10 fenntartható élelmiszer a jövőből - Jelentés a holland designseregszemléről

A 2017 őszén megrendezett Dutch Design Week (Holland Design Hét) egyik legfontosabb eseménye a fenntartható élelmiszer-termeléssel kapcsolatos kiállítás volt.

A Holland Design Hétkiemelt eseménye volt az a kiállítás, ami az élelmiszerkészletek kimerülésének tükrében mutatta be, milyen ételeket fogunk falatozni a jövőben. A "The Embassy of Food" (Ételnagykövetség) című kiállítást az eindhoveniKetelhuispleinben rendezték meg. A kurátor az aMarije Vogelzang volt, aki azDesign Academy Eindhoven (Eindhoveni Design Akadémia) food design intézetének a vezetője - írja a Dezeen.

A kiállítás tematikája az volt, hogyan fogunk a jövőben étkezni, milyen eljárással fogjuk előállítani az élelmiszert, illetve hogyan fogjuk azt szállítani.

Lássunk 10 kiállított projektet, amelyek a jövőben talán a mindennapjaink részét fogják képezni!

S/ZOUT - Studio H

A fokvárosi Studio Ha Salt Farm Texel céggel együttműködve olyan növényeket termeszt, amelyek bírják azt, ha sós vízzel locsolják őket. A sós vizet jól tűrő növények megoldást jelenthetnek arra, hogy az ivóvizet ne kelljen öntözésre használni.

A Future for Fish (A halak egy lehetséges jövője) - Anna Diljá Sigurðardóttir és Sorrel Madley

A Design Academy Eindhoven tanulói,Anna Diljá Sigurðardóttir és Sorrel Madley a túlhalászás okozta problémákra kerestek megoldást. Növényi alapú, szintetikus halhús készítésére dolgoztak ki egy koncepciót. Azt állítják, vegetáriánus haluk íze és állaga nem különböztethető meg az eredetitől.

Bioplastic Fantastic (Fantasztikus bioplasztik) - Johanna Schmeer

Bioplastic Fantastic - Between Products and Organisms from user29134691 on Vimeo.

A Royal College of Art hallgatója, Johanna Schmeer szintetikus alternatíváját kínálja a természetes élelmiszerforrásoknak. A mesterséges eredetű ételalapanyagok képesek biztosítani a létfontosságú tápanyagokat az emberi szervezet számára.

Plant15 - Doreen Westphal

A Botanic Bites designstúdiónakDoreen Westphal készített olyan húsmentes kolbászt, ami laskagombaszárból készül. Ez az alapanyag amúgy a szemétben végezné. Hogy bemutassa a húsipar pazarlását, a gombakolbász tizenötször hosszabb, mint egy átlagos kolbász, noha ugyanannyi erőforrás szükséges az előállításához.

Hybris Series (Hybris sorozat) - Monica Piloni

A brazil Monica Piloni a szupermarketek ételpazarlására hívja fel a figyelmet sorozatával. Azáltal, hogy növényeket állati tulajdonságokkal ruházza fel, nyomasztóbbnak érezzük azt, hogy rengeteg zöldség és gyümölcs végzi a szemétben.

3D-technológiával nyomtatott ételek - Byflow

A Bylfow 3D-technológiával nyomtatott ételek sokaságával mutatkozott be Eindhovenben. A cég hordozható 3D-nyomtatója zöldségekből, tejtermékekből és húsból is képes finomságokat létrehozni.

Human Hyena (Humán hiéna) - Paul Gong

A tajvani Paul Gong úgy véli, nem az ételeket kell megváltoztatni, hanem az emberi emésztőrendszert. A hiénák táplálkozási szokásai által inspirált koncepciója szerint az embereknek az ízlelés és szaglás új attitűdjét kellene kifejleszteniük, hogy el tudják fogyasztani, és meg tudják emészteni a romlott ételt.

Tree Crop Exploration Committee (Fatermés kutatási bizottság) -Timm Donke

Az Eindhoveni Design Akadémián tanuló Tim Donke szerette volna bemutatni, hogyan tudnak tápanyagforrásul szolgálni a fák termései. Projektjében tölgyfa makkjából készít sütiket. Teoretikus koncepciója szerint a jövőben egész Hollandiát erdő fogja borítani, és a fák termése fogja táplálni az ország lakosságát.

The Future Sausage (A jövő kolbásza) - Carolien Niebling

Az ÉCAL végzős hallgatója,Carolien Niebling azért, hogy témává tegye a húsipari túltermelést és pazarlást, fenntarthatóan előállítható kolbászokat dolgozott ki, amelyek húsipari melléktermékből és rovarproteinből állnak.

Volumes (Tömegek) - Marije Vogelzang

Marije Vogelzang, a kiállítás kurátora szokatlan projektje a túlevéssel veszi fel a harcot. Marije furcsa alakú, szerves anyagot imitáló kis műanyagtárgyakat dolgozott ki, amelyeket az ételünk közé helyezve úgy érezhetjük, több ételt fogunk megenni, mint amennyit valójában elfogyasztunk.

Ezt olvastad az ízHUSZÁR magazinon?

"Ne halogass, vágj bele! Ha beleszeretsz egy szakmába, akkor abban sikeres leszel!" - interjú a megújult The Bake Shop tulajdonospárosával

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...