13 almát kóstoltunk végig - ha nem tudod, melyiket válaszd, segítünk

Ha általában tanácstalan vagy a zöldségesnél, melyik almát vedd, és érdekel a többi fajta is, most segítünk. 13 fajtát kóstoltunk végig. Lett pár kedvenc.

Szöget ütött a fejünkbe, hogy mennyiféle alma létezik, ráadásul itt a szezon is, és hogy végig kéne kóstolni mindet, ami a hazai boltokban/piacokon elérhető. Nektek van kedvencetek? Legtöbben biztos meg tudtok nevezni 1-2 fajtát, de vajon mi van a többivel? Ti tudjátok, melyik a kásás, melyik a savanyú, melyik az igazán édeskés? Mi most 13-félét szedtünk össze, és kóstoltunk végig. Természetesen a teszt teljesen szubjektív, hiszen van, aki például utálja, ha valami arccsavaróan savanyú, van, aki viszont odáig van tőle, az alap jellegzetességek feltérképezése miatt azonban hasznos lehet a kóstolásunk!

A vakteszt során öten voltunk, az almákat gerezdekre vágva kóstoltuk - véleményünk nem szakértői vélemény.

Íme az almák a kóstolás sorrendjében:

NYÁRI PIROS

Külső jegyek: piros, sárga húsú, illatos, szép külső, és nem is barnult meg a levegőn

Ízélmény: a harsogó, kemény, édeskés, kevés savanykás utóízű, nagyon finom, "gyermekkorom almaíze" jelzőket kapta. Imádtuk.

RED CHIEF

Külső jegyek: szép vérvörös, nagyon vastag, fehér pettyes héjú, zöldes húsú, friss illatú

Ízélmény: kemény, picit kásás, ezért reszelve még jobban el tudjuk képzelni, kicsit édes, ress, nem annyira intenzív almaízű

Almás sütik:

Almás-sajtkrémes szelet

Egy amerikai blogon találtam ezt a receptet, és első olvasásra megtetszett. Szívesen nézegetek ilyen blogokat, gyönyörű sütik vannak fent, viszont a legtöbbet túlságosan édesnek vagy ...

Gyors almás tallérok

A vaníliás cukor helyett ízesíthetjük a tésztát fahéjjal is, alma helyett elkészíthetjük szilvával is. Tálaljuk egyszerűen porcukorral és kevés fahéjjal megszórva, egy finom ...

JONAGORED

Külső jegyek: halvány piros, fehér pettyes, fehér húsú, édeskés illattal

Ízélmény: puha, kásás, kicsit savanykás-ecetes mellékízzel, ezt nem annyira szerettük

JONARED

Külső jegyek: kicsi, világos húsú, fényes, sárgás-pirosas héjú, "olyan, mint Hófehérke almája"

Ízélmény: igazi almaíz, meglepően savanykás, finom, kemény, roppanós, nyárias ízű

GOLDEN

Külső jegyek: zöld, barna pöttyös vastag, nehezen vágható héj, enyhe illattal

Ízélmény: kicsit kásás, semleges, savanykás, de nem érezni saját, egyedi almaízét, semmilyen

Almás finomságok:

Párolt lilakáposzta almával

Szerintem sokat dob rajta az alma íze, ami a végére szinte teljesen szétfő és átjárja az egész káposztát. A fűszereknek köszönhetően igazán ünnepi köret válik belőle, még a ...

NYÁRI ZÖLD

Külső jegyek: szép sárgás homogén szín, de már az állaga sem tetszett nekünk

Ízélmény: nagyon kásás és puha, fás ízű, szétesik a szánkban, íztelen, nem almaízű

GRANNY

Külső jegyek: erős almazöld szín, waxos, rücskös héj, savanykás illat

Ízélmény: kőkemény, roppanós, fogcsikorgatóan savanyú, mégis irtó finom

STARKING

Külső jegyek: ránézésre is felismerhető,

Ízélmény: halvány piros, waxos héj, klasszik starking kinézet, cola-alj

Ízélmény: édes, puha húsú, kásás, jellegzetes starkingíz - vagy szereti az ember, vagy nem

GÁLA

Külső jegyek: seszínű, sápadtabb, sárgás-pirosas héjú, zuzmós állagú, puhább héjú

Ízélmény: a puha, kásás, nem túl savanyú, vastag héjú, íztelenebb, "semmi extra" jelzőket kapta* (mikor megtudtuk, hogy gála, meglepődtünk, hiszen általában nagyon szeretjük, és kifejezetten kemény húsú, nem kásás, savanykás almának tartjuk)

Láttad?

15-féle kukoricakonzervet teszteltünk - vajon kiszámítható lett az eredmény?

PINK LADY

(az egyetlen, ami jóval drágább, mint a többi alma, 300 Ft/db volt a Fény utcai piacon)

Külső jegyek: különleges, rózsaszínes-sárgás héj, illatos

Ízélmény: puha húsú, édes, cukorkás mellékízzel, finom, más, mint a megszokott almaíz

IDARED

Külső jegyek: pirosas-sárgás szín, deres, waxos héj

Ízélmény: friss üde, finom, egészségízű, őszi almaíz, házisütis - nagyon pozitív jelzőket kapott

JONATHÁN

Külső jegyek: csíkosabb, sárgásabb, waxos héj

Ízélmény: finom, enyhén savanykás íz, semlegesebb, és mégis finom - kedveltük

MUTSU

Külső jegyek: szinte virítóan zöld, illatos, parfümös, igazi zöldalma

Ízélmény: roppanós, frissítő és savanyú, olyan erős almaíze van, mintha almaaroma lenne, istenien fanyar - ezt mindenki nagyon szerette

Mi mihez ajánljuk őket:

Magyaros reszelt almás pitékhez: szaftos almákat ajánlunk hozzá, amik azért jól is reszelhetők, nem túl kásásak, de nem is túl kemények és savanyúak (ilyen pl. az idared, jonagold, jonared, red chief, jonathan...)

Angol apple pie típusú, nagyobbra kockázott töltelékű pitékhez: keményebb húsúak (pl.: nyári piros, jonathán, idared, jonagored)

Salátákhoz: ez teljesen szubjektív, mivel itt nem főzzük az almákat, mehet bele a kedvenced - mi a savanyú zöldalmákat ajánljuk leginkább!

Rétesek: inkább a keményebb, nem túl szaftos almát ajánljuk, mert eláztathatja a tésztát.

A kásásabb almákat tehetitek krémlevesekbe, almapürékbe vagy almaszószokba.

Pontozásunk alapján ez a 3 lett a kedvencünk:

*az első helyen holtverseny alakult ki

1. Mutsu

1. Nyári piros

2. Jonared

3. Idared

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...