10 okos tipp, amivel idén karácsonykor spórolhatsz

Néhány egyszerű trükkel rengeteg pénzt takaríthatsz meg az ünnepek alatt.

Nem feltétlenül kell a túlköltekezésről szólnia a karácsonynak – ezekkel a tippekkel visszafoghatod egy kicsit a pénzdömpinget, és még az ünnepi időszakban is vigyázhatsz, hogy a pénztárcád ne fogyjon le túlságosan.

1. Nézz utána mindennek!

Keresd elő az akciókat, figyeld meg, hogy melyik élelmiszer melyik áruházláncban olcsóbb, figyelj a kuponokra, és várd meg a karácsonyi leárazásokat – ezekkel mind rengeteget spórolhatsz! A tájékozódás nagyon fontos, lehet, hogy a karácsonyi vacsorához valót is két helyről, fele annyi összegből ki tudod hozni.

2. Írj bevásárló listát!

Sokkal valószínűbb, hogy felesleges dolgokat veszel impulzusszerűen akkor, ha csak céltalanul elindulsz vásárolni: ha pontos listád van, erre kevesebb az esély. Ráadásul így előre átgondolod a vásárolandó dolgokat, és biztos, hogy a legolcsóbb helyeken szerzed majd be őket. Ne csak az élelmiszerekről írj listát, de a dekorációról és az ajándékokról is!

via GIPHY

3. Ne ajándékozzatok mindenkinek – húzzatok!

Ha egyvalakinek kell ajándékot venni, sokkal értékesebb ajándék jön ki belőle ahelyett, hogy mindenkinek felesleges apróságokat vásárolnánk, ráadásul kevesebb az esélye annak, hogy ilyen-olyan plusz kedvességekből nagyobb összeg jön össze. Ha a húzás titkos, még plusz izgalommal jár az is, hogy kiderítsd, ki húzott téged a csapatból.

4. Nézz körbe online!

Több online nagyáruház elképesztő ajánlatokkal rukkol elő karácsonyra, így érdemes nemcsak a boltokban, hanem a neten is körbenézni, ha ajándékokban gondolkozol. Ilyenkor ráadásul értékes kuponokat is kaphatsz, amiket a következő vásárlásnál (esetleg a következő ajándéknál) fel is használhatsz.

5. Készíts ajándékokat!

A saját készítésű ajándékok nem merülnek ki a gyerekkorban saját kézzel készített díszekben: felnőttként is ajándékozhat DIY dolgokat az ember, csak ügyesen kell megválasztani, hogy mit. Ha jó a kézügyességed, több opció közül válogathatsz, de ha nincs tehetséged a képzőművészetekhez, akkor is süthetsz valami finomat.

Házi készítésű bonbonok:

Házi Ferrero Roche (2.)

Megláttam egy külföldi gasztroblogon, és annyira egyszerűnek tűnt, hogy ki kellett próbálnom. Nagyon finom, teljesen az igazira emlékeztető íz, és tényleg pofon egyszerű.

6. Ne hagyd az utolsó pillanatra!

Ilyenkor általában már csak a pánik vezérel, és olyan ajándékokat vásárolsz, amelyek túlárazottak, vagy nincs is rájuk szüksége annak, akinek veszed. Ügyesen tervezz előre, és időben vásárolj be, hogy legyen választási lehetőséged, és a legjobb megoldásokat találd meg!

7. Kérj hozzájárulást a vacsoránál!

Ha te vendégeled meg a családot karácsonykor, kérd meg, hogy hozzanak egy-egy apróságot az asztalhoz: süssenek valami finomat, vagy mártásokkal kedveskedjenek. Így nem hárul rád mindennek a költsége, és nekik sem kell túl sokat foglalkozniuk a dologgal – elvégre vendégségbe mennek, és csak apróságot kérsz tőlük.

Ez is érdekelhet!

Pénzt kér családjától a karácsonyi menüért egy agyafúrt anyós

8. Rakd el a maradékot!

Soha nem fogy el minden teljesen a karácsonyi vacsoránál: ami megmarad, azt ne csak a következő napokban egyétek, hanem fagyasszátok le, és használjátok fel későbbi ebédeknél. Így garantált az is, hogy nem fogjátok megunni az étel ízét rögtön karácsony után.

Maradékmentő fogások:

9. Készítsd el a saját dekorációidat!

Az adventi koszorú egy vagyonba kerül, és ilyenkor egy-egy gyertyáért is képesek komoly összegeket elkérni a boltokban – készítsd el a saját dekorációidat fillérekből, vagy nézz utána, hol a legolcsóbb az előre elkészített verzió! Vigyél egy kis kreativitást a díszítésbe, és máris nem kell feleslegesen nagyon sok pénzt költened arra, hogy karácsonyi hangulatba varázsold a házat.

10. Ne költs csomagolópapírra!

A környezet is megköszöni, ha nem gyártasz feleslegesen hulladékot, és még a pénztárcád is örülni fog, ha az otthon talált alapanyagokkal csomagolsz. Ajándékot boríthatsz egész nyugodtan újságpapírral, kendővel és szövettel, vagy akár rakhatod befőttes üvegbe is, egy szép masnival átkötve. Nem kell gyönyörű, de felesleges és környezetszennyező csomagolópapírra költeni több ezer forintot, ha otthon is meg tudod oldani más módszerekkel.

Ezeket olvastad már?

Hirdetés

Támogatott tartalom

Elkészítettük a Bosch „MUM, de jó!” Ünnepváró Receptverseny első helyezettét,...

Lezárult a Bosch Ünnepváró Receptversenye, amire több, mint 140 recept érkezett. A három dobogós helyezés mellett egy különdíjat is kiosztottunk lelkes feltöltőink között. Az első helyet Judit69 nevű felhasználónk nyerte adventi kalácsával. A receptet a Bosch háziasszonyával, “Fűszeres” Bodrogi Eszterrel mi is elkészítettük, miközben leteszteltük a verseny főnyereményét, a Bosch MUM 5 konyhai gépet. A végeredmény egy szaftos, álompuha kalács lett, amely gyors finomság karácsonyra, mégis egyedi, ötletes és mutatós az ünnepi asztalon.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...