Az uborka az egyik legrégebben termesztett és egyben legegészségesebb zöldségfélénk. Egyes kutatások szerint a legtöbb értéke a héjában van, ezért felhasználás során nem érdemes veszendőbe hagyni. Mire használjuk? Olvass tovább!
Készíts salátát
De ne egyet, egy csomót! Kezdjük a hazai alapsalátával: ecet, cukor, só, bors és víz - mennyei öntet a vékonyan szelt uborkához. Hidegen tejföllel és egy kevés fűszerpaprikával, csodás kísérője bármilyen fogásnak. Aztán folytassuk a külföldi variánsokkal, mint a thai korianderes-földimogyorós vagy a japán szezámmagos uborkasaláta.
Keverj limonádét
Vágd (hosszanti) vékony szeletekbe az uborkát, tölts meg vele egy üvegkancsót. Locsolj rá limelevet, bodzaszirupot és vizet, keverj rajta egyet, szórd meg tépkedett mentalevelekkel, és tedd hűtőbe egy órára. Kész is a nyári hűsítő italod – 100%-os felfrissülés! Szervírozhatod jeges koktélként: adj hozzá vodkát vagy gint, induljon a parti!
Savanyítsd
Ha nagyobb mennyiségre teszel szert, ne hagyd megpunnyadni, tedd el télire. Hogyan? Oldalunkon megtalálod a kedvenced: magában vagy mással, kovásszal vagy anélkül, tormával és kaporral, babérral és borssal, üvegben vagy hordóban.
Tedd a szemedre
Előtted van a kép, amikor egy törölközőbe csavart hajú nő fehér arcmaszkban és uborkakarikákkal a szemén rázza a frissen lakkozott körmét? Nem véletlenül használ hideg zöldségborogatást, hiszen az uborka magas víztartalma miatt hidratálja a szemkörnyékét, segít a karikák eltüntetésében, és hűvössége megnyugtatja a fáradt szemeit. Használd te is ezt a bevált módszert!
Kend az arcodra
Ha már a szemedre, akkor az arcodra is teheted, készíts belőle házi bőrradírt: tegyél egy fél uborkát felkockázva a turmixgépedbe vagy a botmixered keverőedényébe, addj hozzá pár mentalevelet, egy evőkanál citromlevet és egy tojás fehérjét. Habosítsd össze őket és kend a megtisztított arcbőrödre. Hagyd rajta úgy 15 percig száradni, majd mosd le langyos vízzel. Utána lögybölj hideg vizet is az arcodra, hogy a pórusaid zárjanak. Az uborka természetesen hidratál és puhítja bőröd.
Készíts ellenszert a csípős kajákhoz
Imádod az az erős indiait, de néha meg lehet gyújtani a leheleted? Hideg raita a megoldás: az uborka+joghurt párosítás páratlan ellenszer a méregerős ételekhez.
Mártogasd kedvedre
Ha sárgarépa humusszal, akkor ranch öntet uborkával, persze a szereplők össze is keverhetők, hideg előételként, a várakozó vendégeknek vagy gyerekeknek rágcsaként, bármilyen helyzetben adható.
Süsd meg!
Nem csak a cukkini, az uborka is csodásan néz ki sütve. Grillezőn a legszebb, de grilltalpas serpenyőben és sütőben is elkészítheted. Felhasználása sokrétű: tálald sült zöldségekkel, készíts rakottast vagy meleg salátát belőle.
Levesbe vele!
Meleged van? Egy hideg uborkaleves, és a mennyországban érzed magad! Egyszerű változatban: vágj vagy turmixolj össze két hámozott kígyóuborkát egy gerezd fokhagymával, egy nagy doboz görög joghurttal és egy kevés zöldség- vagy csirkealaplével, sózd, borsozd, hűtsd be, és évezd! Picit bonyolultabban készíts spanyol gazpacho-t, a receptért kattints ide, de kovászos uborkás is van ám, itt!
Fogyj vele
Hát igen, az uborka vízhajtó hatása még kimaradt a felsorolásból. Mosd meg az uborkát, de ne hámozd meg! Karikázd fel, majd tedd jeges vízbe, és idd meg, amit készítettél. Ne menj túl messzire a mellékhelyiségtől, mert elég határos időn belül lesz dolgotok egymással, többször is. A nyári melegben megduzzadt bokák leapadnak és a testedben felhalmozódott víz távozik.
És a ráadás tzatziki
Reszelt uborkából ilyen jót még nem ettél! Nem csak gyros és görög kaják mellé tökéletes, mártogatósnak, saláta helyett is szuper. Ne aggódj, itt egy jó recept hozzá!
Te mit készítesz még uborkából?
via: tablespoon.com