10+1 kötelező tipp uborkához

Egy jégbe hűtött saláta friss roppanós uborkából valódi nyári kedvenc! De vajon mire használhatjuk ezt a csodálatos zöldséget még? Receptek és szépészeti trükkök röviden.

Az uborka az egyik legrégebben termesztett és egyben legegészségesebb zöldségfélénk. Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért felhasználás során nem érdemes veszendőbe hagyni. Mire használjuk? Olvass tovább!

Korianderes uborkasaláta recept

Készíts salátát

De ne egyet, egy csomót! Kezdjük a hazai alapsalátával: ecet, cukor, só, bors és víz - mennyei öntet a vékonyan szelt uborkához. Hidegen tejföllel és egy kevés fűszerpaprikával, csodás kísérője bármilyen fogásnak. Aztán folytassuk a külföldi variánsokkal, mint a thai korianderes-földimogyorós vagy a japán szezámmagos uborkasaláta.

Keverj limonádét

Vágd (hosszanti) vékony szeletekbe az uborkát, tölts meg vele egy üvegkancsót. Locsolj rá limelevet, bodzaszirupot és vizet, keverj rajta egyet, szórd meg tépkedett mentalevelekkel, és tedd hűtőbe egy órára. Kész is a nyári hűsítő italod – 100%-os felfrissülés! Szervírozhatod jeges koktélként: adj hozzá vodkát vagy gint, induljon a parti!

Kovászos uborka Mercedestől recept

Savanyítsd

Ha nagyobb mennyiségre teszel szert, ne hagyd megpunnyadni, tedd el télire. Hogyan? Oldalunkon megtalálod a kedvenced: magában vagy mással, kovásszal vagy anélkül, tormával és kaporral, babérral és borssal, üvegben vagy hordóban.

Tedd a szemedre

Előtted van a kép, amikor egy törölközőbe csavart hajú nő fehér arcmaszkban és uborkakarikákkal a szemén rázza a frissen lakkozott körmét? Nem véletlenül használ hideg zöldségborogatást, hiszen az uborka magas víztartalma miatt hidratálja a szemkörnyékét, segít a karikák eltüntetésében, és hűvössége megnyugtatja a fáradt szemeit. Használd te is ezt a bevált módszert!

Kend az arcodra

Ha már a szemedre, akkor az arcodra is teheted, készíts belőle házi bőrradírt: tegyél egy fél uborkát felkockázva a turmixgépedbe vagy a botmixered keverőedényébe, addj hozzá pár mentalevelet, egy evőkanál citromlevet és egy tojás fehérjét. Habosítsd össze őket és kend a megtisztított arcbőrödre. Hagyd rajta úgy 15 percig száradni, majd mosd le langyos vízzel. Utána lögybölj hideg vizet is az arcodra, hogy a pórusaid zárjanak. Az uborka természetesen hidratál és puhítja bőröd.

Paradicsomos uborkás raita recept

Készíts ellenszert a csípős kajákhoz

Imádod az az erős indiait, de néha meg lehet gyújtani a leheleted? Hideg raita a megoldás: az uborka+joghurt párosítás páratlan ellenszer a méregerős ételekhez.

Ranch öntet recept

Mártogasd kedvedre

Ha sárgarépa humusszal, akkor ranch öntet uborkával, persze a szereplők össze is keverhetők, hideg előételként, a várakozó vendégeknek vagy gyerekeknek rágcsaként, bármilyen helyzetben adható.

Süsd meg!

Nem csak a cukkini, az uborka is csodásan néz ki sütve. Grillezőn a legszebb, de grilltalpas serpenyőben és sütőben is elkészítheted. Felhasználása sokrétű: tálald sült zöldségekkel, készíts rakottast vagy meleg salátát belőle.

Andalúz gazpacho Hobbychef konyhájából recept

Levesbe vele!

Meleged van? Egy hideg uborkaleves, és a mennyországban érzed magad! Egyszerű változatban: vágj vagy turmixolj össze két hámozott kígyóuborkát egy gerezd fokhagymával, egy nagy doboz görög joghurttal és egy kevés zöldség- vagy csirkealaplével, sózd, borsozd, hűtsd be, és évezd! Picit bonyolultabban készíts spanyol gazpacho-t, a receptért kattints ide, de kovászos uborkás is van ám, itt!

Fogyj vele

Hát igen, az uborka vízhajtó hatása még kimaradt a felsorolásból. Mosd meg az uborkát, de ne hámozd meg! Karikázd fel, majd tedd jeges vízbe, és idd meg, amit készítettél. Ne menj túl messzire a mellékhelyiségtől, mert elég határos időn belül lesz dolgotok egymással, többször is. A nyári melegben megduzzadt bokák leapadnak és a testedben felhalmozódott víz távozik.

Görög tzatziki saláta recept

És a ráadás tzatziki

Reszelt uborkából ilyen jót még nem ettél! Nem csak gyros és görög kaják mellé tökéletes, mártogatósnak, saláta helyett is szuper. Ne aggódj, itt egy jó recept hozzá!

Te mit készítesz még uborkából?

via: tablespoon.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...