11 tévhit a konyhában, amit azonnal felejts el – Óvakodj a "jól bevált" praktikáktól!

Szakácskönyvek, újságok, weboldalak trükkjeit végigpróbálva állítjuk neked, hogy az alábbi tippek alkalmazása a konyhában teljesen felesleges. 

Olyan egyszerű lenne, ha lenne mindenre valami praktika, de nem mindig ésszerű vakon követni a tanácsadó oldalak és videók trükkjeit. Távol álljon tőlünk a videók manipulálása, de az a tippünk, hogy bizony néhány bemutatott konyhai trükk kapott egy kis segítséget a háttérből.

Íme tehát 11 +1 tévhit, amiktől inkább sikertelen leszel a konyhában, mint sikeres:

1. Sózd meg a vizet, mert akkor gyorsabban forr!

Nem. Nem forr. A megsózott víz forráspontja ugyanis sokkal magasabban van, mint az ártatlan főzővízé. Így ha gyorsabb eredményre vágysz, és nem arra, hogy mindenki kiboruljon, hogy a családi spagettivacsora még mindig nincs kész, akkor csak forrás után sózd meg a vizet, akkor viszont rendesen. Egy csomag tésztához simán mehet a fazékba egy kanál só.

2. Rúzzsal is lehet bort nyitni!

Fiatal korában az ember hajlamos azzal bort nyitni, ami a keze ügyébe akad, valaki a kulcsára más egy rúzsra esküszik, és vannak, akik letörik az üveg száját, de nem is bocsátkoznék további hajmeresztő tippek prezentálásába. A borosüveget ezerféleképpen lehet kinyitni. Érdemes viszont kizárni, hogy akár csak egy darab parafa is kerüljön a nedűbe, így inkább szerezzünk be egy dugóhúzót, egyáltalán nem nagy költség.

3. Könnyebb megpucolni a tojást, ha a főzése közben szódabikarbónát szórsz a fazékba!

Tiszta szódabikarbóna-pocsékolás. A tojáspucoláshoz sajnos szinte csak kézügyesség szükséges, de persze a főzés idejétől is függ, hiszen minél keményebbre főzöd, annál egyszerűbb megpucolni. A szódabikarbóna viszont remek például ősöreg marhahúsvagy régóta a polcon porosodó sárgaborsó megpuhításához. Ha főzés közben egy késhegynyit dobsz a fazékba, megtörténik a varázslat. Csak ne feledd el lejjebb venni a hőfokot, különben kipezseg minden fazekadból.

...ha ecetet adsz a vízhez akkor is könnyebb a pucolás!

Az ecettel maximum azt éred el, hogy elgyengíted a tojás héját, és szinte látom, ahogy földhöz vágsz egy fazék tojást, mert egyszerűen elfáradsz a cafatokkal való bajlódásban. Ha kell tényleg egy trükk, akkor íme: mikor megfőttek a tojásaid, tedd őket jeges vízbe, így a főzési folyamat is leáll, és a pucolás is könnyebben megy, főleg, ha a víz alatt végzed.

4. Készíts sajtos melegszendvicset a pirítóban!

Szegény kenyérpirítót ne tedd ki ilyen sokkhatásnak. Ha nincsen melegszendvicssütőd, akkor vegyél elő egy kis serpenyőt, és vajon, alacsony lángon pirítsd össze a kenyereket. Szerintem még a gyári melegszendvicssütőnél is szebbet lehet így készíteni, itt van pár impozáns példa:

Serpenyős melegszendvics

Valami videón láttam, amit valaki a telefonján mutatott valami kerti mulatság estéjén. Kipróbáltam, és csodák csodájára működik, ráadásul ugyanolyan villámgyorsan el is lehet ...

Spárgás-pestos melegszendvics

Az olvadó sajt, a friss fűszernövények és a zöldspárga íze, együtt hozza a tavaszi hangulatot. Ez az igazán kiadós melegszendvics tökéletes eleme lehet egy ráérős reggelinek.

5. Két tányér között vágd szét a koktélparadicsomot!

Ha nem szeretnéd teljesen kinyomni a lelket az apró ízletes paradicsomokból, akkor ne tedd ezt velük. Lehet macerás szétvágni őket, de inkább szánj rá több időt, és egyesével foglalkozz velük, hidd el, megérdemlik!

6. A citrom levét egy húscsipesz segítségével nyomd ki!

A citrom leve ide oda spriccelne, ráadásul nagy az esély, hogy becsíped a kezed, vagy kipattan a citrom csipeszből, és elrepül a konyha másik sarkába. Használd simán a kezed, mag szűréséhez pedig az ujjaid, Jamie Oliver is erre esküszik! Ha pedig a levére van szükség, akkor a citromot vedd a tenyered alá, úgy, hogy a végei a tenyered két oldalán helyezkedjenek el, nyomd jól a pulthoz, és egy párat görgess rajta, ez összetöri a rostjait. Vagy a hűtőben tartott citromod dobd 10-15 másodpercre a mikróba, így könnyebben megadja magát, és több levet tudsz kisajtolni, ez is jó módszer.

7. Ha túlsóztál valamit, dobj bele egy krumplit!

Anyukáink, nagymamáink praktikája arra az esetre, ha valamit nagyon elsózunk. Egy megpucolt burgonya viszont nem hárítja el a katasztrófát. Bár a krumpli valamennyit felszív a körötte lévő folyadékból, de nem eleget. Érdemesebb extra alapanyagokat az ételünkbe tenni, amelyek felszívóképessége erősebb. Használjunk rizst, tésztát, vagy egyszerűen hígítsuk (tejjel, vízzel, stb.) a főztünket. Ha ezután ízetlennek érezzük, még tudunk bele fűszereket dobni, csak a sószórót kerüljük.

8. Csak rázd össze egy dobozban a fokhagymát, és simán lejön a héja!

Hacsak nem ultraszáraz a fokhagymád, mely esetben eleve nem ajánlom, hogy használd, akkor ez a trükk nem működik. A fokhagyma héja rendkívül ragaszkodó, de ha a kés lapját a pucolatlan gerezdre helyezed, majd egyet ráütsz ököllel, akkor a héj könnyebben enged.

9. A hagymapucolásnál hagyd rajta a hagymán a héját, így nem fog könnyezni a szemed!

Aranyos kiscicák, a gyerek első napja az iskolában, romantikus filmek, hagymaaprítás, mind olyan dolgok, amik könnyet csalnak a szemünkbe, akármi is van! A hagymában található kémiai anyagok irritálják a szem nyálkahártyáját, és ez ellen maximum a búvárszemüveges hagymaaprítás segíthet.

A felszabaduló anyagok elenni védekezésből érdemes minél élesebb kést használni, ezzel ugyanis minimalizálod azt a vágási felületet, amiből kipárolog a "könnygáz".

10. Az edény fülén levő lyuk arra való, hogy beletűzd a fakanalat.

Bármennyire is fontos egy fakanál, azért nem annyira, hogy külön tartót kapjon minden edény fülén. A fülek sokszor azért üregesek, hogy meg tudjuk fogni, fel tudjuk akasztani, vagy hogy egyszerűen ne forrósodjanak át olyan könnyen. Ha feltétlenül le szeretnéd tenni valahova a kanalat főzés közben, akkor állandósíts a tűzhely mellé egy kistányért, de lehet kapni már direkt fakanáltartó állványt is, ha nem kívánsz mindent összekenni a pulton.

11. Ha leszűröd a tésztát főzés után, és lecsorgatod hideg vízzel, akkor nem fog összeragadni.

Ez maximum azt eredményezi, hogy teljesen kihűl a tészta, és ugyanúgy ragad, mint általában...Ha nem szeretnéd egyből elkeverni a szósszal, akkor maximum pár csepp olívaolajjal, bátrabbak egy kis kocka vajjal forgassák össze. Érdemes egyébként a tészta főzését a szósz elkészülte közben megkezdeni, a tészta főzővizéből pedig, amikor az már majdnem kész, kimenteni egy csészével, és apránként a szószhoz adagolni, majd a leszűrt tésztát egyből a szószba dobni. A főzővízben található keményítő krémessé teszi a szószt, így a még a tésztán maradt főzővízcseppek is csak az étel javára válhatnak, ne mosd le őket!

+1. A kenyeret tartsd a hűtőben!

Ez a tipp jó is, meg nem is. Csak abban az esetben tedd a kenyered a hűtőbe, ha elfogadod a tényt, hogy nem lesz többet puha, de penészes se. Ha például elutazol pár napra, és a toastkenyeredet nem viheted magaddal, akkor tedd nyugodtan a hűtőbe, semmi baj nem történik vele, de miután visszatérsz, maximum pirítósként tudod majd elfogyasztani.

Ezeket láttad?

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...