10 hétköznapi tipp az egészséges fogakért!

Október fogászati hónap. Nézzük, mit tehetünk fogaink védelmében azon túl, hogy rendszeresen mossuk őket és rendszeresen felkeressük fogorvosunkat!

Hogy alakul ki a fogszuvasodás?

A fogainkon kialakuló lepedékben megtelepednek egyes baktériumok, amelyek a táplálékkal bevitt szénhidrátokat, különösen a cukrokat, finomított szénhidrátokat savakká alakítják. Ezek a savak pedig károsítják a fogzománcot, kioldják belőle az ásványi anyagokat - és kész is a baj.

Lássuk, hogyan előzhetjük meg!

1. Rágj, ropogtass!

A rágás hozzájárul az nyáltermelődéshez és tisztítja a fogakat, bár nem mindegy, hogy mit rágunk. A ropogós, nyers, natúr zöldségek (pl. sárgarépa, cékla, karalábé, retek) és a diófélék (dió, mandula) védő hatásúak. Magától értetődően, a cukros-fahéjas mogyoróval többet ártunk, mint használunk.

2. Vizet igyál!

A cukormentes folyadékfogyasztás - ami praktikusan a csapvíz - nem csak a megfelelő szervezetünk hidratáltságát biztosítja, hanem tisztítjuk, „leöblítjük” a fogainkat, serkentjük nyálképződésünket és védjük magunkat a szájszárazság ellen. A szájszárazság ugyanis fokozott rizikót jelent a fogszuvasodásra nézve.

3. Csökkentsd a cukorbeviteled!

Vércukorszintünk és fogaink védelme érdekében egyaránt csökkentenünk kell a magas glikémiás-indexű, könnyen felszívódó szénhidrátok fogyasztását, ezek közül is leginkább a cukrokat. Résen kell lennünk, ugyanis sok egészségesnek titulált élelmiszer is bővelkedik cukorban: müzli szeletek, reggelizőpelyhek, kekszek, gyümölcsjoghurtok, biolekvárok, -szörpök stb. Mint fogszuvasodást előidéző tényezővel a különböző sport- és energiaitalok cukortartalmával is számolnunk kell.

Olvastad már?

Top 15+1 cukormentes zabpelyhes süti

4. Egyes zsírok jól jöhetnek!

A zsírok védik fogaink felszínét, bevonják a fogszuvasodást okozó szénhidrátokat. Ennek fényében védő hatásúak a zsíros, de nem cukros élelmiszerek: pl. diófélék, olajos magvak, sajtok.

5. Fogyassz naponta többször tejet, natúr tejtermékeket!

A tej, tejtermékek magas kalciumtartalmuknál fogva védenek minket a fogszuvasodástól, a zsíros tejtermékek pedig zsírtartalmuk miatt jönnek jól a fogszuvasodás megelőzésében. A tejtermékek csoportjából magas kalcium- és zsiradéktartalmuknál fogva a sajtok az igazán nyerők.

6. Ha már édesség: cukorkák helyett csoki

Ha már édességre vágyunk, akkor cukorkák helyett inkább csokizzunk. A csoki zsiradéktartalma némiképp ellensúlyozza cukortartalmát - de persze azért tartsunk mértéket!

7. Kerüld a ragacsos édességeket!

A ragacsos édességek, mint pl. a karamella, a vattacukor, de - sajnos - ide tartoznak az aszalt gyümölcsök is, sokáig „ott ragadnak” a szánkban, konkrétan a fogainkon, így fokozzák a fogszuvasodás kialakulásának lehetőségét.

8. Kompenzáld a savas támadásokat!

A savas gyümölcsök fogyasztását jól kompenzálhatjuk diófélékkel, olajos magvakkal, netán sajttal. Narancs mellé remekül passzol a mandula, az almához egyenesen kívánkoznak a sajtok vagy a diófélék. Egy másik módja a savas "támadások" kezelésének, ha savas táplálékot leöblítjük egy nagy pohár vízzel.

9. Alkohol mellé kötelező a víz

Az alkoholfogyasztás szárítja a szájat, ne felejtsünk el az alkoholos italok mellé mindig vizet is inni.

10. Cukormentes rágógumi és cukorka

Ezek fogyasztásával fokozhatjuk a nyáltermelődést, ami azért is jön jól, mert a nyál antibakteriális hatású.

Jól tesszük, ha fogaink védelme érdekében desszert gyanánt –a franciákhoz hasonlóan – a (savas) gyümölcsök mellé sajtot fogyasztunk, gyakran rágunk répát, retket, natúr (sótlan) mogyorót, rendszeresen fogyasztunk tejet vagy tejtermékeket, és odafigyelünk a megfelelő folyadékfogyasztásra.

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...