10 ételalapanyag, amiről 10 éve még lövésünk sem volt, hogy micsoda

Bulgur, chiamag és quinoa - tíz éve még nagyon kevesen ismertük és használtuk ezeket az alapanyagokat. A teljesség igénye nélkül gyűjtöttünk most néhányat...

Ha elgondolkoztok, milyen alapanyagokból főztetek 10-15 éve és ma, biztosan találtok ti is különbségeket. Megvannak a jól bevált alapanyagok és ételek, de azért szeretünk kísérletezni az újjal is. Így lettek kedveltek ezek az alapanyagok is:

1. Bulgur

Nem tudom, nálatok hogy volt, de nálunk a 2000-es években is csak kétfajta köret létezett: a rizs és a krumpli. Ennek a különböző variációit ettük a rántott hús mellé, egészen addig, míg nem ismertem meg a bulgurt, azaz a tört búzát.A közel-keleti és török konyhában kedvelt alapanyag mára sokak kedvence lett, nem véletlenül, hiszen legalább annyira színesen variálható, mint a rizs, vagy a burgonya:

Tabbouleh citromos csirkével

A tabbouleh az arab világ egyik közkedvelt salátája, ahány forrás, annyi eredetmegjelölés, de a legtöbb hivatkozás arra utal, hogy Libanonból származik ez az egyébként tradicionálisan ...

Bulgur pilavi

Egy nagyon egyszerű és finom köret a török konyhából. Az üvegesre dinsztelt hagymához adhatunk 1-2 darab kockákra vágott TV paprikát is.

Zöldséges halas bulgur

Az egész úgy kezdődött, hogy egy baráti társasággal évek óta járunk együtt a Balatonra, és a menüt mindig előre lebeszéljük, ki mit enne-főzne. Az egyikünk felhozta, hogy idén ...

2. Chiamag

Már az aztékok alapvető tápláléka volt a bab és a kukorica mellett, nálunk mégis csak néhány éve vált szupersztárrá ez az alapanyag. Előnyeiről korábban mi is írtunk.

3. Aktív szén

Csak annyit mondok: fekete fagyi. A tavalyi év sztárja volt az aktív szénnel színezett fagylalt. Azóta már hamburgert és más ételeket is színeztek vele. Előtte maximum a hasfogó hatását ismertük.

4. Koriander

A minőségi ázsiai konyhák előretörésével lett egyre ismertebb hazánkban a Földközi-tenger vidékén őshonos fűszer. A mexikói ételekben is előszeretettel használják. Nálunk a koriandermag volt ismertebb, de mára már a zöldet is szívesen használjuk ételeinkben, amit sajnos nagyon nehéz beszerezni.

Katsu curry padlizsánnal

Az történt, hogy beültünk egy helyre kajálni, és szépen választottam az étlapról, majd a mellettem ülő úriembernek kihozták a rendelését, és annyira jól nézett ki, egyből ...

5. Növényi tejek

Ma már nem csak a bioboltok polcain sorakoznak a növényi tejpótló italok, hanem a hétköznapi üzletekben is, és évről évre népszerűbbek a vásárlók körében. Jótékony hatásukról itt olvashatsz bővebben >>>

6. Avokádó

Tíz éve még ritkaságszámba mentek az avokádós ételek. Jó néhány boltot, piacot be kellett járnunk ahhoz, hogy találjunk ilyen gyümölcsöt, ma pedig már minden áruház gyümölcs- és zöldségrészlegén ott sorakoznak. Jótékony hatásairól korábban sokat írtunk, ahogy arról is, hogy miért kell egy kicsit visszafogni a fogyasztását.

Pikáns avokádókrém

Igyekszem minél több növényi eredetű, húsmentes fogást beiktatni a hétköznapokba. Erre pedig az egyik legalkalmasabb az avokádókrém, ami pláne, nagyon egészséges is. Mivel rajongok az ...

7. Goji bogyó

A kínai orvoslásban több ezer éve használják a bogyót illetve annak préselt levét, hazánkban néhány éve pörögtek rá az egészséges életmód hívei. A chiamaghoz hasonlóan ma már ez is szinte minden boltban megtalálható, és a reggeli turmixok mellett például sütikben is felhasználható:

Gojibogyós-amarántszelet

A "szuperélelmiszerként" számon tartott goji bogyó Ázsiából, főkét Kínából származó aszalt gyümölcs. Előszeretettel fogyasztják gyógyhatása miatt, kiemelkedően magas a C-vitamin ...

8. Spirulina

A spirulina egy algafajta, amely nem csak egészséges , de megismertetett bennünket azzal a bizonyos titokzatos ötödik ízzel, az umamival. Bioboltokban fellelhető nálunk is, illetve néhány étteremben már használják az ételekben is.

9. Agaragar

A vegetáriánusok előszeretettel használt zselésítő/kocsonyásító alapanyaga, mivel nem tartalmaz állati eredetű anyagokat. Ma már nem csak a vegetáriánusok használják előszeretettel. Ezt is a bioboltokban lehet beszerezni a legkönnyebben.

10. Quinoa

Dél-Amerikából származik, ahol 6 000 év óta az egyik fő táplálékforrás. Mi négy éve írtunk jótékony hatásairól, de kb. egy éve kezdett el terjedni a boltok polcain. De 10 évvel ezelőtt aligha hallottunk róla...

Ezeket olvastad már?

Legújabb receptek

Aranyló tyúkhúsleves

Mi az? Aranyló, illatos, és minden gondra megoldás. Bizony, egy melengető tyúkhúsleves! Az ünnepekre való tekintettel most hoztunk nektek pár egyszerű ötletet, amivel még ízletesebbé ...

Legegyszerűbb franciasaláta

A leggazdagabb majonézes saláta, ami a kis és nagy napokat is különlegessé képes tenni: az alábbi klasszikus franciasaláta-receptet bármikor elkészíthetjük. Nem akar flancolni, de nem is ...

Címlapról ajánljuk

Ismerd meg a bottargát, és azt is elmondjuk, hogy használd...

A bottarga egy különleges gasztronómiai alapanyag, amelyet gyakran neveznek a "tenger aranyának". Azok számára, akik még nem találkoztak vele, a bottarga nem más, mint sózott és szárított halikra, amely különleges ízvilágával azonnal magával ragadja az ínyenceket. Ezt a mediterrán kincset évezredek óta fogyasztják, és ma is nagy becsben tartják a kulináris világban.

Hering András

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos édes fánk

Életem első fánkját még lánykoromban készítettem. Kemény lett és száraz. Ezután évek teltek el és eszembe sem jutott, hogy újra nekiálljak. A kisfiam nagy fánkrajongó. Mondjuk is a ...