12 érdekesség a konyhádból, amit eddig biztos nem tudtál

Az élethez alapfeltétel az étkezés, azonban a legtöbb ember sosem gondol bele abba, mi a története annak az ételnek, amit a szájába vesz. 

Mi volt előbb, a tyúk, vagy a tojás? Ki volt az első ember, aki megkóstolta a tehéntejet? Miből készült a világ első levese? Ha mindenre nem is tudhatjuk meg a pontos választ, néhány ételről igencsak érdekes elméleteket találhatunk az interneten.

1. Az első leves vízilóból és verébhúsból készült

via GIPHY

Régészeti feltárások szerint a földkerekség első levesét I.E. 6000 környékén készíthették el, és vízilóból, valamint verébhúsból készült.

2. A wasabi nem is vízitormából készül

via GIPHY

Legalábbis a világ legtöbb részén. A wasabi eredetileg japán vízitormából készül, ám a világ nagy részén a könnyebben beszerezhető egyszerű tormából készítik el.

3. 9,9 kg csokoládé már halálos dózis az emberi szervezetnek

via GIPHY

Csak hogy tudd, hol a határ.

4. A kókuszvíz vérplazma-helyettesítőként is használható

via GIPHY

A kókuszvíz összetétele nagyon hasonlít az emberi vérplazmához, így vészhelyzet esetén akár helyettesítőként is használható.

5. A pálcikás jégkrémet egy 11 éves gyerek találta ki

via GIPHY

Bár a történet némely része vitatott, a pálcikás jégkrémet egy 11 éves kisfiúnak köszönhetjük, aki egy fagyos éjszaka során véletlenül a szabadban hagyta üdítős poharát. Másnap reggel megtalálta a fagyos és ízes finomságot, a következő nyáron pedig már egy strandon árulta jeges portékáját.

6. A cukorkákban lévő piros ételszínezék tetvekből készül

via GIPHY

A bíbortetű nőstényeinek teste olyan vörös festéket tartalmaz, amelyből kémiai eljárással kárminsav állítható elő. Ezt az anyagot világszerte élelmiszerfestékként használják cukorkákba, szájfényekbe és joghurtokba is.

7. A krumpli szétszórja és átereszti a rádióhullámokat

via GIPHY

A felfedezés egy 2012-es tesznek köszönhető, amikor is a Boeing a repülőgépen használható Wi-fi-t tesztelte. A krumpli összetétele és magas víztartalma miatt úgy tudja szórni és átereszteni a rádióhullámokat, mint az emberek. A tesztüzem során 9 tonnányi krumplit helyeztek el a gép fedélzetének üléseire, hogy megbizonyosodjanak róla, valóban biztonságos-e a repülőn használható internet.

8. A mikró feltalálóját egy kevés csokoládé ihlette meg

via GIPHY

A mikró feltalálója egy amerikai mérnök, bizonyos Percy LeBaron Spencer találta ki, aki éppen egy radaralkatrész fejlesztésén dolgozott, mikor munka közben egyik mikrohullámokat kibocsájtó gépe mellett hagyta saját csokoládéját. A munka befejeztével meglepetten vette észre, hogy idő közben a csoki teljesen elolvadt.

9. A csili valójában nem csíp, csak az agyad hiszi, hogy igen

via GIPHY

A chili valójában azért érezhető csípősnek, mert a benne lévő kapszaicinnevű vegyület egyszerűen becsapja az agyunkat. Ha csípős paprikát eszünk az agyunk úgy érzékeli, mintha valami égő dolgot vennénk a szánkba, ennek hatására kezdünk el izzadni és elvörösödni is (így indul be a védekező mechanizmus).

10. 20 évig is eltartana megkóstolni a világ összes almafajtáját

via GIPHY

A világon több, mint 7500 almafélét tartanak számon. Ha minden nap kipróbálnánk egy újabb fajtát, nagyjából húsz évünkbe telne végigkóstolni az összeset. Talán még nem késő!

11. A McDonald's másodpercenként 75 hamburgert ad el szerte a világon

via GIPHY

Hogy ez sok vagy kevés, azt mindenki döntse el maga. Hogy mi a sok? Egyes vizsgálatok és feltételezések szerint 100 marha húsa is lehet egyetlen húspogácsában.

12. a sárgarépa valaha lila volt

via GIPHY

A sárgarépa valójában egy genetikai mutáció eredménye, a 16. század előtt a répa még teljesen lila volt.

Ezeket olvastad már?

via:nosalty, buzzfeed

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...