-án született Gundel János, az egyik legnevesebb magyar szállodás- és vendéglős dinasztia alapítója.

Gundel János eredetileg Johann Gundel néven látta meg a napvilágot 1844-ben, a bajorországi Asbachban. Pékmester édesapja halála után alig tizenhárom évesen, zsebében mindössze 30 forinttal került fel Pestre, ahol mostohaapja sógorának vendéglőjében dolgozott pikolóként.

Mivel öt nyelven beszélt, ügyes volt és szorgalmas, nem sok időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy egyre jobb és jobb munkákat találjon. Tizennyolc éves korában már ő volt az Arany Sas fogadó főpincére, 25 éves korában pedig elvette a fogadó tulajdonosának unokahúgát, így nem sokkal később már a Király utcában nyithatta meg első vendéglőjét, a Bécsi Sörházat.

A Sörház étlapján az osztrák sör mellett olyan híres fogásokat tálalt a vendégek számára, mint a bécsi szelet, a tafelspicc vagy a szalontüdő, a vendéglő megnyitása után nem sokkal pedig átvette a József Nádor téri Virágbokor nevű vendéglőt.

Táfelspicc

Ha marhahúslevest készítek, mindig megadom a módját. Többféle húst, velős csontot főzök az alaplébe. Most úgy gondoltam, kipróbálom Ferenc József kedvencét a Táfelspitz-et. ...

Szalontüdő szalvétagombóccal

Gyermekkorom kedvenc fogása ez, amiből hihetetlen mennyiséget tudtam elfogyasztani. Persze akkor megfelelt a mirelit is. Most viszont olyan elvakultan láttam neki, hogy a szalvétagombóchoz ...

35 évesen Gundel János már úgy hitte, sikerült eljutnia vendéglátós karrierjének csúcsára, így visszavonulását követően belevetette magát a közéletbe. Később mégis visszatért a vendéglátáshoz, és kibérelte az István Főherceg szállodát az Akadémia és a Vigyázó Ferenc utca sarkán.

Ez is érdekes! - A legendás Gundeléktől a mai vendéglősök sokat tanulhatnának

A szálloda konyhája Gundel János alatt élte virágkorát, itt találkoztak a szomszédos Akadémia tagjai és a Kisfaludy társaság is ezen a helyen rendezte bankettjeit. Itt vacsorázott Jókai Mór, Tisza Kálmán és Mikszáth Kálmán is, aki Gundel János egyik legkedvesebb vendége volt.

"Kéttányéros" palócleves

A legenda szerint, amikor Mikszáth Kálmán először kóstolta a palóclevest, annyira ízlett neki, hogy azonnal két tányérral is szedett belőle. A történet több mint 100 éves, ahogy ...

Gundel a "nagy palóc" tiszteletére megalkotta a ma is kedvelt palóclevest, amelyhez hagymát, paprikát, ürühúst, zöldségeket, krumplit, zöldbabot és tejfölt használt. A Mikszáth-szoba ünnepélyes megnyitásán, 1894-ben már ott szerepelt az étlapon a "palóczleves", amely 1935-ben, a vendéglősöknek megrendezett vacsoraversenyen a fia, Gundel Károly által feltálalt fogásként indult el gasztronómiai hódító útjára.
Gundel János feleségével és öt gyermekével
A szakmát továbbvivő Gundel fiúnak vendéglátós vér csörgedezett az ereiben, de apjával ellentétben főzőkanalat sosem vett a kezébe, fejben komponálta meg az ízek harmóniáját; a mára fogalommá vált városligeti vendéglőt is ő tette híressé.
Az idős Gundel János 1904-ben vonult vissza, de a vendéglős körökben máig senki nem felejtette el nevét. Élete és munkája során mindig személyesen ellenőrizte a menükönyvet és az adagokat is, valamint a moslékosdézsa tartalma sem kerülte el a figyelmét. Több ételt is alkotott és enyhítette a korábban barbárnak és túlfűszerezettnek tartott magyar konyha ízeit. 1915-ben bekövetkezett haláláig szabadidejében szeretett elefántcsont tárgyakat készíteni, esztergálni és budafoki kertjében dolgozni.

EZ IS ÉRDEKELHET:

Ezeket olvastad már?

via:MTVA Sajtóadatbank, MTI

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Céklacarpaccio

Húsmentes carpaccio céklával. A hajszálvékony céklaszeleteket csodálatosan tálalhatjuk mandulaszósszal, zöldsalátával, csírával, magokkal, bogyós gyümölcsökkel, akár ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...