Komposzt az a morzsalékos, sötétbarna színű, földszerű anyag, amely szerves hulladékokból, maradványokból elsősorban mikroorganizmusok tevékenységének hatására jön létre, megfelelő körülmények és hatások mellett (oxigén, nedvességtartalom). Talajjavításra, tápanyag-utánpótlásra – kicsiben is - használható.
A konyhában is nap mint nap nagy mennyiségű szerves hulladék (biohulladék) keletkezik. Krumpli-, zöldséghéj, stb. ezt ne dobd a szemetesbe, hanem kezdj el ezzel komposztálni! Így nem árad majd kellemetlen szag a szemetesből, felére csökken a háztartási hulladékod és lesz mivel feljavítanod szoba- és balkonnövényeidet vagy a kertedet. Ez kényelmes, és ráadásul jó érzéssel is eltölthet, de ezeken túlmenően még pénzt is megtakaríthatsz.
Hogyan kezdjünk neki a komposztálásnak?
Szerezzünk be egy komposztládát!
Szerezzünk be egy komposztládát! Ilyeneket már a lehetőségeidhez mérten találsz a neten (vesszőből, fából, raklapból, műanyagból), amit vagy megvásárolsz, vagy saját magad összeállítasz.
Hová tegyük a komposztálót?
Félreeső, árnyékos helyre, vagy a balkonra (már beltéri komposztálókat is lehet vásárolni, vagy kialakítani). Biztosítani kell a komposztáló jó szellőzését alul, felül (lent akár úgy,hogy raklapot helyezünk le és arra tesszük, a fedelét pedig kissé kinyitjuk).
Így töltsd fel a komposztládád!
- A zöld és barna hozzávalók ideális aránya: 50-50%.
- A gyorsabb lebomlás érdekében ajánlatos a komposztálóba kerülő anyagokat 5 cm-nél kisebb darabokra aprítani.
- A komposztáló aljára tegyünk valamilyen durva anyagot, pl. faaprítékot, hogy a levegőzést alulról biztosítsuk. Erre rétegezzünk a konyhából és a kertből kikerülő különböző fajtájú szerves hulladékokat. Zöldebb, nedvesebb, nitrogénban gazdagabb hulladékra fásabb, szárazabb, tehát szénben gazdagabb anyagokat rétegezzünk.
- Komposztkészítésnél fontos a keverés és az átrakás. A bomlási folyamat első szakaszának a végén (5-6. hét) keverjük ismét jól össze a komposzthalmunkat. Hogy jobb minőségű komposztot kapjunk, a keverést 6-8 hetente ismételjük!
- Várjunk egy ideig! Körülbelül 6-8 hónapot vesz igénybe, mire a komposztunk “beérik”. A tetejére időről időre továbbra is adhatunk hozzávalókat.
- Amikor a komposztunk roskatag, sötét anyaga egy nyirkos, tömött talajra emlékeztet, megérett a használatra.
Ezek mind mehetnek a komposztba!
Kezdjük a kerti zöldhulladékokkal, amik gyorsan rothadásnak indulnak, és biztosítják a szükséges nitrogént és nedvességet a talajnak:
- Állati trágya szalmával
- Egynyári gyomok
- Mezei szulák
- Saspáfrány
- Kelbimbó tönkje
- Sárgarépavégek
- Citrusfélék héja
- Kávézacc
- Feketenadálytő-levelek
- Vágott virágok
- Nadragulya
- Gyümölcshéj és –pép
- Gyümölcsmagvak
- Lekaszált vagy lenyírt fű
- Széna
- Vágott sövény
- Szobanövények
- Borostyánlevelek
- Csalán
- Elöregedett ágyas növények
- Évelő gyomok
- Mérgező növények
- Rebarbaralevelek
- Tengeri moszatok
- Lemetszett puha ágak és növénytörmelékek
- Zöldséghéj és -pép
Tudtad?
2017. november 18-26. között kerül megrendezésre az Európai Hulladékcsökkentési Hét, melynek célja, hogy egyéni és önkéntes akcióötletek megvalósításán keresztül a környezettudatos életmódra, hulladékképződés megelőzésének fontosságára és lehetőségeire irányítsa a figyelmet – tudj meg róla többet itt!
Sőt, még ezeket is beleteheted!
