12 tipp, mit kezdjél a spárgával
(V)ennéd, de tanácstalan vagy, miként készítsd el? Bombabiztos spárgatippek következnek, és az is kiderül, hogyan készül a tökéletes hollandi mártás!
Spárga
Azt már tudjuk, mire kell ügyelnünk spárgavásárláskor, hogyan tároljuk felhasználásig, miként pucoljuk. De mi készüljön belőle?
Első találkozás
Kezdő spárgafogyasztóknak javasoljuk a spárga és a hollandi mártás nagyszerű párosának kipróbálását. Tökéletes kezdet az ismerkedéshez.
reggelire
Az olasztanárom ajánlotta ezt az elkészítési módját a tükörtojásnak, mikor spárgafüggőségemről meséltem neki. Elmondása szerint ez tipikus olasz reggeli, Olaszországban rengeteget ...
Itt a hollandi mártás ugyan okozhat némi ijedelmet, pánikra semmi ok, az alábbi tanácsok megszívlelésével a mártás is sikerülni fog:
- Vízgőz felett készítsük.
- Annyi evőkanál vizet adjunk a tojássárgákhoz, ahány tojássárgával készül a mártás.
- Vigyázzunk, ne melegítsük túl a tojásos részt, mert kicsapódik a tojás. Ha mégis kissé túlhevítenénk, evőkanálnyi hideg vizet keverjünk hozzá.
- Addig verjük habverővel, 8-asokat leírva, míg sűrű, krémes, habos lesz, kb. kétszerese az eredeti térfogatnak.
- A vízgőzről leemelve még ne hagyjuk abba a keverést, 15-20 másodpercig folytassuk, különben összeesik a hab.
- Tisztított (ne olvasztott) vajjal készítsük, ezt a legvégén adjuk csak a tojásos részhez, vékony sugárban, folyamatosan keverve.
- Az ízesítők csak ezután kerülnek a mártásba: só, citromlé, és egy csipet cayenne bors.
- A legszerencsésebb, ha azonnal tálaljuk, máskülönben fogyasztásig vízfürdőbe állítva tartsuk melegen.
zöldséges pite
A quiche mellett nagy kedvenceim a leveles tésztára pakolt zöldségek kevés sajttal, sonkával vagy szalonnával bolondítva. Egyszerű, gyors hétköznapi vacsoraként vagy akár vendégváró ...
bundázott zöldség
Itt még mindig tombol a spárga-szezon. Mivel heti rendszerességgel kerül az asztalra, nehéz állandóan új dolgot kitalálni rá. Már a könyökünkön jön ki a baconbe tekert, a csőben ...
sós felfújt
Jamie Oliver receptje. Nagyon finom, persze ehhez szeretni kell a spárgát!
sós palacsinta
Kaptam 20 dkg spárgát. Mi legyen belőle? Hát egy gyors, könnyű vacsora. És közben a kukoricaliszttel is kísérleteztem egy kicsit. Mert megígértem.
lazacreceptek
Friss bio-borsó ajándékba, szép lazac a csarnokban.
quiche
Számomra megunhatatlan ez az omlós, vajas tésztás, zöldséges, tojásos, tejszínes finomság. Én úgy szeretem, ha a tészta vékony és jó ropogósra sül.
különleges saláták
Valamikor a 80-as évek derekán, Németországban ettem először spárgát. Azonnal megutáltam. Keserűnek és bakelitízűnek éreztem. Eltelt vagy tíz év, mire újra megkostóltam. Ma már ...
húsos tészta
A nagy tavaszvégi, nyáreleji, spárgás lelekesedésem egyik szüleménye volt.
Sajnos csak volt:(
Könnyű, pikáns, különleges, finom.
Jó étvágyat! ...
különleges főzelékek
Május = spárga. Spárga spárgával. Meg még egy kis spárga. (Imádom.)
Én csak zöld spárgát használok, mert a sárga (fehér) mindig keserű lett, a zöld viszont sose. A pucolása is ...
A hollandi mártáson túl
- A párolt, grillezett vagy főtt spárgát hollandi helyett meglocsolhatjuk ecet-olaj öntettel is, vagy csorgassunk rá fűszeres olvasztott vajat.
- Sonkába vagy leveles tésztába tekerve isteni előétel.
- Dobjuk fel vele a tavaszi salátákat.
- Készítsünk belőle krémlevest.
- Keverjük rizottóba, tésztaételekbe.
- Pitébe sütve nyűgözzünk le vele mindenkit.
- Reggelire rejtsük omlettbe.
- A hagyományosabb ízek kedvelői rizzsel és egy kis hússal rétegezve, rakott spárgaként próbálják ki
- vagy csempésszék fasírtba
- de ránthatják is.
- Csőben sütve remek egytálételt varázsolhatunk az asztalra.
Remek hollandi mártások
mártogatós tapas
A magyar tévhitek top 10-es listájában dobogós helyezést ér el a hollandi mártás vs. tejszín dilemma. Ha egy szakács a világ bármely pontján megkérdezi Jean-Pierre-t, vagy Klaust, ...
különleges saláták
A hollandi mártás a spárga remek kísérőnek bizonyult, így saláta formájában is elkészíthetjük. A salátához az eltördelt fej felőli spárgasípokat használjuk. (Az egész ...
mártás
A hollandi mártás tojássárgájából, vajból készült savanykás főzött mártás, amely ebben a formában is igen finom, de különböző módon ízesítve, több mártás alapjául is ...
A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod >>