Ha elgondolkoztok, milyen alapanyagokból főztetek 10-15 éve és ma, biztosan találtok ti is különbségeket. Megvannak a jól bevált alapanyagok és ételek, de azért szeretünk kísérletezni az újjal is. Így lettek kedveltek ezek az alapanyagok is:
1. Bulgur
Nem tudom, nálatok hogy volt, de nálunk a 2000-es években is csak kétfajta köret létezett: a rizs és a krumpli. Ennek a különböző variációit ettük a rántott hús mellé, egészen addig, míg nem ismertem meg a bulgurt, azaz a tört búzát.A közel-keleti és török konyhában kedvelt alapanyag mára sokak kedvence lett, nem véletlenül, hiszen legalább annyira színesen variálható, mint a rizs, vagy a burgonya:
2. Chiamag
Már az aztékok alapvető tápláléka volt a bab és a kukorica mellett, nálunk mégis csak néhány éve vált szupersztárrá ez az alapanyag. Előnyeiről korábban mi is írtunk.
3. Aktív szén
Csak annyit mondok: fekete fagyi. A tavalyi év sztárja volt az aktív szénnel színezett fagylalt. Azóta már hamburgert és más ételeket is színeztek vele. Előtte maximum a hasfogó hatását ismertük.
4. Koriander
A minőségi ázsiai konyhák előretörésével lett egyre ismertebb hazánkban a Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. A mexikói ételekben is előszeretettel használják. Nálunk a koriandermag volt ismertebb, de mára már a zöldet is szívesen használjuk ételeinkben, amit sajnos nagyon nehéz beszerezni.
5. Növényi tejek
Ma már nem csak a bioboltok polcain sorakoznak a növényi tejpótló italok, hanem a hétköznapi üzletekben is, és évről évre népszerűbbek a vásárlók körében. Jótékony hatásukról itt olvashatsz bővebben >>>
6. Avokádó
Tíz éve még ritkaságszámba mentek az avokádós ételek. Jó néhány boltot, piacot be kellett járnunk ahhoz, hogy találjunk ilyen gyümölcsöt, ma pedig már minden áruház gyümölcs- és zöldségrészlegén ott sorakoznak. Jótékony hatásairól korábban sokat írtunk, ahogy arról is, hogy miért kell egy kicsit visszafogni a fogyasztását.
7. Goji bogyó
A kínai orvoslásban több ezer éve használják a bogyót illetve annak préselt levét, hazánkban néhány éve pörögtek rá az egészséges életmód hívei. A chiamaghoz hasonlóan ma már ez is szinte minden boltban megtalálható, és a reggeli turmixok mellett például sütikben is felhasználható:
8. Spirulina
A spirulina egy algafajta, amely nem csak egészséges , de megismertetett bennünket azzal a bizonyos titokzatos ötödik ízzel, az umamival. Bioboltokban fellelhető nálunk is, illetve néhány étteremben már használják az ételekben is.
9. Agaragar
A vegetáriánusok előszeretettel használt zselésítő/kocsonyásító alapanyaga, mivel nem tartalmaz állati eredetű anyagokat. Ma már nem csak a vegetáriánusok használják előszeretettel. Ezt is a bioboltokban lehet beszerezni a legkönnyebben.
10. Quinoa
Dél-Amerikából származik, ahol 6 000 év óta az egyik fő táplálékforrás. Mi négy éve írtunk jótékony hatásairól, de kb. egy éve kezdett el terjedni a boltok polcain. De 10 évvel ezelőtt aligha hallottunk róla...
Ezeket olvastad már?
7 desszert, amit gyerekkorunkban utáltunk, de ma már odavagyunk értük
Sok olyan étel volt gyerekkorunkban, amit nem szerettünk. A kelfőzelék, spenót és pacal mellé néha felsorakozott egy-egy süti vagy desszert is. Mi ezekért nem rajongtunk...
Fenes Gábriel12 retró finomság, amikért visszamennénk az időben
Utánanéztünk, és nagy nehezen összeszedtünk pár olyan, főként a '90-es évek elejéről származó nasit, amik után ma is ácsingózunk, de már hiába.
Brecz JuditEmlékszel még ezekre a retró édességekre?
Nekünk a Duna Kavics az egyik kedvenc retró édességünk. Neked micsoda? Emlékszel az összes finomságra? Teszteld a tudásod!
Nosalty5 használati tárgy, amit olcsón környezettudatosra cserélhetsz
Neked is fontos a környezetvédelem? Ezeket a tárgyakat neked is érdemes lecserélni a háztartásodban.
Nosalty