10 perces mennyei tészták

Ó, tészta! Mi is lenne velünk olasz konyha nélkül? Hát, szomorúak lennénk, de a tésztát történetesen már akkor imádtuk, mikor csak kétévente mehettünk „olaszba", hetven dollár zsebpénzzel.

Gorgonzolás tagliatelle dióval és körtével

Élet a milánói előtt

Van, aki elmékszik rá, van, aki még túl kicsi volt, de nem is olyan régen a bolognai, milánói, carbonara, gnocchi szavak teljesen ismeretlenek voltak számunkra. A tészta az krumplis volt vagy sajtos-tejfölös, diós, mákos, prézlis (ez esetben sok-sok baracklekvár járt hozzá) a gnocchit meg nudlinak hívták – a kettő amúgy majdenem ugyanaz, megsúgom. Aztán a szaporodó külföldi utaknak, külföldi csatornáknak, üveges szószoknak köszönhetően áttértünk az olaszos tésztafogyaztásra, és hűtlenül elfelejtkeztünk gyerekkorunk kedvenc csemegéiről. Pedig, ahogy nagyanyám mondta: „Mi is azt ettük, 'oszt mégis emberek lettünk."

Hamis túrós tészta

Túrós tésztát szerettem volna készíteni, de sajnos nem volt itthon túróm. Gondoltam, jó lehet attól még nélküle, de hogy tartalmasabb legyen, nem füstölt szalonnát pirítottam meg, ...

Munka után, éhesen

Hogy melyik a jobb? Nem tudom. Én az olaszt egy picit jobban szeretem. A bolognait például. Nem az üveges, meg a poros verziót, hanem a rendeset, ami sajnos a másfél órás készítési ideje miatt ki is esik a hétköznapi repertoáromból. Meg carbonarát is, ami jó gyors, csak hónap végén nem biztos, hogy baconre meg parmezánra is futja, a készen kapható változatára pedig ebben az esetben sem vagyok kíváncsi. És ilyenkor nagyon jól jön a retro verzió. Mert a túrós, a tejfölös, a lekváros, diós és mákos tészta is készen van 10 perc alatt, rendes házi tejfölt egyszerűbben és olcsóbban be lehet szerezni, mint egy rendes parmezánt, nyáron pedig gondoskodtam arról, hogy legyen lekvár a következő gyümölcsszezonig.

Még több édes tészta itt >>

Mákos tészta egyszerűen

Mivel rendkívül nagy kedvencencünk a mák, mondjuk legfőképp nekem ;-) , így elég sűrűn kerül az asztalunkra valamilyen variációban. Ez volt a mai. A szupergyors, hagyományos, egyszerű ...

Túrós csusza 2.

Amióta apósoméknál ettem a túrós csuszából, azóta én is csak így készítem el. Érdemes egy kicsit többet foglalkozni vele, nagyon finom lesz.

Darás tészta

Emlékszem még Nagymamám kézmozdulataira, ujjaira, ahogy a tésztát gyúrta, nyújtotta, vágta. Nem tudom miért (ma már hálás vagyok érte), de rettentően tetszett! Nagyjából az asztal ...

Olcsó és gyors

Hiszen a tésztán kívül alig kell hozzá valami, így az elkészítése is 10 percig tart. Házi vagy házi jellegű tejföllel vagy túróval, piacon vett mákkal vagy dióval, házi lekvárral pedig biztos, hogy kevésbé ártalmas, mint egy kész, üveges szósz. Szóval ne felejtkezzünk meg teljesen a retro tésztákról, hiszen nem egy generáció nőtt fel rajtuk. Az idősebbeknek kellemes nosztalgikus élmény lehet, a fiatalabbaknak pedig kész gasztrotúra a múltba. Ha pedig rákaptunk az ízére, néha készíthetünk egy-egy vargabélést vagy stírai metéltet is. Hiszen minden formában imádjuk a tésztát!

Egészséges, gyors vacsora >>

Stíriai metélt

A magyar konyhában a tehéntúró felhasználása nagyon sokrétű. Édes és sós főételekhez, süteményekhez is kedvelt alapanyag. A stíriai metélt egyik a sok édes változat közül.

Vargabéles

Vargabélest most sütöttem először. Több receptet elolvastam, összehasonlítottam, saját ízlésem szerint módosítottam, így jött létre ez a változat. Mivel csak a szűk család volt ...

A rovat korábbi cikkei itt >>

Hirdetés

Támogatott tartalom

Hirdetés

Receptverseny

MUM, de jó! Bosch Ünnepváró Receptverseny indul

Van egy ünnepi recepted, aminek az elkészítéséhez több konyhai eszközt is használsz? Minél izgalmasabb a folyamata, annál nagyobb az esélyed, hogy nyerj egy Bosch konyhai robotgépet a most induló receptversenyünkön, görgess, és nézd meg a részleteket!

Legújabb receptek

Dubaji csoki

A dubaji csoki most óriási őrület, úgyhogy muszáj volt kipróbálnunk, hogy valóban felér e a hírnevéhez.

Egyszerű francia hagymaleves

Csak a franciák olyan ügyesek és leleményesek, hogy az egyszerű vöröshagymából ízes, karakteres és komfortos levest tudjanak varázsolni. Szerencsére, az alábbi recept birtokában, ...

Céklaravioli

Hideg előétel céklából nagyszerű ricottás-parmezános-citromhéjas töltelékkel, pont olyan, mint a legjobb olasz ravioli, csak még színesebb, ízletesebb. Nagyszerű lisztmentes ünnepi ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...