10 tipp, hogy felgyorsítsd a főzésed

Amikor az ember főz, az általában – még talán a legprofibbaknál is – komoly előkészületet, megfontoltságot igényel. 10 tipp, hogy gyorsítsd saját munkád!

1. Gondolj végig mindent előre!

Főzés előtt vegyél egy nagy levegőt, és szedd össze, miket kell csinálnod – ha több fogást készítesz, vedd sorba, melyik tart legtovább, melyik a leggyorsabb, és mit érdemes előre venni eszerint. Míg az egyik fő, előkészülhetsz a másikra, míg forr a víz, felvághatod a zöldségeket, stb.

2. Kapcsolj be mindent!

Nem véletlen kezdődik úgy sok recept, hogy kapcsold be a sütőd! Ez legyen az első sütés-főzés előtt – főleg süteményeknél fontos ugye a kellő hőfokra előmelegített sütő.Ugyanígy a többi készüléket is jó, ha kikészíted, meló közben nehezebb őket előkapni – főleg ragacsos kézzel. Kimérés után pedig nyugodtan bele is dobhatod az alapanyagokat a mixerbe, robotgépbe.

3. Első a forralás!

A vízforralás általában nagy mumus – főleg ha több litert teszel a fazékba, és főleg, ha még éhes is vagy mellé. Sok idő, na. Ezért még a küszöbről irány a csap és a fazék, vagy a vízforraló (van, aki itt forralja elő), és dobhatod is fel a tűzhelyre. Természetesen tetővel, hogy gyorsabb és hatékonyabb legyen. Ezután jöhet minden más.

4. Mindent készíts össze!

Ez állítólag főzőműsorokban bevett szokás (t tudtok róla?) – főzés/sütés előtt mindent összeszednek egy nagy tálba vagy tálcára, ami kelleni fog. Ez azért is jó, mert idejében kiderül, hogy mi hiányzik, és minden egy helyen lesz – nem kell a hűtőhöz rohangálni közben.

Ez is érdekes!

25 tipp a legpraktikusabb konyhádért

5. Előbb vágd, aztán mosd!

Apró trükk, de nem hülyeség – ha zöldséget, gyümölcsöt főzöl, használsz, előbb vágd le a felesleget, torzsát, külső leveleket, héjat, kockázd, szeleted, stb, és aztán mosd meg, csak ami kell. Kevesebb dolgod lesz!

6. Sorrend!

A jó receptekben a hozzávalók és az előkészítés is sorrendben van felsorolva, ahogy logikus. Kezdő szakácsok általában nem tudnak több dolgot egyszerre főzni, ők fázisonként, ételenként haladnak, ami persze lassabb és kevésbé hatékony, de biztosabb. Idővel persze ők is megtanulják, hogy hogyan lehet összehozni két folyamatot.

7. Kicsire vágd!

Ha sietsz, és hatékony, gyors fogásra és főzésre vágysz, vágj mindent apróbbra! Egy serpenyős egytálétel/wokétel azért jó, mert a darabolt husi és zöldség is kb. egyszerre lesz kész – minél kisebb, vékonyabb a hús (azért ne szecskákra gondolj), annál gyorsabban puhul majd.

8. Reszeld a vajat!

Ez szuper trükk, ha a recept olvadt vajat igényel, de te nem vetted ki a kővé dermedt vajadat előre a hűtőből – reszeld le nagylyukú reszelőn, így jóval hamarabb megolvad!

9. Nevezz ki egy tálat szemetesnek!

Ez személyes tapasztalat is: nem jó a főzős kezeddel megfogni a szemetest, illetve magát a szemetesig vezető utat megtenni lisztes-koszos kézzel is idegesítő tud lenni, kezedben a tojáshéjakkal például. Nevezz ki egy tálcát, tálat, szatyrot a sütés-főzés előtt, és mindent abba gyűjts, ami nem kell már. Ha szelektíven gyűjtesz, itt se felejtkezz meg róla!

10. Használj nagy serpenyőket!

Minél laposabb és nagyobb átmérőjű serpenyőket használsz, annál nagyobb felületen éri az ételt (pl. hússütésnél) a hő, azaz egy rétegben is át tudsz sütni mindent - a folyadék könnyebben elpárolog, és gyorsabban le tudod például pirítani, amit szeretnél!

Gyors wok-vacsora

Ezt a remek és egyszerű, na és persze villámgyors fogást itthon mi csak - a South Park rajzfilm alapján - "wozsos cirkének" becézzük. Olcó ész finom. :) A fenti recept birtokában, ha ...

Mustárban pácolt serpenyős tarja

Ritkán készítek húst ezzel a sütési technikával. A pácolást mostanában gyakrabban választom, hisz így ízletesebb, porhanyósabb hús varázsolható az asztalra. A sok krumpli és ...

(forrás: thekitchn)

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...