14 szakácskönyv, amit tényleg érdemes a fa alá tenned idén

Ha szakácskönyvben gondolkodsz karácsonyra, de elvesztél a rengetegben, mutatjuk, szerintünk melyek a legfigyelemreméltóbbak idén. Csodás a választék!

Nem csodáljuk, ha az utóbbi években elvesztitek a fonalat szakácskönyvfronton, hiszen tényleg mindenki főz, süt és könyvet ad ki. Mi hálisten' olyan kiváltságos helyzetben vagyunk, hogy szinte minden újdonság megfordul a kezünkben, szóval, ha bíztok az ízlésünkben, mazsolázzátok át a szerintünk legszebbeket:

Steiner Kristóf: Kristóf titkos receptjei - Fenséges fogások növényi alapon

„A két legnagyobb „titok”, amit olyan sokan keresnek: a boldogság és a mennyei ételek receptjei. Én is ezeket kutatom, amióta élek, tapasztalok, utazom, írok, főzök – és időről időre megosztom, mi mindent találtam út közben. Most épp 108 növényi alapú, lélekmelengető, laktató receptet. Ebben a kötetben 54 vadonatúj fogást találsz magyarul, angolul pedig azt az 54 klasszikus receptet adom közre, amelyeket a legtöbben kértek tőlem világkörüli gasztrokalandozásaim során.”Kristóf új, színes-illatos-fűszeres-napfényes recepttel tarkított kötetét elsősorban vegánoknak ajánljuk, de nem csak nekik. Nekik viszont nagyon.

Kulcslyuk Kiadó, 4.490 Ft

Hugh Fearnley-Whittingstall: River Cottage - Könnyű és egyszerű

"A farmból világhírű gasztronómiai márkává vált angol River Cottage megálmodója, Hugh Fearnley-Whittingstall ismét igazolja, hogy az ízek terén akkor sem kell kompromisszumot kötnünk, ha egészségesebben szeretnénk étkezni.Ahogy írja:"Ízletes kalandokban bővelkedő felfedezőút is kerekedhet belőle, ha például megpróbálunk kiszakadni a búzaliszt és a tejtermékek bűvköréből, amik alapanyagként nem is szerepelnek ebben a könyvben. Új gabonafélék, új olajok, új ízek, új kombinációk."A kultikus River Cottage rajongóinak erősen ajánlott könyv, egészségtudatosoknak szintén.

Alexandra Kiadó, 7.800 Ft

Fördős Zé: Olasz kaják

Fördős Zé ezúttal is belenyúlt a tutiba, az olasz kaják témakört választotta. Új szakácskönyvében megelevenedik egy igazi, hamisítatlan olasz nyár, a képek tele vannak napfénnyel, színekkel, jókedvvel, mozgással, energiával. Találunk benne pasta- és gnocchiszekciót, pizzákat, laza olasz ebédeket, cuccos fogásokat és a végén eredeti olasz édességeket. Színt - és nyarat - viszünk a télbe, ha ezt választjuk, az egyszer biztos.

Lunchbox Kiadó, 6.490 Ft

Két Szerecsen: A mi bisztrónk

„Vannak éttermek, vannak kávézók, vannak bisztrók, vannak kocsmák, vannak borbárok, és van a Nagymező utcában egy hely. Egy amolyan sarki hely, találkozóhely. Ez a Két Szerecsen. Reggeliző, ebédelő, vacsorázó, borozó, kávézó, beszélgető. Ez a könyv elsősorban bisztrónk klasszikus receptjeivel és exkluzív fotókkal kedveskedik olvasóinak, a hely 20 éves évfordulója alkalmából.”Klasszikus, elegáns, füstös képi világú szakácskönyv színes, igényes receptekkel és fekete-fehér, hangulathű életképekkel.

