Az egyik vélemény szerint a húspogácsát csak egyszer szabad megfordítani, mások állítása szerint a forgatások száma nem ront az ízélményen. Egyesek ragaszkodnak a szobahőmérsékletű tojásokhoz süteménysütéskor, mások nem. Mindenkinek meg kell találnia a saját konyhai szabályait, vannak azonban a rendszerben egyetemes igazságok, amelyek közül most bemutatunk tizenegyet, hogy konyhaművészetünket a csúcsára járassuk.
Kezdjük az alapoktól
Vagyis készítsünk el mindent magunk - legalább egyszer. Gyártsunk házi vajat, a bolti helyett készítsük el otthon a tésztát, vagy hagyjuk a leveskockát, és főzzük magunk az alaplevet.
Barátkozzunk a mozsárral
Első hallásra talán tehernek tűnik minden egyes alkalommal elővenni a mozsarat és magunk megőrölni a fűszereket, de ha egyszer megtapasztaljuk a különbséget az íz- és illatélményben, garantáltan nem fogjuk többet látogatni a fűszerpolc őrölt részlegét.
Kóstoljunk!
A legjobb - és egyetlen - módja annak, hogy ellenőrizzük a készülő étel minőségét. Minden esetre óvatosan a nyers tojással készült ételek kóstolgatásával!
A friss mindig jobb
Legyen szó leheletről vagy fűszerről - szárítottak helyett ha tehetjük, tartsunk friss fűszert a lakásban vagy a kertben!
Vállaljuk a kihívást
Igen, fogjunk bele nehéz(nek tűnő) receptek elkészítésébe is. Lehet, hogy elrontjuk egyszer vagy százszor, de végül úgyis nyerünk. Ha mást nem, tapasztalatot.
Ne sajnáljuk a csokoládét
… és a rá költött összeget sem. Minőségi csokoládéból minden finomabb.
Vajat a tojásnak
A vajban sült tojás sokkal finomabb. Tényleg!
Ízesítések és aromák
Ízesített szörpök és vanília aroma? Dehogy. A végeredményen úgyis érezni fogjuk a különbséget, több magyarázat nem kell.
Julia jobban tudja
A közismert amerikai szakács és író, Julia Child szerint zsírban van az élvezet. Ami annyit tesz, hogy ha ízt akarunk adni az ételnek, ne spóroljunk a zsíron.
Nem mindig a teljes kiőrlésű a legjobb
Pizza vagy tészta teljes kiőrlésű lisztből? Nem! Vannak ételek, amiknek a fehér liszt adja meg lelkét.
Ne habozzunk habozni
Ha tehetjük, készítsük el otthon a tejszínhabot az édességhez, kávéhoz. Össze sem hasonlítható a bolti, flakonos társaival. Garantáltan szerzünk vele néhány elismerő hümmögést.
És neked mi a filozófiád a konyhában?
(via Huffington Post)