10 döbbenetes kép a növénytermesztésről

Articsóka, spárga, ananász, fekete bors. Tudjuk, hogy néznek ki, igaz? Biztos? Akkor is, ha magáról a növényről, nem pedig a zöldséges pulton heverő termésről van szó?

Amikor a szerkesztőségben beszélgettünk arról, melyik hogyan is néz ki, nem tagadjuk, nekünk is okozott némi fejtörést a dolog. Éppen ezért utána jártunk, és összegyűjtöttünk néhány élelmiszert, amiről nem árt, ha tudjuk, mi fán terem.

Persze ezek közül van, amelyikről van minimális információnk, például az, hogy fán, bokron vagy a földön nő - de még így is érhetnek minket meglepetések.

Banán

Na jó, azt azért mindannyian tudjuk, hogy a banán fán terem. Bár ez sem teljesen igaz, hiszen a banánfa igaziból lágyszárú növény, csak óriásira nő. Szintén meglepő, hogy gyümölcsei csoportba rendeződve csüngenek, de nem lefelé, hanem felfelé állnak.

Ananász

A trópusi éghajlatú területeken őshonos. Az ananász képzeletünkben inkább fán terem, mint sem a földön, pedig a helyes megejtés ez lenne: bizony, a földön! Örökzöld növény, levelei hosszúkásak és hegyesek, szélük tüskés, tőrózsában állnak, körbeölelve magát a gyümölcsöt.

Gránátalma

Na jó, azt azért nem nehéz kitalálni, hogy a többi almához hasonlóan a gránátalma is fán terem, illetve - ha pontosan akarunk fogalmazni - , egy nagyobbacska cserjén. Nyugat- és Közép-Ázsiában, illetve a Földközi-tenger térségében őshonos, maximum 5 m magasra és 3 m szélesre tud megnőni.

Kivi

Nemzetközi neve eredetileg „kínai egres” volt. Az új-zélandi meghonosítás után, a 20. század elején kapta a kivi (kiwi) nevet. Szintén fán termő növény.

Fekete bors

A trópusokon őshonos cserje, az egyik leginkább favorizált fűszer hazánkban, nap mint nap találkozunk vele. De vajon hányan tudják, hogy ez egy cserje termése? Csonthéjas bogyói a cserje ágain nevelkednek, amiket beérés után leszednek, és napon szárítanak.

Kelbimbó

Más néven bimbós kel, a vadkáposzta egyik termesztett változata - és ismét visszatértünk a földre. Szára fás, oszlopszerű, és képes 130 cm magasra is megnőni. Ezen a nyélen lógnak a kis tömör bimbók a növény levélszárai alatt.

Brokkoli

Szintén a vadkáposzta termesztett változata, de közeli rokona a fejes káposztának és a karfiolnak is. Utóbbival több közös vonásuk is van, például hogy a növény szárának tetején helyezkedik el a virág - vagyis maga a termés - , és ezt ölelik körül a növény levelei. A brokkoli szára azonban a karfioléval szemben ehető!

Spárga

A spárga Ázsiában és Európában is őshonos zöldségféle. Az "asparagos" név görögül fiatal hajtást jelent. Nem véletlenül, hiszen egy szál magában nő ki a földből - se egy levél, se egy ág, semmi. Csak egy magasba törő kis hajtás.

Articsóka

Észak-Afrikában őshonos fészkesvirágú zöldség illetve gyógynövény, de Európában is termesztik. Magas termetű, rokonaihoz, a bogáncsfélékhez hasonlít leginkább.

Sáfrány

A nősziromfélék csoportjába tartozik. A virág (Crocus) bibéjét használjuk fűszerként. Érdekesség, hogy ez a néhány cm magas hagymás növény még a Kárpát-medencében is őshonos. A kerti dísznövényként használt sárga virágú sáfrányokat más néven aranysáfrányoknak hívjuk, míg a lila és fehér virágúak a kerti sáfrányok.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Tartós árcsökkentés: 2021-es árakkal találkozhatsz az ALDI-ban

2024. november 21-től illetve 28-tól 57 közkedvelt zöldség, gyümölcs és friss hús árát tartósan csökkentettük, hogy valódi segítséget nyújtsunk a magyar családok számára. Az a célunk, hogy a mindennapi bevásárlást pénztárcabarátabbá tegyük – nemcsak az ünnepek előtt, hanem hosszabb távon is, hiszen a kedvező árak a karácsonyi szezon után is megmaradnak.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...