17 konyhaszabály, amit tudni illik

17 alapvetés a konyhában, amit minden főzni sütni vágyó és tudó embernek ismernie kell. Nincs kecmec, szabályok vannak, kérem!

A konyha veszélyes terep – tudjuk, ismerjük, tapasztaltuk. Ez a kis cikkecske összegyűjti a legalapvetőbb és sunyibb veszélyforrásokat, amik főzés közben befigyelhetnek, megkeserítve az eredményt illetve az addig vezető utat. (Tudjuk, hogy egy jó háziasszony ismeri őket, de azért nem ért az ismétlés, meg kezdők is vannak a világon.) :)

1. Ha leejtesz egy kést, ne próbáld elkapni földetérés előtt – azt hiszem, nem érdemel kommentet.

2. Sose húzd végig a késed élét a vágódeszkán, lekapargatva a maradékot, mert teljesen eltompul a késed. Ugyanez mosogatógéppel – ne tegyél bele éles kést!

3. Tompa kést egyáltalán ne használj - veszélyesebb, mint egy túl éles.

4. Kerüld a forró edények /ételek + üveg érintkezését - ne tegyél forró edényt üvegfelületre, ne önts forró levest üvegtálba (hacsak nem hőálló).

5. Mindig kóstolj, mielőtt felszolgálnál – majdnem mindig sótlan. Vagy ízetlen.

6. Mindig moss kezet, miután bármilyen erős paprikához nyúltál. Nagyon hálás leszel ezért magadnak.

7. Fémeszköz és teflonbevonat találkozása - NEM.

8. Ne tegyél lisztet forró ételbe, mert csomós lesz – hőkiegyenlítéssel mindez elkerülhető. Vegyél ki egy keveset az ételből (leves főzelék), egy kis tálban keverd csomómentesre a liszttel, aztán add a forró ételhez.

Babéros burgonyafőzelék

Megérkezett a jó idő, így könnyedebb ételeket szívesebben fogyasztunk. A vagdalt amivel tálaltam, szintén könnyed, és illett a főzelékhez. A rántás ízlés dolga, van aki sűrűbb, van ...

Nyírségi gombócleves Kittitől

Nevéből adódóan a Nyírségből származik a leves, de a neten fellelhető kommentek, bejegyzések alapján itt, az ország keletibb részén is számos módon készítik, tulajdonképpen ...

9.Sose keverd össze vagy helyettesítsd a sütőport a szódabikarbónával, mert csak a céljuk azonos, de másképp működnek.

10. Ne használj nedves edényfogó kesztyűt forró tál megfogásához, mert a hő így gyorsabban terjed, és megégetheted magad.

11. Sose önts forró olajba vizet - alap, tudjuk, de mindig lebegjen előttünk, hogy nagyon megéghetünk az ötlettől.

12. Sose süss semmit forró olajban meztelenül – jó-jó, tényleg van aki így szeret főzőcskézni, na.

13. A voksodat ne a mérőedényekre rakd le, hanem a konyhai mérlegekre – sokkal pontosabbak, az eredmény pedig mindig ugyanaz lesz. Ugyanolyan jó.

14. Ne próbáld felverni a tojásfehérjét úgy, hogy belefolyt egy kevés sárgája – nem fog menni.

15. A rizsfőzés ellensége a kevergetés – nem kell, hacsak nem rizottót csinálsz.

16. Ne vágd fel a húsokat rögtön sütés után – adj neki kis időt, hogy hűljön, és a szaftok-zsírok leülepedjenek.

17. Ha tűz üt ki a sütőben, NE NYISD KI AZ AJTAJÁT! Az oxigén táplálja - hagyd csukva, és zárd le a sütőt, így el fog aludni. Ha nem, pötyögd be szépen a telódba, hogy 105.

(forrás: huffingtonpost, címlapfotó: pixabay)

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

A szegfűszeg 4 áldásos hatása, amiért nemcsak az aprósütid lesz...

Az adventi időszak közeledtével sok helyen előkerülnek a kiszúróformák és a sodrófa, hogy ismét mennyei illatok töltsék meg a lakást. Az ünnepi sütemények (egyik) elmaradhatatlan fűszere pedig nem más, mint a szegfűszeg, ami szinte minden télies finomságnak jól áll, többek közt a mézeskalácsnak. Ráadásul nemcsak a sütid, hanem a szervezeted is hálás lesz neki!

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...