15 tipp a tökéletes fánkért

Most bebizonyítjuk, hogy a fánkkészítés nem csak a tapasztalt háziasszonyok kiváltsága. Láss neki bátran te is, hiszen segítségünkkel neked is kiválóan sikerülhet!

A farsangi szezon főszereplőjének, a fánk készítésének sokan nem mernek nekiállni, pedig egy kis odafigyeléssel és néhány alapszabály betartásával nem is olyan nehéz a pihe-puha finomságok gyártása.

Rumos szalagos fánk

  1. Mint minden kelt tésztát, a fánkot is meleg helyen készítsük, hozzávalóink pedig legyenek szobahőmérsékletűek.

  2. A lisztet szitáljuk át, így könnyebb lesz a fánk tésztája.

  3. Próbáljuk ki, hogy nem egész tojásokkal, csak tojássárgájával készítjük a fánkot, lazább lesz a tészta.

  4. Tegyünk evőkanálnyi rumot a tésztába, ezzel megelőzhetjük, hogy fánkunk sütés közben teleszívja magát olajjal.

  5. Addig keverjük fakanálla, vagy dagasszuk kezünkkel a tésztát, amíg fényes-hólyagos nem lesz, és elválik az edény falától.

  6. Türelmesen várjuk ki, míg duplájára kel a tészta.

  7. Laza (ne erőteljes) mozdulatokkal nyújtsuk ujjnyi vastagra a tésztát.

  8. Lisztbe mártott fánkszaggatóval (vagy bögrével/pohárral) szaggassuk.

  9. Szaggatás után hagyjuk a fánkokat letakarva pihenni úgy 10-15 percet.

  10. A fánksütő serpenyőben 1,5-2 cm magasan álljon az olaj.

  11. Végezzünk próbát a sütés megkezdése előtt, dobjunk egy kis tésztadarabot az olajba, hogy megállapíthassuk, kellően felmelegedett-e már.

  12. A nyújtódeszkán lévő felükkel felfelé tegyük a fánkokat az olajba. Ne zsúfoljunk bele sok fánkot, egyszerre annyit tegyünk a serpenyőbe, amennyi kényelmesen elfér.

  13. Az első oldalt lefedve süssük 1-2 percig, fordítás után fedő nélkül süssük tovább.

  14. Konyhai papírtörlőre szedjük a kisült fánkokat, hogy leitassuk a felesleges olajat.

  15. Csak akkor hintsük meg a fánkokat porcukorral, mikor már langyosra hűltek.

Szalagos fánk Évi konyhájából

A házi fánk sokkal jobb ízű, mint a bolti. Kisfiam rekordja 3 évesen 12 darab volt.:) Azért is lehet ennyit megenni belőle, mert nagyon könnyű a tészta. Hatalmas tepsivel lesz ebből a 60 ...

Farsangi fánk 2. - "Planétás"

Édesanyám mindig eszerint készíti el a fánkokat. Ebben a receptben még nem csalódtunk. Ha jól emlékszem, régi Planétás kártyáról való a recept, amit anyukám régen gyűjtött.

Kattints hamisítatlan farsangi fánk receptekért, hogy teszteld tudásod!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Brownie-toboz sütés néklül

Tobozsütit ilyen módon még biztosan nem készítettél, próbáld ki ezt az egészségesebb verziót most egy zöldség bevonásával - lehet, hogy plusz édesítést sem kíván!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...