Palatia Nyomda és Kiadó Kft., 5.900 Ft

Jancsa Jani: A Nagy Burgerkönyv

„Ez a könyv neked szól, ha imádod a jó burgereket, és mindent tudni akarsz róluk. Végigvesszük a nagy klasszikusokat, belekóstolunk a nemzetek burgereibe, mutatok nektek különleges húsokat és olyan ételeket, amelyekről álmotokban sem gondoltátok volna, hogy burgeresíteni lehet - és mégis!”A Burgerpápa és a Bamba Marha Burger Bár alapítója első könyvével hű marad profiljához – minden hamburgerrajongó és -készítő kötelező kelléke.

Lunchbox Kiadó, 5.490 Ft

Márk Szonja: Kekszek

„Kekszet sütni mindenki tud! Kicsik, nagyok, még nagyobbak, fiúk, lányok, anyukák, apukák, sőt, még az ő apukájuk és anyukájuk is. Nem kell hozzá más, csak egy klassz recept, egy kis önbizalom, és néhány jó alapanyag a mennybe repítheti az embert” - az Édesem Tortaműhely alapítójának 3. édességeskönyve az alkotó 40 legkedvesebb kekszreceptjét tartalmazza a megtöltősön át a kiszúrósig, az összekeverőstől a sósig. Pici, kompakt, szerethető.

BOOOK Kiadó Kft., 3.990 Ft

Szatmári Ferenc: NEMFŐZELÉK - Hanem 35 saláta

„Főzelékes Feri nem tud elszakadni a zöldségektől. Ezúttal legjobb salátareceptjeit gyűjtötte csokorba, hogy a tőle megszokott, könnyed stílusban mutassa meg, hogy bár a saláta egyszerűen elkészíthető, könnyű étel, mégis rengeteg lehetőséget és ízkombinációt rejthet magában…Feri salátáiban jól megfér egymás mellett a körte a sült padlizsánnal, az áfonya a csicseriborsóval, a lencse pedig a gránátalmával és a gesztenyével.”Feri végre leszámol azzal a ráragasztott tévhittel, hogy csak a főzelékekhez értene. Mert a salátákhoz is ért. Letisztult, egyszerű képek, élénk színek és hamisítatlan Feri-stílus egy hasznos, lényegre törő szakácskönyvben.

Bookline, 3.999 Ft

Beh Mariann: A kert konyhája - Négy évszak ehető növényei receptekkel 

„Beh Mariann, a Bazsalikomos kert megálmodójaként ismert kertészmérnök, gyerekkora óta a természetben érzi magát igazán otthon. Kertjében egyedülálló módon kezdte el megmutatni a fűszer- és gyógynövények, vadon termő ehető növények és ehető virágok felhasználásának sokszínűségét.”Különleges képi világú könyv az ehető növények termesztéséről, gyűjtéséről, feldolgozásáról, és a négy évszak alapanyagaiból készült 48 receptből a sütiken és herbateákon át a pizzákig, levesekig, tésztákig.

BOOOK Kiadó, 5.990 Ft

Mazel Tov - Emberek, ételek, élmények

"A Mazel Tov rövid idő alatt nemcsak a magyar főváros új vigalmi negyedének, hanem immár az újjáéledő gasztrokulturális trendnek is meghatározó képviselőjévé vált...Tanultunk és fejlődtünk. Elsajátítottuk az izraeli konyha alapjait, kísérleteztünk a hagyományos és az új ízekkel...Ez a könyv válogatás a legnépszerűbb receptjeinkből. Egy valódi közel-keleti ízutazáson kalauzoljuk végig olvasóinkat, miközben megtanulhatják az alapokat, megismerkedhetnek az aktuális izraeli gasztronómiai trendekkel. Nem csupán szakácskönyv, hiszen kirajzolódik belőle a történetünk is."Nagy becsben tartjuk itt a szerkesztőségben ezt a vadonatúj, textil borítású könyvet, mert lapjai, receptjei és képi világa is gyönyörűszép.

