Ahány ház, annyiféleképpen készül, de azért a töltött káposzta készítésének is megvannak a maga fortélyai. Lássuk!
Tippek a töltött káposzta készítéséhez
- Kóstoljuk meg a savanyú káposztát: ha túl sósnak vagy nagyon savanyúnak érezzük, mossuk át néhányszor hideg vízben.
- A káposztalevelek vastagabb ereit vágjuk le.
- Ha édes káposzta levélébe kerül a töltelék, forrázzuk le a leveleket, hogy könnyen lehessen bele csomagolni.
- A füstölt húst érdemes egy éjszakára beáztatni, majd másnap félig (!) megfőzni, és a kihűlt főzőlevet (ha túl sós, egy kis vízzel hígítva) a töltött káposzta készítésekor folyadékként használni, ezáltal plusz füstös ízt kölcsönzünk az ételnek. Vigyázat, ilyenkor még óvatosabban sózzunk!
- Sózáskor azt is vegyük figyelembe, hogy a töltött káposzta felmelegítve a legjobb, pár nap csak jót tesz neki, viszont a sóssága is egyre fokozódik. Tényleg bánjunk csínján a sóval!
- A rizs előfőzése szokás és ízlés dolga: van, aki félig megpárolva adja a töltelékhez, mások csak átmossák a rizst és megy is a darált húshoz.
- A töltelék legtöbbször darált sertéshús, de lehet vegyesen keverve marhahússal is. Csak marhahúsból viszont nem célszerű készíteni, mert túl száraz lenne a végeredmény. Készülhet háromféle húsból is: tehetünk egy kis darált pulykát is az előző kettőhöz, arra ügyeljünk, hogy combhús legyen, semmiképpen se a száraz mellehúsát válasszuk.
- Ha a nagy töltelékeket preferáljuk, tehetünk némi savanyú káposztát is a húsos masszába, hogy lazább legyen.
- Ügyeljünk arra, hogy lazán töltsük a káposztaleveleket.
- Keverni tilos, főzéskor/sütéskor csak rázogassuk az edényt, különben összetörnek a csinos csomagok.
- A töltött káposzta jól tűri a fagyasztást, már csak ezért sem érdemes kis adagot készíteni belőle. Ha egyszer nekiállunk, tankoljunk fel belőle!
- Sütőben célszerű felmelegíteni, gáz felett könnyen odakozmál.