10 jó tanács, hogyan süss forró olajban biztonságosan

Tíz jó tanács – így kerüld el a balesetet, ha forró olajban készülsz sütni. Azt is megmondjuk, mikor kezdhetsz el tényleg aggódni, és milyen óvintézkedéseket tegyél. (x)

1.Amikor előmelegíted az olajat, ne hagyd, hogy füstöljön, mert ha ekkor tennéd bele a fánkot, nem sülni kezdene, hanem azonnal megégne.

2. Használj nagy, széles és vastag talpú serpenyőt. Soha ne tölts az edény kétharmadánál több olajat bele, így a nyers tészta nem szorítja ki belőle, és buborékozás közben sem folyik túl az edény peremén.

3. Készíts egy olyan fedőt a tűzhely mellé, ami pont illeszkedik a sütésre használt serpenyőre! Ez arra az eshetőségre kell, ha lángra kapna az olaj. Akkor azonnal tedd a fedőt az edényre, így nem kap oxigént a további égéshez. Egyéb esetben egy nagy sütőtálca is megteszi, a lényeg, hogy nagyobb legyen a serpenyőnél, és teljesen lefedje a tetejét.

Receptajánló:

Rusztikus tócsni

Cicege, lepcsánka, beret, mackó... Rengeteg neve van ennek a pokolian egyszerű és nagyon finom, krumplis, népi ételnek.

4. Ha van sütőhőmérőd, használd! Alacsonyabb hőfokú sütéshez 160 fokra, közepes hőfokúhoz 180 fokra, magas hőfokot megkívánó ételek készítéséhez 190 fokra melegítsd az olajat. Kerüld el az ennél magasabb hőfokra való melegítést, hogy elkerüld az olaj lángra lobbanását. Ha nincs hőmérőd, teszteld az olajat egy darabka kenyérrel, ha 30-40 másodpercen belül aranybarnára sül, akkor az olaj elérte a 180 fokot.

5. Ne tegyél vizes alapanyagokat a forró olajba! Szárítsd le papírtörlővel a megmosott zöldségeket vagy burgonyát, mielőtt a serpenyőbe zúdítanád őket, a víztől fröcskölőssé válik az olaj, és könnyen sebesüléseket okozhat.

6. Ne hagyd soha őrizetlenül a forró olajat, egy pillanat alatt túlmelegedhet, és megtörténhet a baj.

7. Forgasd el a serpenyő fogantyúját, hogy ne lógjon bele a mozgásteredbe, véletlenül meglökheted, ami súlyos hiba lehet!

Tudtad?

Az NKM Nemzeti Közművek Zrt. feladata a nemzeti közműszolgáltatási rendszer egységes, központi irányításának biztosítása, az állami közműszolgáltatások kialakítása és hosszú távú, fenntartható működtetése a földgáz-, a villamosenergia- és a távhőszolgáltatás ágazataiban. Részletes információért kattints ide!

8. Sütés közben tartsd távol a gyerekeket a konyhától. Túl gyorsak és érdeklődőek ahhoz, hogy akaratlanul is zűrt okozzanak.

9. Az elkészült ételt lyukacsos szűrőkanállal vagy nagy sütőcsipesszel vedd ki a forró olajból - mindenképpen olyan eszközt használj, ami engedi a felesleges olajat lecsöpögni.

10. Hagyd hűlni az olajat, mielőtt egy üvegbe átöntenéd, nehogy megrepedjen. Ott teljesen hűtsd ki, csak utána töltsd vissza az eredeti műanyag üvegébe, mert megolvadhat. Soha ne borítsd a mosogatóba, környezetszennyező, és el is dugíthatja a lefolyódat. A használt olajat vidd el egy benzinkúthoz, vagy az erre szakosodott telephelyre.

Óvintézkedések, ha balul ütne ki a sütés:

Ha füstölni kezdene az olaj, óvatosan húzd le a lángról, illetve azonnal zárd el alatta, és hagyd kihűlni.

Ha lángra lobbanna az olaj, azonnal zárd el a lángot alatta, és takard le a serpenyőt az előre kikészített fedővel vagy egy lapos sütőtálcával.

Óriás lángoknál használd a tűzoltókészüléked, amennyiben rendelkezel vele.

SOHA ne önts vizet az égő olajra, ezzel elősegíted a láng terjedését!Végső esetben mindenképp hívd a tűzoltókat a 112-n!

Tudj meg többet a Nemzeti Közművekről itt!

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...