10 tipp a szuperegészséges karácsonyhoz!

A karácsonyi menü a legtöbb a családban központi kérdés. Adunk most néhány tippet, hogy teheted egészségesebbé az ünnepi ebédet, vacsorát.

Nyilvánvalóan nem a karácsonyi időszak a testsúlycsökkentési programok kezdetének legideálisabb időpontja, ellenben az sem kötelező, hogy ezt a pár napot nehéz gyomorral, a felfelé ugró mérlegmutatóval és rengeteg stresszel zárjuk. Az ajándékozás, a rokonlátogatások miatt úgyis akad teendő bőven, ha tehetjük, tegyük egyszerűbbé és egészségesebbé az ünnepi menünket. Ebben segít most dr. Bajnok Éva, a Rózsakert Medical Centerdiabetológus, endokrinológus, belgyógyász, obezitológus szakorvosa, és Bodon Judit dietetikus.
dr. Bajnok Éva, a Rózsakert Medical Center obezitológusa

1. A leves jöhet!

Levesek közül válasszuk az egyszerű híg leveseket - azaz pl. a húslevest, zöldségleveseket. Ha mégis szívmelengető krémlevesre vágyunk, tejszín, tejföl helyett használjunk görög- vagy natúr joghurtot, akár csökkentett zsírtartalmú változatban is. A levesek arra is alkalmasak, hogy étvágyunk egy részét alacsony kalóriatartalmú étellel elégítsük ki - így majd kisebb adagot fogyasztunk a levest követő fogásokból.

2. A húsokon sok kalóriát spórolhatunk!

Húsételeinknél kétféle módon is csökkenthetjük a kalóriákat. Először is válasszunk sovány húsrészeket - szárnyasok közül kedvelt ünnepi szereplő a kacsa vagy a pulyka (fogyasszuk őket lehetőleg kisült zsírjuk és bőrük nélkül), ha sertéshúst terveztünk a menübe, válasszuk a karajt, a combot vagy a szűzérmét, de a csirkét sem kell elhagyni a menüből.

Másodszor pedig válasszunk zsírszegény technológiákat. Elkészítési módok közül szerintem a legünnepibb az egyben sütés - fűszerezzük húsainkat gazdagon, változatosan, süssük őket kevés zsiradékon (akár sütőzacskóban is), a bundázott, bő zsírban sült változatokat nyugodtan halasszuk későbbre.

Citrusos-gránátalmás kacsasaláta

Nagyon szeretem a salátákat, különösen ha valóban tartalmasak. Hússal, tésztával vagy akár egy kis krutonnal bármikor turbózhatjuk. A lényeg, hogy a salátánk valóban önálló ...

Lazac céklaágyon

Évekkel ezelőtt találtam egy szuper receptet egy női magazinban. Azóta többször is elkészítettem már, ha valami ünnepi kajára volt szükségem. Persze nem feltétlenül ünnepi ez az ...

Sütőtökös röszti

Ajánlom minden burgonya- és sütőtök-kedvelőnek. Frissen a serpenyőből egy fűszeres túrókrémmel a legfinomabb. Egy nagy röszti helyett süthetünk 3-4 kisebbet is.

3. Köreteinkben a zöldségek legyenek a főszereplők!

Az egész adag burgonya-, rizs- vagy tésztaköret helyett fél adagban tegyünk a tányérunkra zöldség-alapú köretet. A 2-3-féle burgonya- plusz rizsköret helyett tálaljunk inkább 2-3-féle zöldséges köretet, salátát. Jól illenek az ünnepekhez a sült zöldségek, pl. sült cékla, sült sárgarépa, sütőtök, kelbimbó, édeskömény, gomba stb., és a friss zöldségekből álló saláták is. Ha a salátáinkba almát, körtét, gránátalmát teszünk, öntetéhez különleges ecetet használunk - csak fokozzuk az ünnepi hangulatot.

4. Klasszikusok egészséges köntösben

A töltött káposztával pl. semmi baj nincs, ha nem eszünk mellé karéj kenyeret. Készíthetjük kedvencünket is zsírszegény húsból, akár barna rizzsel is, és legyen a hangsúly a káposztán!

A halételünk sem kell, hogy kimerüljön a rántott vagy paprikás-lisztes bundájú hekkel - választhatjuk a halászlét (kevés kenyérrel vagy anélkül), egy sült, párolt halat egy izgalmas mártással, és sült krumpli helyett tálalhatjuk salátával.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:

Ezeket olvastad már?