A könyvMazel Tov-banelérhető, 6.990 Ft (angol és magyar nyelvű verzióban is kapható)

Lakatos Márk: Márk Konyhája

„Mindig úgy tekintettem a főzésre, mint egy divatfotózásra. Színekben, formákban, ízekben és illatokban gondolkodom" - vallja Márk. Szakácskönyvében egyaránt találunk pezsgőzselét, thai kolbászburgert, baracktortát és sültkarfiol-főzeléket. Ez a könyv színes, eklektikus, szagos, rapszodikus, excentrikus és csillogó - a szivárvány minden színe egyszerre. Márk hat fejezetbe gyűjtötte össze kedvenc receptjeit.

Bookline,6.499 Ft

Sabrina Ghayour: Az Ezeregy éjszaka ízei - Közel-keleti konyha mindenkinek

„Hatéves koromban kezdtem el perzsa ételeket főzni, de mivel olyan családban nőttem fel, amelyre a török, az arab, az örmény és az afgán kultúra, illetve gasztronómia is hatott, a repertoárom idővel kibővült” – Sabrina szakácskönyve a szerkesztőség egyik kedvence lett. Nem elég, hogy már a borítója is meseszerűen gyönyörű, képei magával ragadóak, de az is világossá válik, hogy attól még, mert egy étel perzsa, török vagy arab nevű, nem kell hozzá ezer összetevő, és egészen könnyen elkészíthető akár otthon is. Egyébként Mautner Zsófi egyik kedvenc szakácskönyve.

Bookline, 6.500 Ft

Star Wars: Kantin - 40 recept a messzi-messzi galaxisból

"FEDEZD FEL A GALAXIS ÍZEIT A TATUINON ÉS A TAKODANÁN ÁT A BESPINTŐL EGÉSZEN A JAKKUIG! Ebben a szakácskönyvben 40 receptet találsz, amelyeket a messzi-messzi galaxis különleges bolygói és rettenthetetlen hősei inspiráltak."Ez a könyv a szerkesztőség minden Star Wars-rajongóját megmozgatta – a legtökéletesebb ajándék a gyűjtő fanatikusoknak, főleg, ha még az igényes konyhaművészet is érdekli őket.

Kolibri kiadó, 6.999 Ft

Samin Nosrat: Só, zsír, sav, hő - A jó főzés négy eleme

"A só, ami felerősíti az ízeket, a zsír, ami ízt ad és állagot képez, a sav, ami egyensúlyba hozza az ízeket, és a hő, ami végső soron meghatározza az ételek állagát.Samin Nosrat amerikai séf és gasztronómiai író - egyesek szerint "a következő Julia Child" - 2000 óta foglalkozik hivatásszerűen főzéssel. Só, zsír, sav, hő című első könyvén 14 évig dolgozott, számos díjjal jutalmazták, a The Times Az év szakácskönyvének választotta. A belőle készült négyrészes sorozat a Netflixen látható."A könyv tulajdonképpen egy gasztroregény fotó nélkül, gyermekien édes rajzokkal Wendy MacNaughtontól, lexikonszerű, kimerítő és pontos információkkal, több, mint 100 recepttel és végtelen tudással. Különleges választás annak, aki nem csak nézegetni szereti a szakácskönyveket.

Park Könyvkiadó, 9.500 Ft

Kárai Dávid: Házikoszt - Az otthonfőzés művészete

"Neked, aki a reggeli rohanásban inkább beéri egy kávéval, valódi reggeli helyett. Neked, aki nem akar minden nap a menzán ebédelni. Neked, aki munka után fáradtan hazaesik..."Kárai Dávid, az ízHUSZÁR magazin alapító szerzője legújabb könyvében a mindennapi főzés népszerűsítését tűzte ki céljául. Olyan élethelyzetekre kínál megoldásokat, amelyekkel mindannyian nap mint nap szembesülünk.Több mint 75 új és klasszikus receptet gyűjtött össze, ahol nem jössz zavarba a hozzávalók láttán.Dávid a mi gyermekünk, ezért hazabeszélünk, de valóban megéri beszerezni új könyvét. Higgyétek el, mi kóstoltuk is a benne szereplő fogásokat!

Central Kiadói Csoport, 4.690 Ft

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...