Nem csak a kések élesek, a padló is csúszhat, és a gyermek is beütheti a fejét az asztal éles sarkába. Hány veszély leselkedik ránk a konyhába? Mindet fel sem tudjuk sorolni. A fő, hogy legyen gáz és villany, hogy bármikor kedvünkre dolgozhassunk, de közben ezekre mindenképpen figyeljünk:
1. Vizes padló
Kezdjük rögtön a konyhába lépéssel. Ha frissen mostuk fel a konyha padlóját, érdemes ezt valahogyan jeleznünk családtagjaink számára, nehogy elcsússzanak érkezéskor.
2. Zsíros, olajos padló
Ha zsírban vagy olajban sütünk, vagy más zsiradék kerül a konyhakőre, azonnal mossuk fel, és szüntessük meg a csúszásveszélyt.
3. Kések
Vágás, szeletelés közben vigyázzunk az ujjaink épségére. Az éles tárgyakat gyermekeink elől zárjuk el. A késeket rögtön mossuk el, ne hagyjuk a pulton. A szeletelőgépeket használat után rögtön húzzuk ki, nehogy belenyúljunk működés közben.
4. Mosogatás
A mosogatótálban hagyott, élével felfelé álló késbe senki sem szeretne belenyúlni, az éles eszközöket rögtön használat után mossuk el és tegyük a helyükre.
5. Asztalsarok
A kisgyermekesek tegyenek sarokvédőket az éles, sarkos konyhabútorokra, asztalsarkokra, így nem tudnak belefejelni a csemeték. Eggyel kevesebb hely a puklik beszerzésére!
Tudtad?
Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. feladata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes, központi irányításának biztosítása, az állami közműszolgáltatások kialakítása és hosszú távú, fenntartható működtetése a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás ágazataiban. Részletes információért kattints ide!
6. Csapvíz
Ha forró vizet használtunk a mosogatásnál, engedjünk utána egy kis hideget is, így az utánunk érkezőt nem éri meglepetésként a víz hőfoka. Használat után zárjuk el a vizet, nehogy kifusson a mosogatótálból és csúszóssá váljon a padló, ugyanakkor ne pazaroljuk a vizet.
7. Főzővíz
Ha tésztát, tojást vagy mást főzöl bő vízben, ne hagyd magára a platnin. Figyeld a folyamatokat, ha túl sokáig rajtamarad a fedő, kifuthat, sok munkát okozva neked, és balesetveszélyt a gyermekeknek. A tészta szűrésénél készítsük elő a terepet a mosogatóban, ne fröccsenjen vagy folyjon mellé a forróvíz. Ilyenkor lehetőleg ne legyenek gyermekek a konyhában.
8. Forralás
Ha rotyog az étel, ne nyúljunk konyharuha vagy kesztyű nélkül a fedőhöz, forró élményben lehet részünk. Miután elővigyázatosan felemeltük, ne nézzünk közelről a gőzbe, leégetheti az arcunkat, vagy ránk fröccsenhet az ugyancsak forrásban lévő étel.
9. Olajban sütés
A rántott hús és a fasírt forró olajba kerüljön, de időben mérsékeljük a hőmérsékletet, ne fusson ki, ilyenkor akár lángra is kaphat!
10. Sütés
Ahogy a főzésnél, itt is vigyázzunk a forró tepsi kiemelésénél, használjunk kesztyűt. A sütő ajtaját nyissuk ki, várjunk egy-két másodpercet, hogy a forró levegő távozhasson, és csak utána nézzük meg, hogy megsült-e a sütink, húsunk.
11. Gáz és tűz
Nemcsak az olaj lobbanhat lángra, egy rosszul tartott konyharuha is okozhat meglepetést, ha belelóg a gázrózsa lángjába. A sütőbe helyezett ételt is folyamatosan felügyeljük. Ha nem szeretnénk, hogy szénfekete legyen, ne akkor kezdjük el a kedvenc sorozatunkat nézni közben.
12. Áram
A konyha az a hely, ahol nagyon sok gépet használunk, melyek mind árammal működnek. Használat után ne hagyjuk áram alatt egyiket sem. A régebbi háztartási gépeket ne indítsuk, ne időzítsük be olyan időszakra, amikor nem tartózkodunk otthon. Egy rövidzárlat után a kábelek is lángra kaphatnak, és elég drága mulatság lesz, ha egy új lakást kényszerülünk vásárolni.
13. Mosogatószer
A mosogatószert és más vegyszereket tegyük el a pultról használat után, ha gyermekek vagy kisállatok vannak a környezetünkben. Senki sem szeretne este a kórházba rohanni egy mérgezéssel.