1. A leves jöhet!
Levesek közül válasszuk az egyszerű híg leveseket - azaz pl. a húslevest, zöldségleveseket. Ha mégis szívmelengető krémlevesre vágyunk, tejszín, tejföl helyett használjunk görög- vagy natúr joghurtot, akár csökkentett zsírtartalmú változatban is. A levesek arra is alkalmasak, hogy étvágyunk egy részét alacsony kalóriatartalmú étellel elégítsük ki - így majd kisebb adagot fogyasztunk a levest követő fogásokból.
2. A húsokon sok kalóriát spórolhatunk!
Húsételeinknél kétféle módon is csökkenthetjük a kalóriákat. Először is válasszunk sovány húsrészeket - szárnyasok közül kedvelt ünnepi szereplő a kacsa vagy a pulyka (fogyasszuk őket lehetőleg kisült zsírjuk és bőrük nélkül), ha sertéshúst terveztünk a menübe, válasszuk a karajt, a combot vagy a szűzérmét, de a csirkét sem kell elhagyni a menüből.
Másodszor pedig válasszunk zsírszegény technológiákat. Elkészítési módok közül szerintem a legünnepibb az egyben sütés - fűszerezzük húsainkat gazdagon, változatosan, süssük őket kevés zsiradékon (akár sütőzacskóban is), a bundázott, bő zsírban sült változatokat nyugodtan halasszuk későbbre.
3. Köreteinkben a zöldségek legyenek a főszereplők!
Az egész adag burgonya-, rizs- vagy tésztaköret helyett fél adagban tegyünk a tányérunkra zöldség-alapú köretet. A 2-3-féle burgonya- plusz rizsköret helyett tálaljunk inkább 2-3-féle zöldséges köretet, salátát. Jól illenek az ünnepekhez a sült zöldségek, pl. sült cékla, sült sárgarépa, sütőtök, kelbimbó, édeskömény, gomba stb., és a friss zöldségekből álló saláták is. Ha a salátáinkba almát, körtét, gránátalmát teszünk, öntetéhez különleges ecetet használunk - csak fokozzuk az ünnepi hangulatot.
4. Klasszikusok egészséges köntösben
A töltött káposztával pl. semmi baj nincs, ha nem eszünk mellé karéj kenyeret. Készíthetjük kedvencünket is zsírszegény húsból, akár barna rizzsel is, és legyen a hangsúly a káposztán!
A halételünk sem kell, hogy kimerüljön a rántott vagy paprikás-lisztes bundájú hekkel - választhatjuk a halászlét (kevés kenyérrel vagy anélkül), egy sült, párolt halat egy izgalmas mártással, és sült krumpli helyett tálalhatjuk salátával.
Ezek a cikkek is érdekelhetnek!:
Ezeket olvastad már?
Karácsonyi klasszikusok egészségtudatosan
A Karácsonyhoz mindannyiunknál megszokott ízek és illatok tartoznak. Hogyan alakítsuk át kedvenceinket, hogy az ízélmény se sérüljön, de az egészségünkre is figyeljünk?
Szálka Brigitta dietetikus9+1 zsírszegény sült, amitől nem esel az asztal alá az...
Nem kell, hogy a következő napokban minden nap rosszul legyél. Válassz ezek közül a zsírszegény sültek közül, és ne aggódj, a család sem fog csalódni!
Bodon Judit dietetikus17 szénhidrátszegény desszert az ünnepi asztalra
Az ünnepi menübe illő desszertek, adagonként kevesebb, mint 15 g szénhidráttartalommal. A nem szezonális gyümölcsöket helyettesítsétek fagyasztott vagy szezonális társaikkal!
Bodon Judit dietetikusLégy aktív a családdal a téli szünetben!
Közeledik a karácsony és vele együtt a téli szünet is. Szeretnél mozogni, de a családodat sem szeretnéd elhanyagolni? Varázsolj családi élményt az edzésből!
Suri Andi edző5. Süti nélkül az egész nem ér semmit
Bizony. Ünnep süti nélkül, nem ünnep. Akkor mit tehetünk?
- Készítsünk alacsony energiatartalmú sütiket! Ezek legyenek túrós, joghurtos, gyümölcsös sütemények, és használjunk hozzájuk kevesebb cukrot vagy energiamentes édesítőszereket.
- Tartsunk mértéket! Csak azért, mert ünnepi a hangulat, nyugodtan álljunk meg egy szelet süti után - ezt könnyebb akkor megtenni, ha az ebéd részeként, harmadik fogásként fogyasztjuk őket, nem önálló étkezésekként délelőtt vagy délután vagy egész nap folyamatosan.
- Tálaljunk ünnepélyesen! Készíthetünk pl. kalóriaszegény túrós-joghurtos pohárkrémeket sok-sok gyümölccsel díszítve, kevés kekszmorzsát, kakaóport, fahéjat a tetejére szórva, garantáltan nem marad el a siker!
6. Együnk, ne csipegessünk!
Próbáljunk az ünnepi kavalkádban is odafigyelni az étkezésekre, legyen 4-6 (kisebb) étkezés egy nap, ne folyjon össze az ebéd a reggelivel és a vacsorával. Adjuk meg a módját, ne állva kapjunk be egy-egy sütit a konyhából jövet-menet, ne felejtkezzünk meg a reggeliről, fogyasszunk gyümölcsöket, dióféléket tízóraira, uzsonnára.
7. A legfontosabb persze a mérték
Az ünnepek alatt talán a mértéket a legnehezebb tartani. Ilyenkor sokféle étel kerül az asztalra, elkészítjük kedvenceinket - akár többet is egyszerre. Érdemes inkább egy-egy régóta vágyott, kedvelt ételt főfogásnak kitűzni és abból hétköznapi mennyiséget fogyasztani. Az ünnepi hangulatot ne az étel mennyisége, hanem a különlegessége határozza meg!
8. Az italfogyasztással is tartsunk mértéket
Az ebédhez, a vacsorához, a vendégségben, vendégek fogadásakor, vagy csak csak azért, mert hideg van - ebben az időszakban jellemzően gyakrabban fogyasztunk alkoholos italokat. Vörösbort a sült mellé, pálinkát vagy tojás-, csokilikőrt a vendégekkel, apertifiet az ebéd előtt - mindig van alkalom. Figyeljünk oda, hogy 1-1 nap lehetőleg ne igyunk túl sokat, mert az alkoholos italok magas energiatartalmúak, részben pedig mert ha kicsit túllövünk a célon, akkor az evésünket is kevésbé tudjuk ellenőrzés alatt tartani. A másnapról pedig ne is beszéljünk.
9. Könnyítsük meg a saját dolgunkat!
- Tervezzük meg a menüt!
- Ésszel vásároljunk! Ebben az időszakban lehet különleges ételeket készíteni, de semmi szükség extra mennyiségekre!
- Egyszerűen, gyorsan elkészíthető ételekben gondolkozzunk, a felesleges stresszt kerüljük el! Nem kell elkészíteni az összes klasszikust, ha ragaszkodunk hozzá, akkor készítsünk el egyet-egyet, de nem ettől lesz tökéletes az ünnepünk.
10. Mozogjunk!
Egy kiadós délutáni séta egyértelműen oldja a stresszt, javítja a hangulatunkat, összehoz minket a családdal, a barátainkkal vagy akár nyugodt elmélkedésre ad lehetőséget. Ne hagyjuk ki semmiképpen sem!
Évezredek óta ünnepeink szerves része a közös étkezés. Testünk normális működéséhez azonban szükséges, hogy a bőséget ínség kövesse. Talán ennél jobb megoldás, ha ilyenkor is törekszünk a mértékletességre, és igyekszünk mennyiség helyett a szokásostól eltérő ételek ízében lelni örömöt. Aki az újévi változtatásban hisz, könnyebben vág bele, ha a megelőző időszakban is tanúsított már némi visszafogottságot, ami egyébként határozottan jobb közérzetet eredményez. Mivel a karácsonyi időszak a mások iránt tanúsított odafigyelésről is szól, érdemes megszívlelnünk Mahatma Gandhi jeles gondolatát, miszerint: „A világ erőforrásai elegendőek ahhoz, hogy kielégítsék mindenki szükségleteit, de nem elegendőek ahhoz, kielégítsék mindenki mohóságát.”