13 szuperveszélyes konyhai tevékenység – igazi veszélyzónában élsz!

A konyhánk igazi veszélyzóna is lehet: kések, víz, gőz, tűz, áram, és még számtalan egyéb jelenség okozhat komoly személyi sérüléseket. Ezekre érdemes ügyelned! (x)

Nem csak a kések élesek, a padló is csúszhat, és a gyermek is beütheti a fejét az asztal éles sarkába. Hány veszély leselkedik ránk a konyhába? Mindet fel sem tudjuk sorolni. A fő, hogy legyen gáz és villany, hogy bármikor kedvünkre dolgozhassunk, de közben ezekre mindenképpen figyeljünk:

1. Vizes padló

Kezdjük rögtön a konyhába lépéssel. Ha frissen mostuk fel a konyha padlóját, érdemes ezt valahogyan jeleznünk családtagjaink számára, nehogy elcsússzanak érkezéskor.

2. Zsíros, olajos padló

Ha zsírban vagy olajban sütünk, vagy más zsiradék kerül a konyhakőre, azonnal mossuk fel, és szüntessük meg a csúszásveszélyt.

3. Kések

Vágás, szeletelés közben vigyázzunk az ujjaink épségére. Az éles tárgyakat gyermekeink elől zárjuk el. A késeket rögtön mossuk el, ne hagyjuk a pulton. A szeletelőgépeket használat után rögtön húzzuk ki, nehogy belenyúljunk működés közben.

4. Mosogatás

A mosogatótálban hagyott, élével felfelé álló késbe senki sem szeretne belenyúlni, az éles eszközöket rögtön használat után mossuk el és tegyük a helyükre.

5. Asztalsarok

A kisgyermekesek tegyenek sarokvédőket az éles, sarkos konyhabútorokra, asztalsarkokra, így nem tudnak belefejelni a csemeték. Eggyel kevesebb hely a puklik beszerzésére!

Tudtad?

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. feladata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes, központi irányításának biztosítása, az állami közműszolgáltatások kialakítása és hosszú távú, fenntartható működtetése a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás ágazataiban. Részletes információért kattints ide!

6. Csapvíz

Ha forró vizet használtunk a mosogatásnál, engedjünk utána egy kis hideget is, így az utánunk érkezőt nem éri meglepetésként a víz hőfoka. Használat után zárjuk el a vizet, nehogy kifusson a mosogatótálból és csúszóssá váljon a padló, ugyanakkor ne pazaroljuk a vizet.

7. Főzővíz

Ha tésztát, tojást vagy mást főzöl bő vízben, ne hagyd magára a platnin. Figyeld a folyamatokat, ha túl sokáig rajtamarad a fedő, kifuthat, sok munkát okozva neked, és balesetveszélyt a gyermekeknek. A tészta szűrésénél készítsük elő a terepet a mosogatóban, ne fröccsenjen vagy folyjon mellé a forróvíz. Ilyenkor lehetőleg ne legyenek gyermekek a konyhában.

8. Forralás

Ha rotyog az étel, ne nyúljunk konyharuha vagy kesztyű nélkül a fedőhöz, forró élményben lehet részünk. Miután elővigyázatosan felemeltük, ne nézzünk közelről a gőzbe, leégetheti az arcunkat, vagy ránk fröccsenhet az ugyancsak forrásban lévő étel.

9. Olajban sütés

A rántott hús és a fasírt forró olajba kerüljön, de időben mérsékeljük a hőmérsékletet, ne fusson ki, ilyenkor akár lángra is kaphat!

10. Sütés

Ahogy a főzésnél, itt is vigyázzunk a forró tepsi kiemelésénél, használjunk kesztyűt. A sütő ajtaját nyissuk ki, várjunk egy-két másodpercet, hogy a forró levegő távozhasson, és csak utána nézzük meg, hogy megsült-e a sütink, húsunk.

11. Gáz és tűz

Nemcsak az olaj lobbanhat lángra, egy rosszul tartott konyharuha is okozhat meglepetést, ha belelóg a gázrózsa lángjába. A sütőbe helyezett ételt is folyamatosan felügyeljük. Ha nem szeretnénk, hogy szénfekete legyen, ne akkor kezdjük el a kedvenc sorozatunkat nézni közben.

12. Áram

A konyha az a hely, ahol nagyon sok gépet használunk, melyek mind árammal működnek. Használat után ne hagyjuk áram alatt egyiket sem. A régebbi háztartási gépeket ne indítsuk, ne időzítsük be olyan időszakra, amikor nem tartózkodunk otthon. Egy rövidzárlat után a kábelek is lángra kaphatnak, és elég drága mulatság lesz, ha egy új lakást kényszerülünk vásárolni.

13. Mosogatószer

A mosogatószert és más vegyszereket tegyük el a pultról használat után, ha gyermekek vagy kisállatok vannak a környezetünkben. Senki sem szeretne este a kórházba rohanni egy mérgezéssel.

Tudj meg többet a Nemzeti Közművekről itt!

Címlapról ajánljuk

További cikkek