150 forintból a Balatonon? - ennyiért nyaraltunk a Kádár-korszakban

Emlékeztek a SZOT-szállókra és a vállalati üdülőkre? És arra, mennyibe került egy balatoni nyaralás? Retró riport a magyar tengerről.

A 70-es, 80-as években egészen más hangulata volt a nyaralásoknak. A legtöbb család nem engedhette meg magának akkor sem, hogy külföldön nyaraljon (nem is nagyon lehetett), ellenben a Balatonnál lehetőségük volt kikapcsolódni a hőségben. A szerencsésebbek a SZOT-szállókban vagy a vállalati üdülőkben szálltak meg, egy éjszakára körülbelül 6 forintért! Igen, annyiért! Íme egy híradófelvétel a régmúltból, amiből más érdekességeket is megtudunk:

A felvételen elhangzik, hogy az egyik család 150 forintból hozza ki a nyaralást úgy, hogy készültek sonkával, szalonnával és hideg felvágottal. Ennyivel is beértük a 70-es években.

Ez is érdekelhet?

Ezeket ettük a Balatonon a ’80-as években

Akinek nem jutott hely a vállalati üdülőkben, azoknak be kellett érniük Zimmer Ferivel, azaz a kiadó szálláshelyekkel, házakkal. Így egy éjszaka akár 260 Ft is kerülhetett reggeli nélkül.

Persze ne gondoljuk, hogy akkoriban teljesen gondtalan volt a nyaralás. A balatoni üdülőhelyeken gyakran volt élelmiszerhiány, főleg friss kenyérből, tejből, zöldségből és a hentesárukból nem jutott a boltokba és a nyaralók tányérjára.

Ezeket olvastad már?

Címlapkép: Fortepan/Magyar Rendőr

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...