Nevezzük őket barna hozzávalóknak: lassabban indulnak rothadásnak, biztosítják a szükséges szenet és rostokat, valamint segítik a komposzt „légzését”.
- Avar
- Kartonpapír
- Karácsonyfa
- Felaprított pamuttörlők
- Lemetszett cipruságak
- Tojástartók és –héjak
- Örökzöldek
- Haj, szőr
- Természetes parafa
- Diófélék
- Papírzacskók
- Fagyal
- Szalma
- Kukoricacsövek
- Tealevelek és –filterek
- Paradicsom
- Használt konyhai papírtörlő
- Porszívózsák tartalma
- Tűzifa hamuja
Amiket viszont SOHA ne tegyél a komposztba!
- Csontok
- Kenyér
- Macskaalom
- Cigarettacsikkek
- Háztartási fólia
- Szén elégetéséből származó hamu
- Rágcsálnivalók csomagolása
- Tejtermékek
- Eldobható pelenkák
- Kutyaürülék és –eledel
- Üdítős dobozok
- Hús- és halmaradékok
- Olívaolaj
- Műanyagzsákok, -szatyrok
- Szennyezett szövetek
- Nejlonzacskók és egyéb műanyagok (óvatosan a teafilterekkel!)
A komposztálás során gondoskodni kell arról, hogy a lebontó szervezetek jól érezzék magukat, tehát megfelelő körülményeket kell számukra biztosítani:
- A komposztálás során a mikroorganizmusoknak megfelelő mennyiségű vízre is szükségük van. A kedvező nedvességtartalom 40-60 %: ha vízhiány lép fel, a spórás mikroorganizmusok eltűnnek (ilyenkor a komposzt szétesik a kezünkben), ha viszont túl magas a nedvességtartalom, rothadási folyamat indul meg (ilyenkor összenyomva víz folyik ki a komposztból).
- Ha a nyersanyag levegőtlenné válik (összeáll), elszaporodnak benne az oxigénmentes (anaerob) környezetet igénylő baktériumok, és a komposzt rothadni kezd. Ezért az anyagnak olyan lazának kell lennie, olyan gyakran kell átforgatni, és annyi fanyesedéket kell tartalmaznia, hogy benne a levegőáramlás folyamatos legyen.
Ha "beérett" a komposzt
- Óvatosan emeljük meg a ládát, vagy nyissuk ki az oldalán lévő ajtót, s kerti villával vagy ásóval kotorjuk ki a komposztot!
- Ne aggódjunk, ha a komposzt kissé csomósnak tűnik a gallyak és tojáshéjak miatt, ettől még tökéletesen megfelelő!
A komposzt felhasználása az érettségi fok alapján történik. A megfelelő ütemű forgatás és friss komposztanyag betöltése következtében a komposzt (kb. 3-4 hónap alatt) alulra kerül ez már talajjavításra alkalmas és 6-8 hónap után pedig talajként felhasználható, érett komposztot kapunk. Ez utóbbit használhatjuk talajjavításra, fák telepítésekor ültető gödörbe helyezve, virágcserepekbe, balkonládákba, stb. Tápláljuk vele zöldségeinket, dísz- és takarmánynövényeinket, a fákat és bokrokat!
Ezeket érdemes még tudnod
- A komposztládát különféle futónövényekkel, örökzöldekkel takarhatjuk el.
- A mérgező növények az emberre ugyan veszélyesek, a komposztálás során azonban nyugodtan használhatjuk őket. Tévhit, miszerint a diólevelek nem alkalmasak komposztálásra.
- Kis mennyiségű avarral könnyen egyensúlyt teremthetünk, ha túl sok zöldet használtunk. Azonban nagy mennyiségben inkább külön komposztáljuk!
- A túl sok zöld hozzávaló eredménye egy sáros, bűzös massza lesz.
- A komposztot minden növények alá kerülő földhöz lehet keverni.
- Felhasználhatjuk kertben talajjavításra, fólia alatti termesztéshez, virágkiültetéshez, zöldségágyásokhoz, fák telepítésekor az ültető gödörbe helyezve, a lakásban virágcserepekbe, balkonládákba.
Tudj meg többet az Európai Hulladékcsökkentési Hétről itt!
Még több információt a komposztálásról az alábbi linkeken találsz: