Ahány ország, annyiféle módon használják a mustárt, aminek pikáns, karakteres íze semmivel sem összetéveszthető. A mustár aromája országonként, kultúránként eltérhet, egy azonban mindenhol közös: a mustárt világszerte nagyon sokan szeretjük.
1. A brokkoli a mustár unokatestvére
Ha a mustárra és a brokkolira gondolunk, eszünkbe sem jut, hogy a kettőnek bármi köze lenne egymáshoz. Pedig a mustár a káposztafélék családjába tartozik, így sok zöldséggel áll rokonságban, beleértve a brokkolit, a karfiolt, a fehérrépát és a káposztát is.
2. Mustár a halál után
Az egyiptomi fáraók mustármaggal töltötték fel sírjaikat, hogy a halál utáni létben is kísérjék őket. A rómaiak voltak az elsők, akik a fűszermagokat pasztává őrölték, majd ízesítő folyadékkal - általában borral vagy ecettel - keverték.
3. A mustár szó eredete
A mustár, a latin mustum ardens-ből eredeztethető, ami égő bort jelent. A francia szerzetesek musttal, erjesztett borral keverték össze a fűszert, amiről a nevét is kapta.
4. Gyógyításra is használták
Phütagorasz a mustármagból készült pasztával gyógyította a skorpiócsípést, Hipokratész pedig a mustárról, mint a fájdalmat enyhítő csodaszerről írt. Az ókori római orvosok a fogfájás enyhítésére is használták, később pedig a mustár az étvágy stimulálására szolgált. Sőt, már az ősi summérok és az indiánok is használtak gyógyászati célokra mustárt.
5. A Dijoni mustár eredete
Amikor a rómaiak meghódították a gallok területeit, mustármagot vittek magukkal, és elvetették a burgundi régió termékeny talajába. A 13. századra Dijon vált a mustárgyártás központjává, ez alapozta meg a régió híres Dijon mustárját: 1856-ban Jean Naigeon gondolta újra a receptúrát, és a hagyományos ecet helyett az éretlen szőlő savas levét használta, amitől a dijoni mustár elnyerte a ma is ismert jellegzetes ízét.
6. XI. Lajos király nem utazott mustár nélkül
A francia uralkodó úgy vélte, hogy a fűszerei olyan fontosak, hogy minden útjára magával vitt egy tartóban mustárt. Nem tudta volna elviselni a csalódást, ha olyan területen jár, ahol nincs a konyhán mustár.
7. Sokarcú mustár
A dijoni mellett számos mustárfajta létezik: többek között ismert az élénksárga színű amerikai mustár, az angolok kevésbé fűszeres mustárja, amit francia mustárnak neveznek, az édeskés bajor mustár, az olasz gyümölcsmustár, a sörmustár, a kreol mustár, és a német mustár.
8. A 2. leggyakrabban használt fűszer az USA-ban
Az Egyesült Államokban a bors a leggyakrabban használt fűszer, és a sorban rögtön utána meglepő módon nem a só, hanem a mustár következik.
9. Kanada és Nepál, a mustár nagyhatalmak
A főbb összetevők mellett a legtöbb mustárban van egy közös vonás: az országok, ahonnan az összetevők származnak. Kanada és Nepál együttesen a világ mustárgyártásának több mint felét teszik ki.
10. A mustár nem a magjától sárga
A mustár sárga színét nem magának a mustármagnak köszönheti, hanem a pasztához adott kurkumának. A mustármag színe - a fajtától függően - önmagában a halványsárga és a sötétbarna spektrum között változik.
11. Mustármúzeum a mustár szerelmeseinek
A mustárt Dél-Wisconsinban annyira szeretik, hogy külön múzeumot is kapott. A mustár rajongók a Nemzeti Mustármúzeumban ismerhetik meg a történetét, és megcsodálhatják az 5566 üvegből álló mustárgyűjteményt is, ami több, mint 70 országból érkezett.
12. Nem tud megromlani
A krémes textúrájú mustár alapvetően nem más, mint fűszerek és savas folyadék keveréke, aminek egyik összetevője sem képes megromlani. A hűtés ugyan ajánlott, de nem feltétlenül szükséges. A mustár íze az idő múlásával enyhébb lesz, de ha a tartóba nem kerül más ételrészecske, vagy nyál, nem kell aggódni, hogy megromlik – feltéve, ha jó minőségű mustárt tartunk a hűtőszekrényünkben.
13. Újra felfedeztük a mustárt
Ahogy az ókoriak, mi is (újra) felfedeztük a mustár jótékony tulajdonságait: magas vérnyomás, reuma, bőrproblémák, valamint érelmeszesedés ellen, hajnövekedés és az anyagcsere serkentésére, az immunrendszer megerősítésére, valamint a koleszterinszint szabályozására is használja az alternatív orvoslás.
Ezeket olvastad már?
Itt az új gasztrogeneráció: gyerekek, akik matematika és nyelvtan mellett...
Babázás, fogócska, és társasjáték mellett sok gyerek a konyha felé veszi az irányt. De nem azért, hogy nassoljon, hanem, hogy saját maga üssön össze valami finomat.
Petrás GabriellaTudtad? Ennek az italnak a fogyasztásáért régen halál járt
Ha beszélgetni, találkozni akarunk a barátainkkal, ismerőseinkkel, a legtöbben kávézókba megyünk. A 17. században ezért halálbüntetés járt volna.
Petrás GabriellaEzek Jennifer Lopez, Justin Timberlake, Jennifer Aniston és Beyoncé kedvenc...
Vajon kinek a kedvence a pizza, ki él-hal a szarvasgombáért, és melyik énekesnő szereti jobban a savanyúságot, mint bármi mást? Így étkeznek a legnagyobb hollywoodi sztárok!
Petrás Gabriella7+1 konyhai fortély, amitől leesik az állad! A haladóknak is...
Ezekkel a trükkökkel egyszerűen megelőzheted a torta kiszáradását, búcsút inthetsz a szanaszét fröcskölő tojáshabnak, és művészi szintre emelheted a süteménydíszítést is!
Petrás Gabriella