5. Süti nélkül az egész nem ér semmit

Bizony. Ünnep süti nélkül, nem ünnep. Akkor mit tehetünk?

  1. Készítsünk alacsony energiatartalmú sütiket! Ezek legyenek túrós, joghurtos, gyümölcsös sütemények, és használjunk hozzájuk kevesebb cukrot vagy energiamentes édesítőszereket.
  2. Tartsunk mértéket! Csak azért, mert ünnepi a hangulat, nyugodtan álljunk meg egy szelet süti után - ezt könnyebb akkor megtenni, ha az ebéd részeként, harmadik fogásként fogyasztjuk őket, nem önálló étkezésekként délelőtt vagy délután vagy egész nap folyamatosan.
  3. Tálaljunk ünnepélyesen! Készíthetünk pl. kalóriaszegény túrós-joghurtos pohárkrémeket sok-sok gyümölccsel díszítve, kevés kekszmorzsát, kakaóport, fahéjat a tetejére szórva, garantáltan nem marad el a siker!

Mindenmentes kókuszbombák

Igazi kókuszos csodák kókuszimádóknak, tej-, cukor-, tojás- és gluténmentesen. A masszát tovább lehet ízesíteni pl. reszelt citrom- vagy limehéjjal, de készíthetünk akár fahéjas ...

6. Együnk, ne csipegessünk!

Próbáljunk az ünnepi kavalkádban is odafigyelni az étkezésekre, legyen 4-6 (kisebb) étkezés egy nap, ne folyjon össze az ebéd a reggelivel és a vacsorával. Adjuk meg a módját, ne állva kapjunk be egy-egy sütit a konyhából jövet-menet, ne felejtkezzünk meg a reggeliről, fogyasszunk gyümölcsöket, dióféléket tízóraira, uzsonnára.

7. A legfontosabb persze a mérték

Az ünnepek alatt talán a mértéket a legnehezebb tartani. Ilyenkor sokféle étel kerül az asztalra, elkészítjük kedvenceinket - akár többet is egyszerre. Érdemes inkább egy-egy régóta vágyott, kedvelt ételt főfogásnak kitűzni és abból hétköznapi mennyiséget fogyasztani. Az ünnepi hangulatot ne az étel mennyisége, hanem a különlegessége határozza meg!

8. Az italfogyasztással is tartsunk mértéket

Az ebédhez, a vacsorához, a vendégségben, vendégek fogadásakor, vagy csak csak azért, mert hideg van - ebben az időszakban jellemzően gyakrabban fogyasztunk alkoholos italokat. Vörösbort a sült mellé, pálinkát vagy tojás-, csokilikőrt a vendégekkel, apertifiet az ebéd előtt - mindig van alkalom. Figyeljünk oda, hogy 1-1 nap lehetőleg ne igyunk túl sokat, mert az alkoholos italok magas energiatartalmúak, részben pedig mert ha kicsit túllövünk a célon, akkor az evésünket is kevésbé tudjuk ellenőrzés alatt tartani. A másnapról pedig ne is beszéljünk.

9. Könnyítsük meg a saját dolgunkat!

  1. Tervezzük meg a menüt!
  2. Ésszel vásároljunk! Ebben az időszakban lehet különleges ételeket készíteni, de semmi szükség extra mennyiségekre!
  3. Egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételekben gondolkozzunk, a felesleges stresszt kerüljük el! Nem kell elkészíteni az összes klasszikust, ha ragaszkodunk hozzá, akkor készítsünk el egyet-egyet, de nem ettől lesz tökéletes az ünnepünk.

10. Mozogjunk!

Egy kiadós délutáni séta egyértelműen oldja a stresszt, javítja a hangulatunkat, összehoz minket a családdal, a barátainkkal vagy akár nyugodt elmélkedésre ad lehetőséget. Ne hagyjuk ki semmiképpen sem!

Évezredek óta ünnepeink szerves része a közös étkezés. Testünk normális működéséhez azonban szükséges, hogy a bőséget ínség kövesse. Talán ennél jobb megoldás, ha ilyenkor is törekszünk a mértékletességre, és igyekszünk mennyiség helyett a szokásostól eltérő ételek ízében lelni örömöt. Aki az újévi változtatásban hisz, könnyebben vág bele, ha a megelőző időszakban is tanúsított már némi visszafogottságot, ami egyébként határozottan jobb közérzetet eredményez. Mivel a karácsonyi időszak a mások iránt tanúsított odafigyelésről is szól, érdemes megszívlelnünk Mahatma Gandhi jeles gondolatát, miszerint: „A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, kielégítsék mindenki mohóságát.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...