15 világbajnok hely a nyolckerben, ahol kötelezően ajánlott időznöd

Szinte számon se lehet tartani, annyira sok klassz gasztrohely van Budapest belvárosában. De felveheti-e a versenyt a nyolcker az 5., 6., 7. és 13. kerületekkel? 

Mondjuk ki, senkinek nem jutott még eszébe, hogy a nyolcadik kerületet Budapest gasztronegyedei között emlegesse. Nincs meg benne sem a Kazinczy utca és környékének zsúfolt interkulturális kavalkádja, sem Újlipótváros art décós-bauhausos ínyenc pikantériája. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lennének remek éttermek a környéken, a gasztroforradalom ugyanis a nyolckerben is felütötte a fejét, még akkor is, ha egyelőre csak nyomokban.

Pedig a siker egyik összetevője adott: rengeteg a fiatal a Palotanegyedben

És ezt nem csak úgy általánosságban mondom, hanem tényleg így van, köszönhetően annak, hogy egymástól mindössze pár utcányi távolságra van az ELTE, a Filmművészeti, az Andrássy, a Pázmány, és a Semmelweis, de a Károli és a Corvinus is csak pár perc sétára van (ráadásul ugye ott van a Szabó Ervin Könyvtár is a Kálvin téren). A diákság nagy része azonban még mindig a kiskörút túloldalán lévő Pasta-ba, Leves.-ba és Gao-ba jár.

A status quo azonban könnyen megváltozhat, a Krúdy utca és a Mikszáth tér környéke például kifejezetten kellemes hely lett az elmúlt években, amit nagyban segít az is, hogy egyre több minőségi étterem és kávézó nyílik errefelé. De általánosságban is elmondható, hogy rengeteg a felfedezésre váró szuper hely Józsefvárosban, ezek közül mutatunk most párat.Fontos azonban megjegyezni: nem kell egyetemistának lenni ahhoz, hogy kipróbáljuk valamelyiket!

Házias ízek

Az Otthonka például egy olyan hely, ahol ugyan olyan jót ehetsz, mintha csak a nagymamád főzte volna.

Gasztroforradalom ide, reformétkezés oda, a legtöbben továbbra is a megszokott magyaros ízeket kedvelik. Szerencsére nincs hiány a nemzeti éttermekből Józsefvárosban sem.

  • Először is ott van a zseniális nevű Otthonka a Szentkirályi utcában, ahol roppant kedvező áron ehetünk két-vagy háromfogásos ebédmenüt.
  • A magyar specialitások mellett zsidó ételeket is kínálóFülemüle Étterem egy fokkal már drágább,
  • míg a Krúdy utca elején megbújó Carne di Hall már inkább fine dining, mint ebédmenüs hely, de pont emiatt érdemes kipróbálni.
  • Ha pedig csak valami gyors édességre vágyunk, irány a Vas utca, ahol a Rétesbolt anno 1926 a város talán legjobb rétesét kínálja.

Európa konyhái

Tavasz. Matrjoska. Halas szoljanka szerelem

De akkor se kell messzire mennünk, ha már unjuk a magyar konyhát, vagy egyszerűen csak valami másra vágyunk.

  • Olasz fronton nagyszerű a szintén a Krúdy Gyula utcában található Al Dente, ahol mindig van fix áru napi leves és háromféle napi tészta (vega, tengeri, ragús), de ezeken túl is rengeteg tésztaféleség, pizza és édesség közül választhatunk, és kifejezetten nagy a borkínálat is.
  • A spanyol vonalat a Padrón Tapas képviseli, itt különféle autentikus tapasok és desszertek közül válogathatunk, fontos azonban megjegyezni, hogy csak délután 5-kor nyitnak.
  • A Lőrinc pap téri Matrjoska bisztro pedig az orosz gasztronómia kedvelőinek válhat a törzshelyévé, amennyiben hajlandóak egy kicsivel többet fizetni az oroszosan gazdag ételcsodákért.

Ázsia fűszerei

Íncsiklandó indiai konyha, érdekes dizájn és stílusos kiszolgálás a Curry House-ban

Meg kell hagyni, ami a kelet konyháját illeti, nem túl nagy a választék, ha a török kebabosokat és kíni gyorsbüféket nem számítjuk.

  • Az indiai ízvilágot képviselő Curry House menti csak a helyzetet, ahol kedvező árú napi menüt is kínálnak a tandoorban sült ételek, valamint zöldséges, húsos és halas curryk mellett.

Ha valami gyorsra (de nem gyrosra) vágysz

Annyira megpakolják, hogy győzd harapni!

Sokszor van az úgy, hogy menet közben kapnánk be valamit, mert nincs annyi időnk, hogy étterembe beülhessünk, pedig igencsak kínoz az éhség.

  • Ilyenkor tökéletes választás lehet venni egy ínycsiklandó, jól megtömött bagelt a kálvin téri Budapest Bägelben, csak úgy lazán, két átszállás között. De a töltött rizottóbombákat áruló Risbon pultjánál akár már az aluljáróban is megvehetjük az ebédrevalót – már persze, ha azok közé tartozunk, akik hajlandóak aluljáróban élelmiszert vásárolni. Ha viszont valami klasszikusabbra várunk, irány a Black Cab Burger a Rákóczin, igaz, itt nem két perc alatt készül el a hamburger, de csak emiatt hiba lenne kihagyni.

Ahol a napi koffeinlöketet kapod

Így néz rád egy epres-vanílias tarte a Műhelyből

Na, ezek azok, amikből nincsen hiány a nyolcadik kerületben sem, ráadásul mindegyik egészen más.

  • A Bródy utcai Olasz Kultúrintézet aljában található Caffé Torino a klasszikus olasz kávézókat képviseli, ahol az illatos kávéfélék mellett mindenféle hagyományosan olasz péksütemény közül is válogathatunk. Sőt, az ebédelni vágyókra is gondolnak, akiket a napi levesajánlat mellett tésztafélékkel és desszertekkel várnak.
  • Szintén gondolnak a tartalmasabb táplálkozás híveire a Műhely Egyetem Caféban is, ami gyakorlatilag az ELTE házi bölcsészkávézója, de amit kínál, az városszinten is lenyűgöző. Nemcsak a kávéik isteni finomak, hanem minden más is: a naponta változó leves- és pastakülönlegességek, a rengetegféle szendvics, valamint a nyersvegán, glutén- és laktózmentes finomságok széles választéka, a chiapudingtól kezdve a nyers tortákig.
  • A klasszikus diák-törzshely Fecskével és Prágával szemközt találhatóPremier Kultcafé különlegessége pedig az, hogy integrált munkahelyként a kávékat és péksüteményeket fogyatékossággal élő személyektől kapjuk.
  • Amúgy pluszban még idevenném a Sirius Teaházat is, ahol ugyan szintén rendelhetünk kávét is, de nem érdemes, inkább a 75 teafélét számláló kínálatból válasszunk egyet, már ha tudunk. A teákat menüben is kérhetjük valamilyen édességgel, sőt akár vizipipázhatunk is teázás közben.

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...